Voeding en levensstijl

Van tijd tot tijd word er weer een nieuw dieet, superfood of een nieuwe leefstijl gepromoot maar.. Waarom zoveel verschillende? Wat is dan goed?

Laten we starten bij de vraag wat is voeding?

Voeding is de brandstof voor je lichaam die het kan gebruiken voor herstel/heling van het lichaam, energie voor wat er komen gaat en opbouw voor een snellere/sterkere/efficientere werkwijze tijdens de volgende “taak”.

Calorieën

Voor het vraagstuk afvallen/aankomen draait het in de basis alleen om de calorieën die je binnen krijgt tegen over de calorieën die eruit gaan maar dan kunnen er ook nog wensen zijn zoals: gezondheid, medicatie ondersteuning/vervanging, herstel/energiebehoefte of passend aan de huidige leefstijl.

Kwaliteit v.s. kwantiteit

Bij gezondheid en medicatie ondersteunend (en sommige gevallen vervangend) kijken we veel meer naar de kwaliteit ten opzichte van kwantiteit. Alle voeding willen we dan van zo hoog mogelijke kwaliteit (vers en onbewerkt) en in verdeelde porties om het lichaam goed te kunnen helpen.

Bij herstel/energiebehoefte wil het lichaam veel micronutrienten om alle lichaamsfuncties te optimaliseren en goed te kunnen rusten en uitgerust de dag door te gaan. Door grote maaltijden met veel vitaminen en mineralen tegenover niet veel calorieën hoeft het lichaam niet te stressen om grote hoeveelheden aan calorieën en evt. bewerkt voedsel te filteren en te verwerken. 

Balans

Door alleen al te kijken wat in jouw leven prioriteit heeft kan je voeding perfect afgestemd worden op je leefstijl.

Soms zit de kracht in een vorm waarbij het elimineren van bepaalde voeding je kan helpen om een verbeterde functie van/connectie met het lichaam (terug) te krijgen.

Waarbij het aan de andere kant soms wenselijker is om een flexibele voedingskeuze te creëren waardoor het drukke sociale leven door kan gaan.

Oude wijsheden

De wetenschap is op een fractie van alles wat er is vanuit oude wijsheden. Traditionele chinese geneeskunde heeft al duizenden(!) jaren kruiden en voeding om de lichaamsfunctie te verbeteren. Vaak word in deze visie gekeken naar de temperatuur van voeding, niet qua graden maar of het eten ervan verwarmend of verkoelend is. Dit kan je gebruiken voor een verkoudheid of per seizoen.

VerKOUDheid is koude is het lichaam waardoor je het dient op te warmen (vaak doen we dit automatisch door thee en kippensoep maar Gember/vlees en kruiden zijn enkele voorbeelden die dit process kunnen versnellen. In bijvoorbeeld de zomer kan fruit zoals: citrusvruchten of bananen het lichaam juist verkoelen (vandaar dat dit fruit goed groeit in warme omgevingen??) De wereld is zo slim en de wetenschap kan het nu vaak pas duizenden jaren later bewijzen (als er überhaubt al een verklaring gevonden kan worden.)

Ontdekken

Het leukste is dat je kan ontdekken wat bij jou past en hoe het voor je werkt. Je leert er altijd van en maakt het door de tijd makkelijker en vooral leuker omdat we onszelf beter gaan begrijpen en beter kunnen luisteren naar wat ons lichaam nodig heeft.

—Supplementen—

—–Micronutriënten—–

——–Macronutriënten———

——–Calorieën in calorieën uit——–

Hierboven zie je een piramide met prioriteiten. De basis/ het fundament moet begrepen worden, hoeveel calorieën komen erin en hoeveel gaan eruit. Als dat geïmplementeerd word kan je kijken naar een fijne en nodige verdeling van macronutriënten zodat je lichaam de juiste brandstoffen krijgt voor de taken die het moet doen.

Vervolgens gaan we naar de micronutriënten waarmee we specifieke functies van het lichaam kunnen ondersteunen/verbeteren.

Als laatste kijken we met supplementen onderdelen boosten die we niet(genoeg) uit onze voeding halen.

Zoals met alles, is het belangrijk om dit stap voor stap te doorlopen en de basis moet uiteraard goed zijn als je wilt dat “de fancy stuff” goed werkt.

Start met deze lekkere en leerzame bezigheid en wil je er meer over weten? Deze info komt uitgebreid aan bod in het Movement Traject bij Mr. Motion! Twijfel je nog? Download de GRATIS intro’s voor meer info.

Recent posts

Wat is locomotion en wat kan je ermee?

Lees meer >

Waarom jij bewegingsvrijheid in je leven wilt.

Lees meer >

Doe dit om soepel door het leven te gaan

Lees meer >