Doe deze leuke oefening om verstuikte enkels te voorkomen!

Proprioceptie training, moeilijk woord, makkelijke uitvoering, ontzettend bruikbaar en een echte life saver in mijn ogen. Laten we beginnen met het woord en wat het betekend. Proprioceptie betekend simpelweg de mate waarin jij in staat bent om exact te weten waar je lichaam is in de ruimte waar je bent en wat de positie van het lichaam is.

Het gaat verder, namelijk: wij bewegen! En zelfs als we stilstaan of zitten is het lichaam constant aan het kalibreren om de optimale positie in de ruimte te bepalen.
Voor het lichaam is dat vaak prima te doen, als we lopen word het al lastiger omdat we dan “afgeleid” zijn, laat staan tijdens het voetballen of hardlopen tijdens een podcast of belgesprek. Vaak op de momenten dat we niet volledig focussen zakken we ineens door één of beide enkel(s).. Vaak zonder pijn gelukkig maar in sommige gevallen zit je met een dikke enkel of zelfs een breuk..
Dit is prima te trainen en gaat heel snel vooruit.

Dit doen we door het visuele hulpstuk uit te schakelen (de ogen) en volledig te concentreren op de signalen die van de hersenen via de zenuwen bij de enkel terechtkomen en controleren of we nog in de optimale positie staan om niet te vallen of door de enkel te zakken. Is dit niet het geval? Dan word dit gecorrigeerd met een mini aanpassing in de stand, en dit honderden(!) keren per minuut.
Door de vele controles en aanpassingen van dit proces is het makkelijk om dit te verbeteren door dit te oefenen mét focus.

– We starten op één been en sluiten vervolgens onze ogen. Houd je dit 5seconden gecontroleerd vast? Dan gaan we verder. zo niet, probeer je het nog een aantal keer tot het lukt. Elke poging zal beter gaan.

– Sluit je ogen en ga daarna pas op één been staan, ook 5 seconden vastgehouden? Nee? Even een paar seconden wachten en probeer het nog eens, je zal zien dat dit snel verbeterd na 2-3 pogingen en dan kan je weer naar de volgende stap.

– Zet een stap naar voor/achter/zijwaarts en sluit vervolgens de ogen weer en ook weer 5 seconden gecontroleerd vast proberen te houden.

– Sluit je ogen eerst en stap naar voor/achter/zijwaarts en houd ook dit weer gecontroleerd vast voor 5 seconden.

– Maak een sprongetje naar voor/achter/zijwaarts en sluit de ogen en houd vast voor 5 seconden.

– Sluit je ogen eerst en maak een sprongetje naar voor/achter/zijwaarts en houd 5 seconden vast.

*Combineer evt. nog stappen of sprongen met een draai om sport specifieke krachten op het gewricht na te bootsen.

Het uitlijnen wat we met deze training doen, doen we met de ogen dicht waardoor de signalen kunnen verbeteren tussen de enkel en het brein door de proprioceptie en je dus minder door je enkel zal gaan.
We trekken namelijk vaak visuele lijnen om met balans en stand van het lichaam te helpen.
Als we dit visuele uitschakelen (net zoals tijdens sporten i.v.m. drukte over balbezit etc.) en dan moet het zenuwstelstel zonder visuele hulp aan de slag!

Hopelijk word je een aantal valpartijen bespaart
door deze proprioceptie training.
Vind je dit leuk en wil je meer zulk soort toepasbare kennis voor je trainingen?
Sluit je aan bij de community in het Movement Coaching Traject!
Twijfel je nog? Download dan de Gratis intro om iets meer inzicht te krijgen hoe het is opgebouwd.

Recent posts

Wat is locomotion en wat kan je ermee?

Lees meer >

Waarom jij bewegingsvrijheid in je leven wilt.

Lees meer >

Doe dit om soepel door het leven te gaan

Lees meer >