Selecteer een pagina
Doel van Movement Training

Je ziet de filmpjes van een pistol squat (squat op een been), je ziet de filmpjes van jongleren en je ziet er een combinatie van.
Logisch dat als je skills ziet zoals de handstand of het jongleren dat dit een doel lijkt van movement training. Toch is het doel om beter te worden in bewegen en meer bewegingsvrijheid te creëren, maar wat betekenen die woorden waar Mr Motion zo’n fan van is?
 
Het beter worden in bewegen is een diepere laag van bewustzijn in wat jij moet doen om een beweging te maken. Posities en evt. compensaties van structuren zoals gewrichten en spieren zijn punten die ontdekt en verbeterd willen worden. We bewegen niet geïsoleerd dus willen we met movement training dezelfde kettingen van spiergroepen aanspreken zodat een evt. zwakke schakel ook beter gaat functioneren. Hierdoor zullen compensaties niet meer nodig zijn en posities van lichaamsstructuren gebalanceerd worden zodat meer (pijnvrij) bewegen word toegestaan!
 
Bewegingsvrijheid gaat vooral om de opties die je hebt om een richting op te bewegen, hoe meer vrijheid je hebt, deste meer opties je hebt! Restricties in beweging voel je niet totdat je die beweging nodig hebt.
In andere woorden: je weet pas wat je had als je het niet meer hebt, dit geld ook voor beweging maar gelukkig zien steeds meer mensen dit in en ervaren vooral heel veel plezier in deze ontdekkingsreis doordat er telkens een uitdagendere progressie voorbij komt.

Het leuke en bruikbare is dat de steeds uitdagendere progressies je telkens een nieuwe variatie geven zodat je constant blijft ontdekken, aanpassen en improviseren met die (tijdelijke) variatie totdat je naar de volgende gaat.
Veel tot bijna alle oefeningen hebben focus en inzet van het hele lichaam nodig in alle richtingen waardoor het veel terug te zien zal zijn in het reactievermogen dat je in het dagelijks leven nodig hebt en/of de bewegingen die je maakt tijdens een potje voetbal, hockey, schaatsen etc.
Deze progressies en bruikbare bewegingen zorgen voor motivatie, nieuwsgierigheid, vooruitgang, controle over je lichaam en veel plezier maar natuurlijk bovenal meer bewegingsvrijheid wat bovenstaand bevorderd!

Als laatst een mooi voorbeeld wat ik veel zag (en hier een uitkomst voor wil bieden). Ik zag dat fanatieke sporters tijdens een gezinsuitbreiding stopten met sporten omdat hij/zij niet meer hetzelfde niveau/hoeveelheid dagen kon volhouden..
Ook hierin is het juist mooi om deze bewegingsreis te doorlopen waarbij je leert om het passend te maken in jouw leven. En hiermee juist deuren opent om (weer) dezelfde bewegingsvrijheid als kinderen te ervaren waardoor voetballen, rennen, touwtje springen en op de grond zitten in verschillende posities etc. mee kan doen voor meer bewegende quality time met het gezin.
Kortom wat je ook doet, we hebben een lichaam en die kan veel meer dan we soms denken. Ontdek dit op een leuke en uitdagende manier voor een soepel en krachtig lichaam.

Laten we het nog even op een rijtje zetten:
– Meer bewustzijn creëren van wat het lichaam kan en wil.
– Betere en diepere connectie tussen wat er in je brein gebeurd en wat er in je lichaam
gebeurd en hoe het één het ander verder kan helpen en andersom.
– Meer beweging in het gehele lichaam wat bruikbaar is voor het dagelijks leven en/of de
sporten die je graag doet.
– Meer plezier in bewegen krijgen.
– Steeds diepere laag instappen om meer en meer kennis te vergaren en ervaren over
training, voeding, beweging en herstel.
– Bewegingsvrijheid en opties ontdekken met een plezierige manier van progressies.
– Meer over jezelf, je leefstijl en andere leren. Überhaupt het blijven leren door het
ontdekken-aanpassen-improviseren principe.

Wil jij deze ontdekkingsreis ook? Hierheen moven!