The brain-body connection

De connectie tussen het brein en het lichaam tijdens een beweging is geweldig! Wanneer je namelijk een beweging maakt, dit kan iets kleins zijn zoals een stap zetten, gebeurt er heel wat in het brein voordat de beweging plaats vind. Het brein plant de beweging, waar en wanneer, stuurt signalen voor het uitvoeren, berekend de snelheid, plaatsing en gewicht/balans wat nodig is voor een complete start met kloppend eind resultaat.
Als we sneller moeten reageren zoals een bal moeten vangen? Gebeurt er precies hetzelfde maar dan nóg sneller! We praten echt over fracties van secondes, maar voor het brein is er geen tijdsdruk, het visualiseert, stuurt signalen controleert en reflecteert.

Visualiseren
Het idee of het plan wat we willen gaan doen word eerst gevisualiseerd in het brein zodat we voor ons zien hoe én welke opties we hebben om het uit te voeren. Als we het voor ons zien met een foute afloop word het plan opnieuw gevisualiseerd, net zolang tot het perfect is. Hoe kan het dat je dan toch soms valt of de bal niet vangt? De energie die het brein gebruikt moet voldoende aanwezig zijn want logisch is dat bij onvoldoende brandstof een machine (ons brein in dit geval) hapert, niet goed werkt of eerder stopt. Hierdoor is de link met voeding ook altijd onlosmakelijk, zorg voor voldoende kwalitatieve brandstof!

Signalen
Zodra het plan in de visualisatie is gekozen en goedgekeurd worden er direct signalen verstuurd via het zenuwstelsel naar het spierstelsel om acties uit te voeren. Dit gaat heel snel maar met voldoende informatie en heel secuur om de actie exact zoals in de visualisatie uit te voeren. Als er bijvoorbeeld een stap gezet word is het niet zo dat er alleen signalen naar één been gestuurd worden maar er worden signalen naar de romp gestuurd voor een lichte rotatie en wat extra spanning. Het ene been krijgt vloeiende signalen om van heffen naar duwen te gaan terwijl het andere been signalen ontvangt om spanning los te laten en later juist weer te heffen. Zo zijn er constant signalen met in de basis méér of minder spanning in dat specifieke gebied. Dat allemaal om het idee/beeld na te bootsen wat we hebben gecreëerd.

Controleren
De signalen worden niet alleen uitgezonden maar ook weer ontvangen. Een mooi voorbeeld is namelijk weer dat we een stap willen zetten maar het is winter en glad. Het is gevisualiseerd en de eerste signalen worden uitgezonden, maar vervolgens glijden we uit! Er word razendsnel gecontroleerd dat dit niet volgens het plan gaat en aangepast met reactie signalen om het te corrigeren en het toch tot een goed einde te brengen en de stap te zetten. Dit controleren gebeurd op elke millimeter en elke milliseconde tot dat de “kust veilig is”.

Reflecteren
Als de beweging klaar is word er geflecteerd en als bijvoorbeeld de bal niet gevangen is volgt er een versterking (supercompensatie van de “training”) zodat de volgende keer er efficiënter gereageerd word en de bal vaker en beter gevangen kan worden. Zo komen we keer op keer bij: oefening baart kunst!

Zo zie je dat onze alledaagse dingen, niet zo alledaags zijn als je weet welk proces erachter plaatsvind. Wat een geweldige machine zijn we toch!? Zorg er dus ook voor dat je er voldoende kwalitatieve brandstof in blijft gooien en de opties qua beweging blijft stimuleren en zoveel als mogelijk met plezier traint!
Weet je niet waar te beginnen of hoe nu verder?

–          Visualiseer je contact met Mr. Motion

–          Stuur signalen om actie te ondernemen met andere movers in
het online programma en de live workshops


–          Controleer je leefstijl

–          Reflecteer op deze leuke keuze!

Klik hier: Visualiseer, stuur signalen, controleer en reflecteer!

Recent posts

Wat is locomotion en wat kan je ermee?

Lees meer >

Waarom jij bewegingsvrijheid in je leven wilt.

Lees meer >

Doe dit om soepel door het leven te gaan

Lees meer >