Wat houd Movement Training in?

De inhoud van Movement training is ontzettend breed waardoor het uitgebreid is om uit te leggen, daarom hierbij een globaal kijkje.

Het idee van Movement Training is om jezelf algemeen te ontwikkelen en het lichaam te prikkelen met verschillende trainingsprincipes. Hierdoor heb je constante uitdaging en plezier maar bouw je tegelijkertijd een lichaam wat bewegingsvrijheid behoud tijdens het ouder worden. Vaak denken we dat we alles optimaal kunnen bewegen maar de realiteit is dat je niet weet wat je niet weet.

Als je ontdekt dat je bent gaan bewegen naar hoe je leeft en je nu kan gaan leven naar hoe je beweegt, gaat er een wereld voor je open.

Dat stukje bewegingsvrijheid is een hele belangrijke. We willen namelijk het lichaam zo veel mogelijk vrijheid geven om soepel te bewegen zonder beperking.
Als we een laagje dieper kijken zien we dat de doorstroming van bijvoorbeeld voedingsstoffen beter verloopt en er minder ophoping veroorzaakt word. Als we de schouder als voorbeeld nemen en deze niet vrij in alle richtingen kan bewegen zullen we zien dat er sneller een ophoping plaatsvind rondom de schouder spieren. Om die reden kunnen vervolgens verklevingen of ontstekingen ontstaan en dus pijn en (nog) minder bewegingsvrijheid volgen.
Liever dus bewegingsvrijheid en goede stroming voor een blij en soepel lichaam voor de rest van je leven!

Ondertussen kunnen we die nieuw verkregen bewegingsvrijheid gebruiken en onderzoeken zodat elk gewricht alle posities en richtingen kan stabiliseren. Als we namelijk meer beweging aan die soepele gewrichten toevoegen moet het lichaam dat herkennen en goed kunnen stabiliseren en inkapselen. Hierdoor minimaliseren we de kans om iets uit de kom te laten schieten. We willen natuurlijk juist zolang mogelijk gebruik kunnen maken van een soepel en krachtig lichaam, daarvoor dienen we deze stappen te doorlopen.

We kunnen meer bewegen waardoor we meer willen bewegen! We kunnen de kracht van het lichaam bijvoorbeeld gaan ontdekken i.c.m. de stabiliteit en bewegingsvrijheid die we al hebben onderzocht. Het mooiste is dat dit weinig/geen spullen nodig heeft en overal kan. Telkens als je zwaarder kan maak je de progressie moeilijker waardoor het niet eentonig word maar je telkens een nieuwe uitdaging hebt.
Die kracht zit ‘m in het lichaam kunnen dragen, liften en bewegen in de meeste ingewikkelde richtingen, posities en combinaties.
Het mooie aan deze (veelal gymnastics) oefeningen is dat het lichaam daarmee klaar is voor al het andere. Weinig mensen zullen kunnen wat jij kan maar jij zal alles (makkelijker) kunnen wat zij doen.

Het lichaam is sterk, kan stabiliseren en heeft bewegingsvrijheid in alle mogelijke opties en richtingen. Dit is precies wat het lichaam nodig heeft om optimaal te kunnen (blijven) voetballen, padellen, boksen, springen, jongleren en daarnaast alles wat we tegenkomen in het dagelijks leven. Om die reden gaan we alle uithoeken steeds meer opzoeken i.c.m. snelheid of als reactie. Dit onderdeel kan gezien worden als spelletjes maar zorgt dat zowel het lichaam als de bovenkamer nog een tandje erbij gaan zetten. Ook hierin kunnen we uiteraard progressies opzoeken en kan dit zowel alleen, 1 tegen 1 of in teams. Het is en word alleen maar leuker om te bewegen, zeker als je telkens meer opties hebt waarvan je eerst het bestaan niet wist.

Je leest hierboven meer, zwaarder en sneller wat wij als mens nodig hebben. Daarnaast is rust, leegte, stilte en herstel nodig om het balans te creëren wat een mens nog meer nodig heeft.
Vaak word er gesproken over het verbeteren in krachttraining, soms het verbeteren in mobiliteit, flexibiliteit en balans maar weinig word er gesproken over het verbeteren in stilte, ontspanning en herstel. Alles wat je aandacht geeft groeit, zo ook rust en herstel. Het is een uitdaging om je lichaam zowel mentaal als fysiek leeg te maken en een diepere laag van ontspanning aan te halen. Enerzijds de vraag hoe hard het lichaam kan aanspannen en om te balanceren willen we ontdekken hoe zacht het lichaam kan ontspannen. Kan je hoofd zo leeg als mogelijk gemaakt worden? Of kunnen we onze gedachten compleet richting op ons herstel om dit te bevorderen? De rust geeft een versterkte band en ontzettend veel kennis van ons eigen lichaam.

Door deze ontdekkingsreis leer je ontzettend veel over jezelf naast dat je een soepel en krachtig lichaam bouwt, zowel fysiek als mentaal zal je telkens een laag dieper gaan in dit avontuur. Je weet niet wat je niet weet. Blijf hiervoor open staan.

Wil je hier meer over weten of gewoon actie ondernemen en bewegen richting een soepel en krachtig lichaam? Kom naar de workshops, kijk naar de Discover Movement Course of Movement Traject. Eerst even GRATIS bewegingsvrijheid binnen 7 dagen scoren kan natuurlijk ook. (scroll een stukje naar beneden op de homepage).

Recent posts

Wat is locomotion en wat kan je ermee?

Lees meer >

Waarom jij bewegingsvrijheid in je leven wilt.

Lees meer >

Doe dit om soepel door het leven te gaan

Lees meer >