Dopamine via Movement training

Dopamine is een van de bekendste neurotransmitters, oftewel een bezorger van (in dit geval) goed en tevreden nieuws van de ene hersencel naar de andere.
Het geeft een gevoel van blijdschap en beloning!
Bij movement training komt er (o.a.) veel dopamine vrij door de combi van moeilijkheidsgraad en oplossingen zoeken i.c.m. met de activiteit waar je mee bezig bent.

Waarom is dat?
Om te beginnen zijn onze hersenen actief bezig met elke beweging tot een succes te brengen wanneer we bewegen. Verder is ook ons hart blij extra rond aan het pompen naar de gebieden die hiernaar vragen.
Als we met die bewegingen het brein stevig mee moeten laten werken door na te denken hoe en daarop constant te focussen is er een intense samenwerking die veel energie vraagt en zorgt voor meer doorbloeding van onze hersenen maar na het succesvol volbrengen van die “taak” komt er een hele hoop energie voor terug en een golf van o.a. dopamine!

Door sporten vind er dus überhaupt een toename van neurotransmitters plaats zoals endorfine, serotonine maar ook dopamine en daar hebben we het nu vooral over.
Movement training bevat veel (complexe) bewegingen en laat dit nou net het gehalte van o.a. dopamine verhogen. Hierdoor stimuleer je focus en aandacht, je humeur (heel belangrijk) en het beloningssysteem wat je een voldaan gevoel geeft wanneer je iets succesvol voltooid hebt.

Waardoor ervaar je dit nou (nog) meer bij movement training?
Bij sporten en bewegen komt dit uiteraard ten alle tijden vrij en ook bij hersenkrakers/brein training komt dit vrij, maar…
Zoals al eerder gezegd combineer je bij movement training vaak een fysieke uitdaging met een mentale uitdaging waardoor je het ruimtelijk inzicht, de fysieke kracht, mentale timing en de balans moet combineren. Je zal een extra grote reactie krijgen van positiviteit, voldaanheid, focus etc.

Tegenwoordig is het leven al gestresst en serieus genoeg, hierdoor kunnen we o.a. een slechter humeur en verminderde focus krijgen.
Laten we onszelf om deze en alle andere reden trakteren met leuke mentale en fysieke oefeningen waar we lichamelijk veel aan hebben qua bruikbare bewegingen en bewegingsvrijheid en mentaal veel aan hebben qua plezier, focus, voldaan gevoel en dus alle dopamine!

Geef je lichaam wat het nodig heeft en het geeft je wat jij nodig hebt zodat je steeds meer energie, geluk en plezier ervaart en nog meer kan en wil bewegen!
Opzoek naar meer dopamine door bewegen? Meer bewegingsvrijheid en meer kennis over voeding, training, beweging en herstel? Meld je dan aan bij het Movement Traject!

Recent posts

Wat is locomotion en wat kan je ermee?

Lees meer >

Waarom jij bewegingsvrijheid in je leven wilt.

Lees meer >

Doe dit om soepel door het leven te gaan

Lees meer >