Tijdens deze training geven zintuigen heel veel info over kracht, balans en snelheid door.

Sensomotorische training
 
Moeilijk woord maar heel bruikbaar en een leuk onderdeel wat veel voor komt in movement training. Laten we beginnen met het woord en wat het betekend. Sensomotorisch is een combinatie van prikkels die je zintuigen waarnemen en het vermogen om het lichaam te bewegen.
Samen zorgt dit voor beweging die gestimuleerd word door wat je zintuigen prikkelt en een prikkel van de zintuigen door een beweging die is ingezet.

Laten we daar iets verder in gaan. We kunnen twee uiterste als voorbeeld pakken zoals een sprong van de ene naar de andere stoeprand en het de trap op sluipen als je heel zachtjes moet doen.
Beide vragen ze veel controle, waar zet je af, waar land je en hoe voelt dat? Er zit een verschil in het gevoel van de afzet en de landing en er zit een verschil in het leunen en kracht zetten tijdens de afzet en de landing.

We zien een doel (stoeprand voorbeeld) bedenken hoeveel kracht, snelheid en balans we nodig hebben tijdens de afzet en landing, houden alles scherp in de gaten en voelen goed of we genoeg grip hebben tijdens de afzet en hoeveelheid impact aankunnen tijdens de landing.

Opdracht
Laten we een testje doen hiermee.
Door te ervaren is het altijd leuker en leerzamer.
Hierbij nemen we de 2 uiterste en focussen we extra op de ervaring en op de houdingen en bewegingen van het lichaam.

We starten met de sprong:
Sta rechtop op een plek met genoeg ruimte, maak vervolgens een sprong met één been vooruit. (zet bijvoorbeeld met links af en land met rechts)
Merk je een harde landing, of dat je uit balans raakt tijdens de landing? Focus op een comfortabele en gecontroleerde landing en herhaal dit 5x.

Vervolgens de geruisloze stap:
Start weer rechtop maar maak nu een zo groot mogelijke stap terwijl je zo geruisloos mogelijk beweegt en je voet neerzet.
Merk je dat je balans tijdens de oefening lastig is of dat de landing hoorbaar is? Focus op een langzame uitvoering met controle op elke moment en een zo zacht mogelijk aanraking zodra je je voet neerzet en herhaal dit 5x.

Als we deze twee achter elkaar plakken zullen er veel verschillende prikkels komen en zal het lichaam snel moeten schakelen. Ook kunnen we het combineren door een sprong te maken en zo geruisloos mogelijk te landen. Het gaat om wat de zintuigen waarnemen en het lichaam motorisch waar kan maken. Type ondergrond, weersomstandigheden en evt. extra afleidingen kunnen hier een extra dimensie aan toevoegen waardoor er meer verbetering plaatsvind. Kinderen zijn hier vaak mee aan het onderzoeken wat ontzettend helpt bij de ontwikkeling van zowel een kind als een volwassenen. Helaas doen volwassene dit in mindere maten, maar daar komt nu verandering in!

Naast dat dit ervaren kan worden als een leuk spel of bezigheid, is dit een geweldige training zowel mentaal als fysiek voor onze ontwikkeling en kunnen we ook hiermee weer oneindig verbeteren.
Wil je nog véél meer leuke soorten trainingen en uitdagingen om blijvend te verbeteren in een krachtig en soepel lichaam? Prikkel je zintuigen met de Discover Movement Course of Het Movement Traject óf ontvang een gratis intro!

Recent posts

Wat is locomotion en wat kan je ermee?

Lees meer >

Waarom jij bewegingsvrijheid in je leven wilt.

Lees meer >

Doe dit om soepel door het leven te gaan

Lees meer >