Selecteer een pagina
Waar begin ik met movement?

Het is zooóó uitgebreid, dus waar start je? Daarvoor starten we met een kort stukje tekst waarin we snel de diepte in te gaan. Vervolgens zal ik dit verder uitleggen.
 
Bij veel sporten is het in het begin redelijk algemeen en word dit steeds specifieker hoe verder je gaat en komt.
Bij Movement werkt dit andersom. Je kan heel specifiek beginnen waardoor je bewegingsvrijheid, stabiliteit en kracht ontwikkeld voor het volgende.


Doordat er meer mogelijkheden ontstaan kan je training veelzijdiger worden. We kunnen bij elk nieuw ontdekt gebied (level/niveau vind ik namelijk niet de juiste en volledige benaming) een onderdeel specifiek isoleren om ons verder te brengen naar nog meer nieuwe veelzijdigheid.


Je merkt al dat het een soort verzamel route is en het maakt daarbij niet uit hoe die route loopt. Gedurende jouw route merk je namelijk op wat je moet hebben voor dat onderdeel wat je toe wilt voegen.


Een voorbeeld

Je begint je avontuur met veel mobiliteit en flexibiliteit waardoor er meer mogelijkheden komen om te bewegen. Vervolgens verdiep je je meer in bijvoorbeeld locomotion waarbij je mobiliteit en flexibiliteit perfect van pas komen maar merk je dat er richtingen zijn waarin het lichaam niet gewend is om die druk te stabiliseren. Andersom zal je merken dat bij locomotion alles meer moeite en kracht kost doordat je minder bewegingsvrijheid hebt maar als je vervolgens na een tijdje verder verdiept in mobiliteit en flexibiliteit heb je hier een grote voorsprong te pakken.
Zo merk je dat iedereen d.m.v. zijn/haar achtergrond en interesses bij de start van hun avontuur allemaal een andere route KUNNEN nemen maar uiteindelijk voor het één toch het ander nodig hebben. Om die reden zal je interesse en movement training steeds verder uitbreiden en veelzijdiger worden.

Nog een voorbeeld

Je hebt een dans of yoga achtergrond en hebt je vooral veel ontwikkeld in de zachtheid en of connectie met je lichaam, geest en/of danspartner. Vervolgens merk je bij de martial arts kant dat je veel van die componenten kan gebruiken (in een iets andere vorm) zoals de connectie met je geest en deze rustig houden tijdens een “gevecht”. Daarnaast is het belangrijk om je af te stemmen op je tegenstander zodat je qua ritme en zachtheid/spanning weet hoe je je tegenstander uit kan schakelen door een aanval of het omzetten/gebruiken van de aanval van je tegenstander.
 
Kortom je zou theoretisch gezien overal kunnen starten want Movement training werkt als een omgekeerde trechter.


Waar je bij andere sporten algemeen en veelzijdig start en steeds specifieker de trechter in gaat, start je bij movement smal in de trechter en zal je steeds veelzijdiger en breder ontwikkelt en geïnteresseerd worden.
Toch is het fijn (zeker preventief tegen blessures en om je movement avontuur lang in een pijnvrij lichaam vol bewegingsvrijheid te volgen) om je lichaam klaar te maken voor meer variatie, combinatie, veelzijdigheid en plezier.


Hiervoor zou ik een paar basics aanraden waarbij het voor de één al natuurlijk of vanuit de vorige interesses/achtergrond beheerst word en voor de ander nieuw en ver van je bed show is.
Toch is het NIET zo dat als je de basics onder de knie hebt, je er niks meer aan hebt. Ze brengen/onderhouden je ten alle tijden met o.a. bewegingsvrijheid, (gewrichts-)gezondheid, kracht en postuur.


De basics zijn:

– De squathold
– Hangen
– Spinal waves

Hier heb ik al meerdere keren over geschreven en uitleg over de oefening gegeven dit kan je vinden door op één van de basics te klikken.
 
Als je het lichaam echt wilt begrijpen d.m.v. goede connectie en dit beter kunnen bewegen/beheersen zou ik je bovenstaande oefeningen aanraden op dagelijkse basis.


Deze oefeningen worden zwaar onderschat en kunnen je op dagelijkse basis heel veel voordelen en winst (terug)geven in je movement avontuur.

Oke maar waar, wanneer en hoevaak?

Dat is het mooie van deze oefeningen, het kan altijd en overal waarbij je kan starten met 7 minuten per dag per oefening (21 min training), elke dag van de week. (bij het hangen vind je als je goed om je heen kijkt vaak wel een plekje waarbij je met je voeten los van de grond kan hangen)
Dit kan toch niet? In het begin kan het zijn dat dit onhaalbaar is, daarom is de tijd de totale tijd van de dag. Dit betekend:
7minuten per dag (opgesplitst in 7x1minuut, 14x30seconden, 1x7minuut, net wat voor jou haalbaar is).

Direct meer leren en beweging ontdekken? Klik hier