Dopamine via Movement training

Dopamine is een van de bekendste neurotransmitters, oftewel een bezorger van (in dit geval) goed en tevreden nieuws van de ene hersencel naar de andere.
Het geeft een gevoel van blijdschap en beloning!
Bij movement training komt er (o.a.) veel dopamine vrij door de combi van moeilijkheidsgraad en oplossingen zoeken i.c.m. met de activiteit waar je mee bezig bent.

Waarom is dat?

Om te beginnen zijn onze hersenen actief bezig met elke beweging tot een succes te brengen wanneer we bewegen. Verder is ook ons hart blij extra rond aan het pompen naar de gebieden die hiernaar vragen.
Als we met die bewegingen het brein stevig mee moeten laten werken door na te denken hoe en daarop constant te focussen is er een intense samenwerking die veel energie vraagt en zorgt voor meer doorbloeding van onze hersenen maar na het succesvol volbrengen van die “taak” komt er een hele hoop energie voor terug en een golf van o.a. dopamine!

Door sporten vind er dus überhaupt een toename van neurotransmitters plaats zoals endorfine, serotonine maar ook dopamine en daar hebben we het nu vooral over.
Movement training bevat veel (complexe) bewegingen en laat dit nou net het gehalte van o.a. dopamine verhogen. Hierdoor stimuleer je focus en aandacht, je humeur (heel belangrijk) en het beloningssysteem wat je een voldaan gevoel geeft wanneer je iets succesvol voltooid hebt.

Waardoor ervaar je dit nou (nog) meer bij movement training?

Bij sporten en bewegen komt dit uiteraard ten alle tijden vrij en ook bij hersenkrakers/brein training komt dit vrij, maar…
Zoals al eerder gezegd combineer je bij movement training vaak een fysieke uitdaging met een mentale uitdaging waardoor je het ruimtelijk inzicht, de fysieke kracht, mentale timing en de balans moet combineren. Je zal een extra grote reactie krijgen van positiviteit, voldaanheid, focus etc.

Tegenwoordig is het leven al gestresst en serieus genoeg, hierdoor kunnen we o.a. een slechter humeur en verminderde focus krijgen.
Laten we onszelf om deze en alle andere reden trakteren met leuke mentale en fysieke oefeningen waar we lichamelijk veel aan hebben qua bruikbare bewegingen en bewegingsvrijheid en mentaal veel aan hebben qua plezier, focus, voldaan gevoel en dus alle dopamine!

Geef je lichaam wat het nodig heeft en het geeft je wat jij nodig hebt zodat je steeds meer energie, geluk en plezier ervaart en nog meer kan en wil bewegen!
Opzoek naar meer dopamine door bewegen? Meer bewegingsvrijheid en meer kennis over voeding, training, beweging en herstel? Meld je dan aan bij het Movement Traject!

Onze socials

Bekijk ook deze artikels:

Zet voeding jouw in beweging (Deel 2)

Voeding is meer dan alleen eten, het is de brandstof voor je lichaam en bepaalt hoe je functioneert, beweegt en je voelt. Een effectief eetpatroon is duurzaam en past bij je dagelijkse leven en beweging. Het draait niet om strikte diëten, maar om een gebalanceerde, flexibele aanpak die jouw doelen ondersteunt, bijvoorbeeld:

– Intensieve trainingen vragen om voldoende kwalitatieve voeding.
– Herstelgerichte bewegingen vereisen rust en evenwichtige voeding.
– Gewichtsverlies kan ondersteund worden door een combinatie van beweging, voldoende slaap en voldoende kwaliteit maar minder kwantiteit voeding

Lees meer

Zet voeding jou in beweging? (Deel 1)

Welke voeding past bij jou?

Voeding is de brandstof voor je lichaam en heeft invloed op je energie, prestaties en gezondheid. Het kiezen van de juiste voeding hangt af van je doelen en levensstijl.

Belangrijke factoren bij voeding:
Calorieën en balans: Afvallen of aankomen draait om calorie-inname vs. verbruik, maar ook om de kwaliteit van voeding, macro- en micronutriënten, slaap en beweging.
Voedingskeuzes: Richt je op gezondheid, energie, prestaties en flexibiliteit.
Verschillende voedingspatronen:
Vegetarisch: Rijk aan vezels en micronutriënten, maar let op voldoende eiwitten en B12.
Carnivore: Veel eiwitten en vetten, maar weinig vezels en variatie.
IIFYM (If It Fits Your Macros): Flexibel en effectief, maar kwaliteit van voeding blijft belangrijk.
Wat past bij jou?
Er is geen perfect dieet. Kies een voedingsstijl die past bij jouw doelen en levensstijl, combineer waar nodig en luister naar je lichaam. Het belangrijkste is een duurzame aanpak die werkt voor jou!

Wil je meer begeleiding? Overweeg 1-1 coaching voor voeding, beweging en mindset.

Lees meer

Wervel voor wervel meer bewegingsvrijheid in de wervelkolom

Je wervelkolom speelt een cruciale rol in al je bewegingen, maar wordt vaak beperkt door een zittende levensstijl en verkeerde bewegingspatronen. Dit kan leiden tot stijfheid, pijn en blessures, wat zowel sportprestaties als dagelijkse activiteiten beïnvloedt.

Veelvoorkomende klachten, zoals rugpijn bij hardlopers, spanning bij gewichtheffers of instabiliteit bij yogi’s, ontstaan door een gebrek aan mobiliteit, stabiliteit of belastbaarheid van de wervelkolom. Ook langdurig zitten of een voorovergebogen houding bij schermgebruik kan ademhaling en houding negatief beïnvloeden.

Door bewust te werken aan de mobiliteit, stabiliteit en kracht van je wervelkolom kun je klachten voorkomen en je bewegingsvrijheid vergroten. Het Fine Spine Programma biedt gerichte oefeningen om je rug gezonder en soepeler te maken.

Lees meer