Dé oefening voor meer kracht van top tot teen, meer stabiliteit en vooral veel plezier!

Het lijkt alsof we steeds meer oefeningen moeten doen om sterker te worden, blessures te voorkomen en een uitgebalanceerd lichaam te hebben/houden. Daar bovenop hebben we ook nog eens steeds minder tijd..

Het antwoord ligt daarom ook niet in het MOETEN en MEER, MEER, MEER.. Maar juist in WILLEN en EENVOUD. Het lichaam is namelijk één grote functionerende machine waarbij alles (maar dan ook echt alles) samen werkt. De oplossing van eenvoud is dus ook de juiste oefening uitkiezen om het lichaam te triggeren om van top tot teen alles samen te laten werken.

Niks is fout zolang je maar weet wat de functie ervan is en waarom je het doet. De reden dat we deze oefening kiezen is door de complexe inhoud tegenover de eenvoud van de benodigdheden en tijd. Verder is het belasten en samenwerken van top tot teen van het lichaam tijdens deze oefening iets om oneindige voordelen over te kunnen uitleggen. Hieronder een opsomming van een aantal voordelen. We trainen hiermee:

1. Stabiliteit rondom gewrichten

Doordat gewrichten belast worden op een constant bewegende positie maar wel gecontroleerde manier word het gewricht stabieler en minder blessure gevoelig.

2. Onder en boven lichaam tegelijkertijd waardoor het bewegingsapparaat beter en efficiënter samenwerkt.

Het hele lichaam staat constant onder spanning en word belast waardoor het onder en bovenlichaam non-stop en zo efficiënt als mogelijk samen moet werken.

3. Beter uitlijnen van het lichaam.

De meeste mensen zitten steeds meer en hangen steeds vaker voorover gebogen richting een beeldscherm of telefoon. De plekken die normaal hangen of ondersteund worden tijdens het zitten moeten nu juist dragen en/of worden belast en bewogen.

De oefening met bovenstaande voordelen zoals meer stabiliteit, kracht, plezier tijdens uitvoering en het gemak dat het altijd en overal kan en zelfs zonder benodigdheden is de Bear Crawl!

Hierbij kruipen we op handen en voeten met de knieën vlak boven de grond, heupen blijven stil qua zijwaartse beweging en bewegen we gecontroleerd diagonaal zoals linker hand en rechtervoet tegelijkertijd. Hieronder som ik de focus punten op onder elkaar:

– Op handen en voeten (handen afrollen van buitenkant polszijde naar binnenkant hand richting wijsvinger).

– Knieën vlak boven de grond (constant zelfde hoogte tijdens bewegen).

– Heupen stilhouden qua zijwaartse beweging (vooral tijdens het switchen van been belasting).

– Extremiteiten tegelijk diagonaal bewegen zoals linker hand en rechtervoet van de grond en bewegen op hetzelfde moment.

Het mooie aan deze oefening is dat het steeds makkelijker en efficiënter word qua denk werk over de bovenstaande punten en steeds moeilijker door de kwaliteit die alsmaar verbeterd kan worden.
Bij de start van het gebruik van de Bear Crawl is het belangrijk dat de focus punten zoals hierboven beschreven goed geoefend worden.

Vervolgens kunnen we een bepaalde afmetingen vastzetten zoals 10meter of de langste zijde van een huiskamer/tuin. Deze afmeting kan met bovenstaande focuspunten uitgevoerd worden zowel vooruit als achteruit. Dit kan 3-5keer herhaald worden en opgebouwd worden.

Ook kunnen we vervolgens een timer zetten van bijvoorbeeld 30sec waarin de oefening zo perfect als mogelijk uitgevoerd word waarna we de tijd kunnen uitbouwen naar 45 tot 60sec (ook 3-5 rondes). Als kind doen we dit soort uitdagingen voor het lichaam automatisch dus zorg dat je het weer hervat! Hulp nodig? Weet Mr. Motion te bereiken!

Recent posts

Wat is locomotion en wat kan je ermee?

Lees meer >

Waarom jij bewegingsvrijheid in je leven wilt.

Lees meer >

Doe dit om soepel door het leven te gaan

Lees meer >