Deze oefening voor zorgt voor MINDER knie, heup en rugklachten en geeft je ook nog eens MÉÉR kracht en mobiliteit.

Steeds meer mensen ervaren wel eens pijntjes in de knieën, heupen of rug. Dit komt en gaat en is lastig uit te leggen omdat het “ook weer niet zó erg is”.
We zitten als mens steeds vaker en als we bewegen mogen dit alleen “goede” bewegingen zijn anders krijgen we last. De manier hoe wij zitten (heup en knie in 90 graden en een kromme rug) zorgen niet alleen voor deze pijntjes maar ook voor een slechte vertering van eten.


De reden van bewegen überhaupt is om in alle hoeken belastbaar te zijn en hier ook gebruik van te maken met plezier en zonder pijn!
Het is goed om je lichaam daarom dagelijks lekker de beweging te geven die het nodig heeft. Het is wel verstandig om te zorgen dat je lichaam in die uithoeken weet wat het daar te wachten staat. Die “uithoeken” kunnen we goed en veilig opzoeken door dagelijks onze rust positie zoveel als mogelijk te veranderen in de oefening die ik hieronder beschrijf.

Allereerst is het goed om te weten dat de meeste (kleinere) rug- heup- en knie klachten met elkaar te maken hebben. Ze komen vaak voort uit een tekort in bewegingsvrijheid van het enkel- knie- of heup gewricht. Om deze reden is het belangrijk dat we hier meer ruimte in brengen en dat kan veel makkelijker en leuker i.p.v. alle structuren hier los van elkaar voor aan te pakken.
Veel culturen hebben deze oefening ook als standaard rustpose en hebben ook veel minder last van bovengenoemde klachten.
Het gaat hierbij om een squat hold. Een zittende positie waarbij je de enkels, knieën en heupen zover mogelijk buigt om in een gehurkte positie met de billen tegen de achillespezen te “rusten”.

We willen hierbij op de volgende punten letten:

Gehele voet heeft contact met de grond (hiel tot teen. +start met voeten tussen heup en schouderbreedte).

Je zakt zo diep als mogelijk.

Knieën wijzen in dezelfde richting als de tenen.

In deze positie probeer je langzaam je rug zo lang en recht mogelijk te maken.

Dit kan zo vaak als je wilt per dag tussen de 30sec en 10min per keer. (Doel 5 min totaal per dag)

Door dit elke dag te doen past het lichaam zich snel aan en zal er meer bewegingsvrijheid ontstaan en minder pijnklachten. Hierdoor word het leuker om te bewegen en zal je dus ook meer gáán bewegen! Een mooie bijkomstigheid is dat je hiermee het verteringsstelsel ook helpt waardoor er ook meer beweging komt in je darmstelsel.

Als dit eenmaal bekend terrein is en steeds makkelijker is om in te “rusten” kunnen we deze diepte gebruiken om de oefening te herhalen zonder heel lang op de bodem te wachten. Probeer dit bijvoorbeeld is 5keer te herhalen op een rustig tempo tot de diepte waar we het rusten ook uitvoerden.

Probeer het bijvoorbeeld als volgt:
4rondjes:
5 langzame herhalingen
30-60sec op de bodem zitten bij elke 5e herhaling.

Heel veel plezier!
Méér bewegingsvrijheid en plezier in bewegen? Neem contact op! Of klik op deze link:
AANBOD

Recent posts

Wat is locomotion en wat kan je ermee?

Wekelijks een ander onderwerp met uitleg, weetjes, oefeningen en veel plezier dus beweeg je muis richting deze blog en lees het hele verhaal van deze week!

Lees meer >

Waarom jij bewegingsvrijheid in je leven wilt.

Wekelijks een ander onderwerp met uitleg, weetjes, oefeningen en veel plezier dus beweeg je muis richting deze blog en lees het hele verhaal van deze week!

Lees meer >

Doe dit om soepel door het leven te gaan

Wekelijks een ander onderwerp met uitleg, weetjes, oefeningen en veel plezier dus beweeg je muis richting deze blog en lees het hele verhaal van deze week!

Lees meer >