Selecteer een pagina
Movement zelfontwikkeling

Vaak starten we met movement training voor één onderdeel wat ons aanspreekt en ontwikkelen vervolgens langzaam interesse in het andere en rollen zo steeds verder in de movement wereld. Dat maakt het leuk en oneindig met een constant speelse uitdaging waar je fysiek, mentaal, spiritueel en/of emotioneel een betere connectie met jezelf door creëert.


Maar laten we eerst is kijken waarom het starten moeilijk zou kunnen zijn.

Het leuke van movement is dat je het overal kan doen dus starten kan altijd.
Als we dan starten willen we vaak eerst alleen de shiny dingen zien en bereiken.
Dat maakt movement training op dat moment leuk en kan nieuwe interesses aanwakkeren. Want we beseffen namelijk dan misschien nog niet dat het totaal plaatje om fysieke, mentale, spirituele en emotionele zelfontwikkeling kan draaien.


Die zelfontwikkeling kan zolang doorgaan als dat jij je maar durft te blijven openstellen voor zwakke schakels/nieuwe interesses en onderdelen.

Dit “uitdagen” is verre van gebruikelijk in onze huidige maatschappij. Comfort, gebrek aan inzet en oneindig entertainment is wat geserveerd word in grote hoeveelheid. Overal waar je bent en altijd. We kunnen het ons niet kwalijk nemen en hebben het vaak niet eens door dat dit ons veel waardevolle tijd, gezondheid en vooral beweging afneemt.

Bijvoorbeeld als je nu denkt: ik niet, nee echt niet.. We doen hier namelijk allemaal aan mee, alleen is de vraag: geef je je volledig over of blijf je jezelf uitdagen en dus ontwikkelen?

Nu we dat bewustzijn hebben besproken stappen we de wereld van movement weer in. 😀
Als je start met movement google je het woord “movement” misschien en zie je filmpjes die je interesse wekken of je word juist verward door de verschillende info en filmpjes. Het kan vaak als vaag en abstract ervaren worden doordat het niet samen te vatten is en onderzoek vereist. Er is niet één certificaat of diploma voor, in plaats daarvan jaren aan onderzoek en veeeel verschillende opleidingen/mentoren/coaches etc. Uiteraard ook boeken en cursussen maar het belangrijkste is ERVARING van deze kennis.

Losse oefeningen kan je evt. nog met losse info uitvogelen alleen de practice die je bij movement training ervaart qua zelfontwikkeling zit hier dan minimaal/niet in.
Laten we de handstand of lizardcrawl als voorbeeld nemen. Je kan hier makkelijk mee starten, hier en nu.. Maar vaak willen we meer context wat het tastbaarder maakt.
Ten alle tijden moet je het vervolgens nog steeds “doen” en kan je dit niet perfect doen in een dag of week dus oefenen en herhalen. Wel kan je (zeker icm bijvoorbeeld spinal waves) bewustzijn en proprioceptie ontwikkelen wat het lichaam beter laat begrijpen wat er veranderd (moet) word(en) na de uitleg van het concept of het volgen van een cue tijdens (online)training of een workshop.

In theorie zou ik kunnen zeggen voor de handstand:

– Houd de handen gestrekt voor je uit
– Zet een stap vooruit
– Buig voorover vanuit je heup
– Schop je andere voet achterwaarts omhoog als je handen op de grond geplaatst zijn.
Vind hierin de juiste schopsnelheid, houd de ellebogen ten alle tijden gestrekt en stuur bij met de vingers.

Wat je nu gaat doen is het standaard kopiëren zonder dat het lichaam echt begrijpt wat hier voor nodig is in het lichaam. Dat wil niet zeggen dat het lichaam zich niet zal aanpassen en het je uiteindelijk uiteraard zal lukken. Geef het tijd en onderzoek!