Verminder rugklachten, verbeter schoudermobiliteit en een betere houding door deze vergeten tool!

In de natuur zie je dieren veel gebruik maken van deze tool. We maken hierbij optimaal gebruik van de zwaartekracht in ons voordeel.
Zwaartekracht drukt namelijk de hele dag door onze gehele ruggengraat, gelukkig heeft onze ruggengraat tussen de wervels telkens een tussenwervelschijf. Deze tussenwervelschijven bevatten een soort gel waarmee schokken en druk kunnen worden geabsorbeerd. Dit kan tot bepaalde maten. Bij teveel / langdurige druk komt de verhoogde mogelijkheid op een hernia waarbij de zachte kern door de verzwakte wervel wand uitpuilt (zie plaatje), dit zorgt voor verminderde functie en evt. pijn/uitstraling.Gelukkig is ons lichaam zo slim om dit niet zomaar te laten gebeuren!
Na een dag van bijvoorbeeld lopen, tillen en zitten hebben de tussenwervelschijven er alles aan gedaan om evt. hernia’s te voorkomen en doordat we vervolgens liggend slapen (als het bed ons lichaam hierin op de juiste manier ondersteund) kunnen de tussenwervelschijven zich weer opladen met vocht omdat er op dat moment geen neerwaartse druk word uitgeoefend op/door de wervelkolom.
Overdag kunnen we een handje helpen om ruimte te creëren tussen de wervels en het lichaam “uit te lijnen” door middel van de zwaartekracht want als de houding verbeterd is er minder kans op alle soorten rugklachten.

Ook zitten we vaak (te) lang in dezelfde houding bijvoorbeeld achter de computer bij een bureau. Voorovergebogen rug en nek en naar voren gerolde schouders resulteren in een nieuwe “standaard” houding die je staand ook steeds meer terug zal zien.
Dit kan leiden tot schouderklachten in elke vorm. Het lichaam past zich aan naar een positie die veel gebruikt word. In het geval van de schouder kan het ervoor zorgen dat er minder bewegen in het schouder gewricht mogelijk is en er gecompenseerd dient te worden door de rest van het lichaam. Dit is niet wenselijk aangezien bewegen daardoor minder leuk of zelfs pijnlijk kan worden ervaren. Zoals ik al zei past het lichaam zich aan naar een positie die veel gebruikt word, waardoor er NOOIT gezegd mag worden (in mijn opinie) tegen iemand dat er niks meer aan zijn haar mobiliteit/klacht/houding gedaan kan worden. We kunnen namelijk door middel van de zwaartekracht het lichaam een uitgelijnde positie geven waardoor het van tijd tot tijd juist meer mobiliteit/beweeglijkheid en minder klachten zal geven.

Wat mij betreft word dit een dagelijks nieuwe trend en gaan we dit allemaal als normaal en opluchting zien (zoals dieren dit op gevoel doen wanneer nodig) i.p.v. een taak.
Elke dag even lekker hangen! Aan een pullup bar, boom, open trap en alles wat er voor zorgt dat je voeten los kunnen van de grond en je de zwaartekracht van top tot teen het lichaam kan uitrekken. Het ontspant en door kleine cue’s kunnen we het lichaam naar een wenselijke positie toe laten hangen.
Start hier dagelijks mee: zet een timer van 2 minuten waarin je zolang als mogelijk hangt en zo kort als mogelijk rust als je het even niet meer houd. Blijf diep en rustig ademen en probeer jezelf zo lang mogelijk te maken. Je kunt de tijd hierin oneindig opbouwen of meerdere keren per dag een minuut even hangen.

Ervaar wat ontspannen hangen voor je kan doen en/of hang je vragen bij verdere interesse op bij Mr. Motion zodat we samen kunnen kijken hoe we je het plezier in bewegen (terug) kunnen geven! Verder kan je hier alles leren en ervaren qua Movement training!

Recent posts

Wat is locomotion en wat kan je ermee?

Wekelijks een ander onderwerp met uitleg, weetjes, oefeningen en veel plezier dus beweeg je muis richting deze blog en lees het hele verhaal van deze week!

Lees meer >

Waarom jij bewegingsvrijheid in je leven wilt.

Wekelijks een ander onderwerp met uitleg, weetjes, oefeningen en veel plezier dus beweeg je muis richting deze blog en lees het hele verhaal van deze week!

Lees meer >

Doe dit om soepel door het leven te gaan

Wekelijks een ander onderwerp met uitleg, weetjes, oefeningen en veel plezier dus beweeg je muis richting deze blog en lees het hele verhaal van deze week!

Lees meer >