Combineren van bewegingen voor een beter ontwikkelt bewegingsapparaat.

Flow, locomotion en routine kunnen verschillende namen zijn om uit te drukken wat het inhoud.
Hierbij zijn we namelijk opzoek naar de implementatie in een reeks van zogenoemde isolatie oefeningen.
Als voorbeeld hebben we de cossack squat, table stretch en de bearcrawl los geoefend, dan is de volgende stap om dit te combineren. In reguliere fitness word met isolatie vaak over één spiergroep gesproken maar hierbij gebruiken we het zin als één oefening isoleren.

Het is namelijk zo dat als je (zoals in ons voorbeeld) de cossack squat geïsoleerd goed kan uitvoeren dat het een leuke uitdaging is om deze te verwerken in een flow (zoals het voorbeeld met de table stretch en de bearcrawl).
Hiermee plak je een reeks van oefeningen aan elkaar en dus van verschillende posities, richtingen en combinaties moet leren in- en uitstappen van (in dit geval) de cossack squat maar dat gaat over elke oefening die in die reeks voor komt.

Progressie draait hierbij vooral om het vloeiend maken van de locomotion.
Hoe word je daar beter in want iedereen kan oefeningen achter elkaar plakken toch?
Hierin draait het dus niet meer om de losse oefeningen maar kijk je meer naar de algehele routine.
Hoe voelt de combinatie? Hoe vloeit dit over in elkaar? Welke opties doen zich voor en dus welke oefeningen kunnen erachter worden geplakt?
Enkele vragen waardoor je weer een nieuwe laag van de al bekende oefeningen aan het onderzoeken bent. Het kan zijn dat je ze allemaal beheerst maar de overgang heel houterig verloopt omdat daar misschien nog een stukje mobiliteit of kracht mist.

Door die reeksen in alle mogelijke volgordes te verbeteren word het hele lichaam klaar gemaakt om impact van alle richtingen te herkennen en om te zetten in een oefening waar het lichaam inmiddels mee bekend is. We hebben namelijk alle mogelijk richtingen en combinaties gekoppeld waardoor je nooit “perfect” start of eindigt en soms extra mobiliteit, stabiliteit of kracht nodig hebt om vanuit de ene oefening vloeiend in de volgende te stromen.

Ook in het dagelijks leven zal dit terug komen op het moment dat je valt of als je iets pakt of ergens op moet klimmen want er doen zich dan ontzettend veel opties voor om je te helpen!
Maar wat nou als je volleybal speelt (of elke andere sport)? Dan heb je het misschien al herkend maar je reageert op een volleybal die iemand anders speelt en je de gekste bewegingen soms moet maken om de bal terug te spelen. Als we meer opties, richtingen, in- en uitgangen voor bewegingen hebben, creëren we dus ook meer mogelijkheden om hier oplossingen voor te hebben en de bal vaker terug te kunnen spelen zonder nare blessures.

Het leuke aan een locomotion is dat je ontzettend creatief bezig bent en je hier veel plezier aan beleefd maar ook werkt het als braintraining omdat je constant opzoek bent naar nieuwe wegen en oplossing voor punten waar je vastloopt.
Kortom: het gehele lichaam ervaart meer controle, opties en bewegingsvrijheid. Dat tijdens een creatieve puzzel waar je veel plezier aan ervaart.

Wil jij nou woorden aan daden koppelen op een creatieve en plezierige manier die passend gemaakt kan worden in jouw levensstijl? Sluit je dan aan bij het Movement Traject (en ontvang een Mr Motion shirt en tennisballetjes) of probeer de Discover Movement Course.

Onze socials

Bekijk ook deze artikels:

Zet voeding jouw in beweging (Deel 2)

Voeding is meer dan alleen eten, het is de brandstof voor je lichaam en bepaalt hoe je functioneert, beweegt en je voelt. Een effectief eetpatroon is duurzaam en past bij je dagelijkse leven en beweging. Het draait niet om strikte diëten, maar om een gebalanceerde, flexibele aanpak die jouw doelen ondersteunt, bijvoorbeeld:

– Intensieve trainingen vragen om voldoende kwalitatieve voeding.
– Herstelgerichte bewegingen vereisen rust en evenwichtige voeding.
– Gewichtsverlies kan ondersteund worden door een combinatie van beweging, voldoende slaap en voldoende kwaliteit maar minder kwantiteit voeding

Lees meer

Zet voeding jou in beweging? (Deel 1)

Welke voeding past bij jou?

Voeding is de brandstof voor je lichaam en heeft invloed op je energie, prestaties en gezondheid. Het kiezen van de juiste voeding hangt af van je doelen en levensstijl.

Belangrijke factoren bij voeding:
Calorieën en balans: Afvallen of aankomen draait om calorie-inname vs. verbruik, maar ook om de kwaliteit van voeding, macro- en micronutriënten, slaap en beweging.
Voedingskeuzes: Richt je op gezondheid, energie, prestaties en flexibiliteit.
Verschillende voedingspatronen:
Vegetarisch: Rijk aan vezels en micronutriënten, maar let op voldoende eiwitten en B12.
Carnivore: Veel eiwitten en vetten, maar weinig vezels en variatie.
IIFYM (If It Fits Your Macros): Flexibel en effectief, maar kwaliteit van voeding blijft belangrijk.
Wat past bij jou?
Er is geen perfect dieet. Kies een voedingsstijl die past bij jouw doelen en levensstijl, combineer waar nodig en luister naar je lichaam. Het belangrijkste is een duurzame aanpak die werkt voor jou!

Wil je meer begeleiding? Overweeg 1-1 coaching voor voeding, beweging en mindset.

Lees meer

Wervel voor wervel meer bewegingsvrijheid in de wervelkolom

Je wervelkolom speelt een cruciale rol in al je bewegingen, maar wordt vaak beperkt door een zittende levensstijl en verkeerde bewegingspatronen. Dit kan leiden tot stijfheid, pijn en blessures, wat zowel sportprestaties als dagelijkse activiteiten beïnvloedt.

Veelvoorkomende klachten, zoals rugpijn bij hardlopers, spanning bij gewichtheffers of instabiliteit bij yogi’s, ontstaan door een gebrek aan mobiliteit, stabiliteit of belastbaarheid van de wervelkolom. Ook langdurig zitten of een voorovergebogen houding bij schermgebruik kan ademhaling en houding negatief beïnvloeden.

Door bewust te werken aan de mobiliteit, stabiliteit en kracht van je wervelkolom kun je klachten voorkomen en je bewegingsvrijheid vergroten. Het Fine Spine Programma biedt gerichte oefeningen om je rug gezonder en soepeler te maken.

Lees meer