Movement voor gezondheid

Gezondheid en movement zijn nauw met elkaar verbonden. We weten allemaal dat bewegen gezond voor ons is maar wat is het geheim en wat zijn de (extra) voordelen binnen movement?

Als eerste vraag wat is gezondheid? 
Gezondheid is het optimaal functioneren van het lichaam. Alle voedingsstoffen moeten rondgepompt en op de juiste plek afgeleverd kunnen worden, en afvalstoffen moeten afgevoerd kunnen worden.
Ons lichaam doet daar de hele dag zijn/haar best voor en wij maken/breken dit door de voeding‘s keuzes die we maken, de hoeveelheid slaap wat we hebben en de hoeveelheid beweging die we het lichaam geven.

Er wordt vaak gefocust op slaap en voeding, hoewel dit hele belangrijke factoren zijn blijft de diepere kracht van beweging nog vaak in de schaduw.
Zowel slaap als voeding zorgen dat de staat van het lichaam makkelijker in de flow kan raken en blijven. Deze zogenoemde flows zorgen ervoor dat lichaamsfuncties goed uitgevoerd kunnen worden en dat zich nergens afvalstoffen kunnen ophopen.
Beweging en bewegingsvrijheid daarentegen zorgt letterlijk voor méér ruimte waardoor afvalstoffen minder snel op kúnnen hopen. Hierdoor versterken ze elkaar alle drie, maar movement heeft nog een extra kracht..

Om die extra kracht te begrijpen is het van belang om te weten dat trauma’s zowel fysiek als mentaal zich kunnen vastzetten letterlijk in het lichaam. 
Een trauma kan een fiets ongeluk zijn maar bijvoorbeeld ook pesterijen in de puberteit.
Als we dit trauma niet kwijt kunnen raken of niet goed (kunnen) helen zet het lichaam het ergens vast. Dit kan bijvoorbeeld zijn die heupen die vastzitten of bijvoorbeeld je nek die met het minste geringste op slot schiet.

Daarnaast een laag dieper heeft dat ook effect op organen, denk bijvoorbeeld aan het gezegde iets op je lever hebben. Vanuit de Chinese geneeskunde wordt gezegd dat als iemand leverklachten heeft en je vraagt verder uit, dat er vaak ook iets dwarszit bij deze man/vrouw wat ze wel willen zeggen maar om één of andere reden niet lukt.
We gaan daar verder niet te veel op in maar zo zie je dat alles met elkaar verbonden is. 

De kracht van movement! 
Doordat we met movement training in alle uithoeken en richtingen bewegen en steeds meer op zoek zijn naar meer bewegingsvrijheid, komen plekken los die het lichaam eerder vastzette. 
Als deze zogenoemde vastgeroeste plekken in het lichaam los komen, zal het lichaam gaan detoxen

Deze detox kan zowel mentaal als fysiek loskomen omdat we net hebben gezien dat het lichaam was een geheel werkt. Door de extra spoeling en het loskomen van het lichaam kunnen lichaamsfuncties beter werken, voedingsstoffen makkelijker rond gepompt en op de juiste plek geleverd worden en afvalstoffen op de beter afgevoerd worden. laat dat nou net zijn wat we met gezondheid willen bereiken!

De lichaamsfuncties zullen makkelijk hun werk kunnen blijven doen en de flow in het lichaam stimuleren door de bewegingen en bewegingsvrijheid die we met movement training bereiken.
Enerzijds blijft ons lichaam dus goed los zodat ons lichaam de flow behoud, anderzijds willen we alles krachtig kunnen ondersteunen en stabiliseren. We werken aan beide kanten van het spectrum en alles daar tussenin maar elk specifiek onderdeel heeft zo zijn eigen voordelen, kracht en geheim qua gezondheid, kennis en plezier.

Vind je het interessant om meer over je lichaam te leren en bewegingsvrijheid te ervaren?
Start vandaag hier nog met het movement traject, meld je aan voor de volgende workshop en/of start met Gratis meer bewegingsvrijheid ervaren in 7 dagen!

Recent posts

Wat is locomotion en wat kan je ermee?

Lees meer >

Waarom jij bewegingsvrijheid in je leven wilt.

Lees meer >

Doe dit om soepel door het leven te gaan

Lees meer >