Waarom jij bewegingsvrijheid in je leven wilt.

Zodra je meer kan bewegen en dus volledige beweging kan maken waardoor veel meer opties, mogelijkheden en combinaties kunnen ontstaan zal je dit ook sneller behouden. Waarom? Simpelweg omdat het kan. Als je lichaam bewegingsvrijheid heeft, zal dit gebruikt worden om alles te doen met de (op dat moment) meest logische/efficiënte/vloeiende/sterke beweging. Doordat het lichaam hier veel meer keuze in heeft zullen er mogelijkheden zijn en daar zal gebruik van gemaakt worden en het gezegde luid:
USE IT OR LOSE IT!

Bij spier opbouw of specifieke kracht in een onderdeel gaat dit na verloop van tijd verloren worden als dit niet meer getraind word met dezelfde of zwaardere prikkel. Veel van deze oefeningen zijn namelijk eentonig en dagen beweeglijkheid niet constant uit. Daarnaast zijn het vaak oefeningen die ver van de dagelijkse realiteit afstaan waardoor dit alleen onderhouden word door die prikkel te halen met de juiste stimulans/machines/benodigdheden/locatie.

Doordat we bij movement veelal alleen ons lichaam gebruiken als weerstand in alle mogelijke opties en combinaties zal dit bruikbaar zijn en dus ook niet/minimaal verloren gaan (sterker nog, het verbeterd en vergroot) want nogmaals: USE IT OR LOSE IT.

Maar waar heb je dat dan voor nodig?
Laten we hiervoor een voorbeeld gebruiken wat je zo visueel mogelijk mag maken. Hiervoor gebruiken we het hinge patroon zoals bij de deadlift.

In dit patroon scharnieren we vanuit de heup voorover terwijl we ons gewicht licht naar achter over onze hielen verplaatsen en de knieën licht meebuigen. Deze beweging zetten we door tot de onderbenen +/- verticaal staan terwijl het bovenlichaam juist +/- horizontaal hangt.

Als de heupen dit patroon met bewegen niet herkennen en kunnen faciliteren zal het hinge patroon buiging van de onderrug vragen. Opzich is er niks mis met beweging in de (onder)rug mits de heupen functioneren. Als dit niet het geval is zal er namelijk constante belasting op de onderrug geplaatst worden doordat de keten niet kan worden aangesproken door een “kink in de kabel”.

Zie het als een waterslang met een knoop. Water komt er niet met de gebruikelijke druk uit en de knoop blijft overal achter hangen als je deze naar je toe trekt, waardoor de knoop telkens strakker gaat zitten en er nog minder water uit de slang komt terwijl de druk verhoogt bij de knoop.

Datzelfde gebeurt ook rondom het heup gebied door de “knoop”/heup die niet goed functioneert. Na constant dezelfde beweging en druk zullen er klachten ontstaan en schiet de waarde van deze “simpele” buigende beweging ineens omhoog. Je weet op dit moment wat je had en kon zonder pijn en moeite. Precies om die reden moet er zoveel mogelijk beweging in ons hele lichaam ontdekt worden. We willen vooral bewegingen ontdekken die de gehele keten aanspreken van top tot teen. We willen dat alles naar behoren functioneert maar ook in alle richtingen en niet repetitief hetzelfde patroon en lichaamsdeel belasten.

Kortom we willen ons bewegingspotentieel ontdekken en hebben dit nodig om soepel en krachtig door het leven te gaan en te doen wat we leuk vinden!

Geen beweging is slecht maar blijf eentonig hetzelfde doen en er ontstaat een disbalans dat klachten ervaren worden. Niet bewegen is ook een beweging en dus doe dat te lang en er ontstaat een disbalans.
Eigenlijk is het heel simpel. Beweeg in zoveel mogelijk verschillen richtingen en combineer, varieer en zoek complexiteit. Weefsel in ons lichaam blijft hierdoor soepel en heeft geen kans om vast te plakken aan elkaar. Daarnaast word je mentaal uitgedaagd en vergroot het vermogen om te leren. Je leert écht bewegen en zal bewegend leren! Dit word en zal gebruikt worden in alles wat je doet, van sporten, werken, verhuizen, struikelen/vallen, slapen, stoeien, lopen, rennen, springen en zitten

Zorg voor je lichaam en onderzoek alle mogelijkheden. Wacht niet tot het te laat is en je pas weet wat je had als je het niet meer hebt. Het menselijk lichaam is geniaal, complex en efficiënt in werking, maar super makkelijk in gebruik dus gebruik het! USE IT OR LOSE IT!

Wil je bewegingsvrijheid ontdekken, verbeteren en gebruiken? Check het movement traject of kom naar één van de movement workshops.

Recent posts

Wat is locomotion en wat kan je ermee?

Lees meer >

Waarom jij bewegingsvrijheid in je leven wilt.

Lees meer >

Doe dit om soepel door het leven te gaan

Lees meer >