Het brein voedt en voedt het brein

Alles heeft effect op ons lichaam, van buitenaf naar binnen en van binnenuit naar buiten.
Als we kijken naar voeding vinden we het (soms) lastig om gezond te eten. Dit komt door de mentale staat maar diezelfde mentale staat word gevoed (letterlijk) door wat we al gegeten hebben.

Goed, laten we bij het begin beginnen. We voelen ons elke dag anders (gelukkig anders was het een saai leven) en moeten dit verwerken. Dit kan zijn slecht nieuws in de familie of op je werk maar ook juist goed of geweldig nieuws zoals vakantie, verrassing of een prijs winnen.

Negativiteit/stress

Als het negatief is zakt onze energie (meerdere lagen) en vraagt het meer van ons om dat weer om te keren. Gezonde voeding helpt dit op lange termijn om te keren door de verminderde stress op het lichaam (wat tijdens junkfood wel het geval is). Wel vraagt het meer energie om die keuze te maken omdat je hoofd daar niet echt naar staat. Daarnaast is een belangrijke pijler dan ook nog of we genoeg slapen waardoor we daar extra energie van kunnen halen en helpen herstellen.
Anderzijds is junkfood een troost/traktatie waardoor het korte termijn zal verzachten en snel zal helpen maar dit verdwijnt helaas ook weer snel. Hierdoor kunnen we makkelijk in een spiraal belanden waardoor emotie eten een gewoonte word. Ook hierbij valt of staat het succes van doorpakken/omkeren van het spiraal met hoeveelheid slaap.

Positiviteit

Als er een golf aan positiviteit ontstaat willen we graag zolang mogelijk genieten en in die staat blijven. We kunnen de energie gebruiken om gezond te eten waardoor het makkelijker is om in die energie te blijven. Dit vraagt een extra investering/ energie om op langer termijn minder moeite te ervaren.
Anderzijds zijn we zo blij en willen we dat uiteraard vieren en de touwtjes “even” laten vieren. Hierdoor ervaren we extreme geluk, vrijheid en zorgeloosheid maar vervolgens kan een lage energie/schuldgevoel ontstaan en we de prijs moeten betalen van de keuzes.
Uiteraard zoals eerder aangegeven geld ook bij positiviteit hoe je het ervaart, viert en terug kijkt ligt mede aan de hoeveelheid slaap.

Je hebt hierdoor waarschijnlijk een beter beeld van hoe het mentale en voeding gerelateerd zijn.
Hierdoor is het nooit een goed idee om de strict te zijn met je levensstijl. Het draait erom wat jij belangrijk vind en graag doet in je dagelijks leven. Als hierin kleine keuzes gemaakt worden om doelen te behalen en een plezierig en gezond lichaam te hebben en houden zal je dit vol kunnen houden.
Je bent mentaal zó sterk om goed en slecht nieuws te verwerken op een manier waardoor je groeit i.p.v. dit door te laten stromen in roofbouw op je lichaam.

Zoals ik wel eens vaker uitleg is het de vraag hoeveel mogelijkheden je hebt. Als je levensstijl mogelijkheden bevat waardoor je mentaal en fysiek maar ook qua voeding soepel en krachtig bent, merk je dat je kan draaien aan de knoppen om hiermee om te gaan en het vóór jou te laten werken i.p.v. tegen jou.

Kortom weten we van te voren (gelukkig) nooit wat ons van dag tot dag te wachten staat. Elke dag zal er iets gebeuren wat ons positief of negatief beïnvloed. Dit zal een balans vragen van mentale rust en kracht, voeding en slaap. Anderzijds kunnen Slaap, voeding en mentale (on)rust en kracht ervoor zorgen dat we onze dag positief of negatief beïnvloeden.
Onthoud dus altijd dat het brein voed en wij het brein voeden!

Wil je hier meer over weten en/of je levensstijl passend en werkend voor jou maken?
Kijk dan naar het movement traject! Wil je kennis maken? Bereik dan hier op de home pagina (scroll een stukje naar beneden) binnen 7 dagen meer bewegingsvrijheid of start met de discover movement course!

Onze socials

Bekijk ook deze artikels:

Zet voeding jouw in beweging (Deel 2)

Voeding is meer dan alleen eten, het is de brandstof voor je lichaam en bepaalt hoe je functioneert, beweegt en je voelt. Een effectief eetpatroon is duurzaam en past bij je dagelijkse leven en beweging. Het draait niet om strikte diëten, maar om een gebalanceerde, flexibele aanpak die jouw doelen ondersteunt, bijvoorbeeld:

– Intensieve trainingen vragen om voldoende kwalitatieve voeding.
– Herstelgerichte bewegingen vereisen rust en evenwichtige voeding.
– Gewichtsverlies kan ondersteund worden door een combinatie van beweging, voldoende slaap en voldoende kwaliteit maar minder kwantiteit voeding

Lees meer

Zet voeding jou in beweging? (Deel 1)

Welke voeding past bij jou?

Voeding is de brandstof voor je lichaam en heeft invloed op je energie, prestaties en gezondheid. Het kiezen van de juiste voeding hangt af van je doelen en levensstijl.

Belangrijke factoren bij voeding:
Calorieën en balans: Afvallen of aankomen draait om calorie-inname vs. verbruik, maar ook om de kwaliteit van voeding, macro- en micronutriënten, slaap en beweging.
Voedingskeuzes: Richt je op gezondheid, energie, prestaties en flexibiliteit.
Verschillende voedingspatronen:
Vegetarisch: Rijk aan vezels en micronutriënten, maar let op voldoende eiwitten en B12.
Carnivore: Veel eiwitten en vetten, maar weinig vezels en variatie.
IIFYM (If It Fits Your Macros): Flexibel en effectief, maar kwaliteit van voeding blijft belangrijk.
Wat past bij jou?
Er is geen perfect dieet. Kies een voedingsstijl die past bij jouw doelen en levensstijl, combineer waar nodig en luister naar je lichaam. Het belangrijkste is een duurzame aanpak die werkt voor jou!

Wil je meer begeleiding? Overweeg 1-1 coaching voor voeding, beweging en mindset.

Lees meer

Wervel voor wervel meer bewegingsvrijheid in de wervelkolom

Je wervelkolom speelt een cruciale rol in al je bewegingen, maar wordt vaak beperkt door een zittende levensstijl en verkeerde bewegingspatronen. Dit kan leiden tot stijfheid, pijn en blessures, wat zowel sportprestaties als dagelijkse activiteiten beïnvloedt.

Veelvoorkomende klachten, zoals rugpijn bij hardlopers, spanning bij gewichtheffers of instabiliteit bij yogi’s, ontstaan door een gebrek aan mobiliteit, stabiliteit of belastbaarheid van de wervelkolom. Ook langdurig zitten of een voorovergebogen houding bij schermgebruik kan ademhaling en houding negatief beïnvloeden.

Door bewust te werken aan de mobiliteit, stabiliteit en kracht van je wervelkolom kun je klachten voorkomen en je bewegingsvrijheid vergroten. Het Fine Spine Programma biedt gerichte oefeningen om je rug gezonder en soepeler te maken.

Lees meer