Mr. Motion bied jou een programma waarbij je constant evolueert door progressie. Tijdens dit traject zal er veel kennis gedeeld worden zodat “de waarom” duidelijk word. Maandelijks kan je deelnemen aan de workshops waar extra kennis gedeeld word. Alle “movers” komen hier bij elkaar en er worden specifieke casussen behandeld én dat alles op een actieve en beweeglijke manier!
Zet voeding jouw in beweging (Deel 2)
Voeding is meer dan alleen eten, het is de brandstof voor je lichaam en bepaalt hoe je functioneert, beweegt en je voelt. Een effectief eetpatroon is duurzaam en past bij je dagelijkse leven en beweging. Het draait niet om strikte diëten, maar om een gebalanceerde, flexibele aanpak die jouw doelen ondersteunt, bijvoorbeeld:
– Intensieve trainingen vragen om voldoende kwalitatieve voeding.
– Herstelgerichte bewegingen vereisen rust en evenwichtige voeding.
– Gewichtsverlies kan ondersteund worden door een combinatie van beweging, voldoende slaap en voldoende kwaliteit maar minder kwantiteit voeding
Zet voeding jou in beweging? (Deel 1)
Welke voeding past bij jou?
Voeding is de brandstof voor je lichaam en heeft invloed op je energie, prestaties en gezondheid. Het kiezen van de juiste voeding hangt af van je doelen en levensstijl.
Belangrijke factoren bij voeding:
Calorieën en balans: Afvallen of aankomen draait om calorie-inname vs. verbruik, maar ook om de kwaliteit van voeding, macro- en micronutriënten, slaap en beweging.
Voedingskeuzes: Richt je op gezondheid, energie, prestaties en flexibiliteit.
Verschillende voedingspatronen:
Vegetarisch: Rijk aan vezels en micronutriënten, maar let op voldoende eiwitten en B12.
Carnivore: Veel eiwitten en vetten, maar weinig vezels en variatie.
IIFYM (If It Fits Your Macros): Flexibel en effectief, maar kwaliteit van voeding blijft belangrijk.
Wat past bij jou?
Er is geen perfect dieet. Kies een voedingsstijl die past bij jouw doelen en levensstijl, combineer waar nodig en luister naar je lichaam. Het belangrijkste is een duurzame aanpak die werkt voor jou!
Wil je meer begeleiding? Overweeg 1-1 coaching voor voeding, beweging en mindset.
Wervel voor wervel meer bewegingsvrijheid in de wervelkolom
Je wervelkolom speelt een cruciale rol in al je bewegingen, maar wordt vaak beperkt door een zittende levensstijl en verkeerde bewegingspatronen. Dit kan leiden tot stijfheid, pijn en blessures, wat zowel sportprestaties als dagelijkse activiteiten beïnvloedt.
Veelvoorkomende klachten, zoals rugpijn bij hardlopers, spanning bij gewichtheffers of instabiliteit bij yogi’s, ontstaan door een gebrek aan mobiliteit, stabiliteit of belastbaarheid van de wervelkolom. Ook langdurig zitten of een voorovergebogen houding bij schermgebruik kan ademhaling en houding negatief beïnvloeden.
Door bewust te werken aan de mobiliteit, stabiliteit en kracht van je wervelkolom kun je klachten voorkomen en je bewegingsvrijheid vergroten. Het Fine Spine Programma biedt gerichte oefeningen om je rug gezonder en soepeler te maken.
Wij houden ons lichaam voor de gek en dit is wat het met ons doet!
Dit artikel legt uit hoe ons lichaam vaak ‘voor de gek gehouden’ wordt door externe prikkels zoals stress en voeding, en de effecten daarvan op onze gezondheid. Ons zenuwstelsel en hormonen reageren op verschillende signalen, bijvoorbeeld adrenaline en cortisol die vrijkomen bij stress, of insuline die wordt aangemaakt bij suikerinname.
Een voorbeeld wordt gegeven van hoe je lichaam reageert op stress, zoals het horen van een geluid ’s avonds, waardoor je in de vecht-vlucht-bevries-modus komt, zelfs als de situatie niet gevaarlijk is. Dit komt doordat je zenuwstelsel geen onderscheid maakt tussen echte en fictieve dreigingen, zoals een horrorfilm. Dit kan leiden tot overmatige reacties in dagelijkse, ongevaarlijke situaties en zelfs tot chronische nervositeit of slapeloosheid.
Daarnaast wordt het effect van voeding besproken, zoals het verschil tussen natuurlijke en kunstmatige zoetstoffen. Natuurlijke suiker, zoals in sinaasappelsap, zorgt voor een hormonale reactie (insuline stijgt, ghreline daalt, leptine stijgt), terwijl kunstmatige zoetstoffen het lichaam misleiden, wat kan leiden tot verhoogde honger en verstoring van de hormonale balans.
Als tips worden ontspanningsoefeningen aanbevolen om het herstel- en rustsysteem te activeren, en wordt geadviseerd om natuurlijke voeding te kiezen boven bewerkte producten om hormoonbalans te behouden. Het artikel benadrukt het belang van lichaamsbewustzijn om beter om te gaan met stress en voeding.
Dit interne kompas zet veel in beweging
Heb je ooit stilgestaan bij hoe je lichaam weet waar het zich bevindt, zonder dat je ernaar hoeft te kijken? Dit lichaamskompas wordt proprioceptie genoemd en is verantwoordelijk voor jouw balans, coördinatie en beweging, kortom het geeft informatie over waar en wanneer het lichaam is en beweegt door de ruimte die het heeft. Het is de reden dat je met gesloten ogen je neus kunt aanraken (met eventueel wat oefenen) of zonder te struikelen over een boomstam kunt stappen. Maar het allermooiste is dat je dit interne kompas kunt trainen en verbeteren!
Je voeten zijn de brug naar meer bewegingsvrijheid
Onze voeten zijn letterlijk de fundering van ons lichaam. Ze dragen niet alleen ons volledige...
De kracht van beweging
De perceptie van het lichaam en de kracht van beweging Ons lichaam is een geniaal en complex...
Verminder rugklachten, verbeter schoudermobiliteit en een betere houding door deze vergeten tool!
In de natuur zie je dieren veel gebruik maken van deze tool. We maken hierbij optimaal gebruik van...
Deze oefening voor zorgt voor MINDER knie, heup en rugklachten en geeft je ook nog eens MÉÉR kracht en mobiliteit.
Steeds meer mensen ervaren wel eens pijntjes in de knieën, heupen of rug. Dit komt en gaat en is...
Relatie tussen brein en voeding
Er is een sterke verbinding tussen voeding en ons brein. We zijn wat we eten of we zijn wat we...
Movement vs Fitness
Wat is nou het verschil naast het naampje tussen naar de sportschool gaan en je workout doen, en...
Dopamine via Movement training
Dopamine is een van de bekendste neurotransmitters, oftewel een bezorger van (in dit geval) goed...