Doel van Movement Training

Je ziet de filmpjes van een pistol squat (squat op een been), je ziet de filmpjes van jongleren en je ziet er een combinatie van.
Logisch dat als je skills ziet zoals de handstand of het jongleren dat dit een doel lijkt van movement training. Toch is het doel om beter te worden in bewegen en meer bewegingsvrijheid te creëren, maar wat betekenen die woorden waar Mr Motion zo’n fan van is?
 
Het beter worden in bewegen is een diepere laag van bewustzijn in wat jij moet doen om een beweging te maken. Posities en evt. compensaties van structuren zoals gewrichten en spieren zijn punten die ontdekt en verbeterd willen worden. We bewegen niet geïsoleerd dus willen we met movement training dezelfde kettingen van spiergroepen aanspreken zodat een evt. zwakke schakel ook beter gaat functioneren. Hierdoor zullen compensaties niet meer nodig zijn en posities van lichaamsstructuren gebalanceerd worden zodat meer (pijnvrij) bewegen word toegestaan!
 
Bewegingsvrijheid gaat vooral om de opties die je hebt om een richting op te bewegen, hoe meer vrijheid je hebt, deste meer opties je hebt! Restricties in beweging voel je niet totdat je die beweging nodig hebt.
In andere woorden: je weet pas wat je had als je het niet meer hebt, dit geld ook voor beweging maar gelukkig zien steeds meer mensen dit in en ervaren vooral heel veel plezier in deze ontdekkingsreis doordat er telkens een uitdagendere progressie voorbij komt.

Het leuke en bruikbare is dat de steeds uitdagendere progressies je telkens een nieuwe variatie geven zodat je constant blijft ontdekken, aanpassen en improviseren met die (tijdelijke) variatie totdat je naar de volgende gaat.
Veel tot bijna alle oefeningen hebben focus en inzet van het hele lichaam nodig in alle richtingen waardoor het veel terug te zien zal zijn in het reactievermogen dat je in het dagelijks leven nodig hebt en/of de bewegingen die je maakt tijdens een potje voetbal, hockey, schaatsen etc.
Deze progressies en bruikbare bewegingen zorgen voor motivatie, nieuwsgierigheid, vooruitgang, controle over je lichaam en veel plezier maar natuurlijk bovenal meer bewegingsvrijheid wat bovenstaand bevorderd!

Als laatst een mooi voorbeeld wat ik veel zag (en hier een uitkomst voor wil bieden). Ik zag dat fanatieke sporters tijdens een gezinsuitbreiding stopten met sporten omdat hij/zij niet meer hetzelfde niveau/hoeveelheid dagen kon volhouden..
Ook hierin is het juist mooi om deze bewegingsreis te doorlopen waarbij je leert om het passend te maken in jouw leven. En hiermee juist deuren opent om (weer) dezelfde bewegingsvrijheid als kinderen te ervaren waardoor voetballen, rennen, touwtje springen en op de grond zitten in verschillende posities etc. mee kan doen voor meer bewegende quality time met het gezin.
Kortom wat je ook doet, we hebben een lichaam en die kan veel meer dan we soms denken. Ontdek dit op een leuke en uitdagende manier voor een soepel en krachtig lichaam.

Laten we het nog even op een rijtje zetten:
– Meer bewustzijn creëren van wat het lichaam kan en wil.
– Betere en diepere connectie tussen wat er in je brein gebeurd en wat er in je lichaam
gebeurd en hoe het één het ander verder kan helpen en andersom.
– Meer beweging in het gehele lichaam wat bruikbaar is voor het dagelijks leven en/of de
sporten die je graag doet.
– Meer plezier in bewegen krijgen.
– Steeds diepere laag instappen om meer en meer kennis te vergaren en ervaren over
training, voeding, beweging en herstel.
– Bewegingsvrijheid en opties ontdekken met een plezierige manier van progressies.
– Meer over jezelf, je leefstijl en andere leren. Überhaupt het blijven leren door het
ontdekken-aanpassen-improviseren principe.

Wil jij deze ontdekkingsreis ook? Hierheen moven!

Onze socials

Bekijk ook deze artikels:

Zet voeding jouw in beweging (Deel 2)

Voeding is meer dan alleen eten, het is de brandstof voor je lichaam en bepaalt hoe je functioneert, beweegt en je voelt. Een effectief eetpatroon is duurzaam en past bij je dagelijkse leven en beweging. Het draait niet om strikte diëten, maar om een gebalanceerde, flexibele aanpak die jouw doelen ondersteunt, bijvoorbeeld:

– Intensieve trainingen vragen om voldoende kwalitatieve voeding.
– Herstelgerichte bewegingen vereisen rust en evenwichtige voeding.
– Gewichtsverlies kan ondersteund worden door een combinatie van beweging, voldoende slaap en voldoende kwaliteit maar minder kwantiteit voeding

Lees meer

Zet voeding jou in beweging? (Deel 1)

Welke voeding past bij jou?

Voeding is de brandstof voor je lichaam en heeft invloed op je energie, prestaties en gezondheid. Het kiezen van de juiste voeding hangt af van je doelen en levensstijl.

Belangrijke factoren bij voeding:
Calorieën en balans: Afvallen of aankomen draait om calorie-inname vs. verbruik, maar ook om de kwaliteit van voeding, macro- en micronutriënten, slaap en beweging.
Voedingskeuzes: Richt je op gezondheid, energie, prestaties en flexibiliteit.
Verschillende voedingspatronen:
Vegetarisch: Rijk aan vezels en micronutriënten, maar let op voldoende eiwitten en B12.
Carnivore: Veel eiwitten en vetten, maar weinig vezels en variatie.
IIFYM (If It Fits Your Macros): Flexibel en effectief, maar kwaliteit van voeding blijft belangrijk.
Wat past bij jou?
Er is geen perfect dieet. Kies een voedingsstijl die past bij jouw doelen en levensstijl, combineer waar nodig en luister naar je lichaam. Het belangrijkste is een duurzame aanpak die werkt voor jou!

Wil je meer begeleiding? Overweeg 1-1 coaching voor voeding, beweging en mindset.

Lees meer

Wervel voor wervel meer bewegingsvrijheid in de wervelkolom

Je wervelkolom speelt een cruciale rol in al je bewegingen, maar wordt vaak beperkt door een zittende levensstijl en verkeerde bewegingspatronen. Dit kan leiden tot stijfheid, pijn en blessures, wat zowel sportprestaties als dagelijkse activiteiten beïnvloedt.

Veelvoorkomende klachten, zoals rugpijn bij hardlopers, spanning bij gewichtheffers of instabiliteit bij yogi’s, ontstaan door een gebrek aan mobiliteit, stabiliteit of belastbaarheid van de wervelkolom. Ook langdurig zitten of een voorovergebogen houding bij schermgebruik kan ademhaling en houding negatief beïnvloeden.

Door bewust te werken aan de mobiliteit, stabiliteit en kracht van je wervelkolom kun je klachten voorkomen en je bewegingsvrijheid vergroten. Het Fine Spine Programma biedt gerichte oefeningen om je rug gezonder en soepeler te maken.

Lees meer