Doe deze leuke oefening om verstuikte enkels te voorkomen!

Proprioceptie training, moeilijk woord, makkelijke uitvoering, ontzettend bruikbaar en een echte life saver in mijn ogen. Laten we beginnen met het woord en wat het betekend. Proprioceptie betekend simpelweg de mate waarin jij in staat bent om exact te weten waar je lichaam is in de ruimte waar je bent en wat de positie van het lichaam is.

Het gaat verder, namelijk: wij bewegen! En zelfs als we stilstaan of zitten is het lichaam constant aan het kalibreren om de optimale positie in de ruimte te bepalen.
Voor het lichaam is dat vaak prima te doen, als we lopen word het al lastiger omdat we dan “afgeleid” zijn, laat staan tijdens het voetballen of hardlopen tijdens een podcast of belgesprek. Vaak op de momenten dat we niet volledig focussen zakken we ineens door één of beide enkel(s).. Vaak zonder pijn gelukkig maar in sommige gevallen zit je met een dikke enkel of zelfs een breuk..
Dit is prima te trainen en gaat heel snel vooruit.

Dit doen we door het visuele hulpstuk uit te schakelen (de ogen) en volledig te concentreren op de signalen die van de hersenen via de zenuwen bij de enkel terechtkomen en controleren of we nog in de optimale positie staan om niet te vallen of door de enkel te zakken. Is dit niet het geval? Dan word dit gecorrigeerd met een mini aanpassing in de stand, en dit honderden(!) keren per minuut.
Door de vele controles en aanpassingen van dit proces is het makkelijk om dit te verbeteren door dit te oefenen mét focus.

– We starten op één been en sluiten vervolgens onze ogen. Houd je dit 5seconden gecontroleerd vast? Dan gaan we verder. zo niet, probeer je het nog een aantal keer tot het lukt. Elke poging zal beter gaan.

– Sluit je ogen en ga daarna pas op één been staan, ook 5 seconden vastgehouden? Nee? Even een paar seconden wachten en probeer het nog eens, je zal zien dat dit snel verbeterd na 2-3 pogingen en dan kan je weer naar de volgende stap.

– Zet een stap naar voor/achter/zijwaarts en sluit vervolgens de ogen weer en ook weer 5 seconden gecontroleerd vast proberen te houden.

– Sluit je ogen eerst en stap naar voor/achter/zijwaarts en houd ook dit weer gecontroleerd vast voor 5 seconden.

– Maak een sprongetje naar voor/achter/zijwaarts en sluit de ogen en houd vast voor 5 seconden.

– Sluit je ogen eerst en maak een sprongetje naar voor/achter/zijwaarts en houd 5 seconden vast.

*Combineer evt. nog stappen of sprongen met een draai om sport specifieke krachten op het gewricht na te bootsen.

Het uitlijnen wat we met deze training doen, doen we met de ogen dicht waardoor de signalen kunnen verbeteren tussen de enkel en het brein door de proprioceptie en je dus minder door je enkel zal gaan.
We trekken namelijk vaak visuele lijnen om met balans en stand van het lichaam te helpen.
Als we dit visuele uitschakelen (net zoals tijdens sporten i.v.m. drukte over balbezit etc.) en dan moet het zenuwstelstel zonder visuele hulp aan de slag!

Hopelijk word je een aantal valpartijen bespaart
door deze proprioceptie training.
Vind je dit leuk en wil je meer zulk soort toepasbare kennis voor je trainingen?
Sluit je aan bij de community in het Movement Coaching Traject!
Twijfel je nog? Download dan de Gratis intro om iets meer inzicht te krijgen hoe het is opgebouwd.

Onze socials

Bekijk ook deze artikels:

Zet voeding jouw in beweging (Deel 2)

Voeding is meer dan alleen eten, het is de brandstof voor je lichaam en bepaalt hoe je functioneert, beweegt en je voelt. Een effectief eetpatroon is duurzaam en past bij je dagelijkse leven en beweging. Het draait niet om strikte diëten, maar om een gebalanceerde, flexibele aanpak die jouw doelen ondersteunt, bijvoorbeeld:

– Intensieve trainingen vragen om voldoende kwalitatieve voeding.
– Herstelgerichte bewegingen vereisen rust en evenwichtige voeding.
– Gewichtsverlies kan ondersteund worden door een combinatie van beweging, voldoende slaap en voldoende kwaliteit maar minder kwantiteit voeding

Lees meer

Zet voeding jou in beweging? (Deel 1)

Welke voeding past bij jou?

Voeding is de brandstof voor je lichaam en heeft invloed op je energie, prestaties en gezondheid. Het kiezen van de juiste voeding hangt af van je doelen en levensstijl.

Belangrijke factoren bij voeding:
Calorieën en balans: Afvallen of aankomen draait om calorie-inname vs. verbruik, maar ook om de kwaliteit van voeding, macro- en micronutriënten, slaap en beweging.
Voedingskeuzes: Richt je op gezondheid, energie, prestaties en flexibiliteit.
Verschillende voedingspatronen:
Vegetarisch: Rijk aan vezels en micronutriënten, maar let op voldoende eiwitten en B12.
Carnivore: Veel eiwitten en vetten, maar weinig vezels en variatie.
IIFYM (If It Fits Your Macros): Flexibel en effectief, maar kwaliteit van voeding blijft belangrijk.
Wat past bij jou?
Er is geen perfect dieet. Kies een voedingsstijl die past bij jouw doelen en levensstijl, combineer waar nodig en luister naar je lichaam. Het belangrijkste is een duurzame aanpak die werkt voor jou!

Wil je meer begeleiding? Overweeg 1-1 coaching voor voeding, beweging en mindset.

Lees meer

Wervel voor wervel meer bewegingsvrijheid in de wervelkolom

Je wervelkolom speelt een cruciale rol in al je bewegingen, maar wordt vaak beperkt door een zittende levensstijl en verkeerde bewegingspatronen. Dit kan leiden tot stijfheid, pijn en blessures, wat zowel sportprestaties als dagelijkse activiteiten beïnvloedt.

Veelvoorkomende klachten, zoals rugpijn bij hardlopers, spanning bij gewichtheffers of instabiliteit bij yogi’s, ontstaan door een gebrek aan mobiliteit, stabiliteit of belastbaarheid van de wervelkolom. Ook langdurig zitten of een voorovergebogen houding bij schermgebruik kan ademhaling en houding negatief beïnvloeden.

Door bewust te werken aan de mobiliteit, stabiliteit en kracht van je wervelkolom kun je klachten voorkomen en je bewegingsvrijheid vergroten. Het Fine Spine Programma biedt gerichte oefeningen om je rug gezonder en soepeler te maken.

Lees meer