Er is een sterke verbinding tussen voeding en ons brein. We zijn wat we eten of we zijn wat we opnemen is een veel gebruikte zin. Wat is nu het eerste wat in jouw op komt? Zie je jezelf als een grote broccoli of een groot croissantje? Dat is overdreven maar met het een of ander zit er een heel verschil in bruikbare energie voor o.a. het brein.
Het gewicht van ons brein weegt namelijk maar ongeveer 2% van ons lichaam. Daarentegen gebruikt het 20% van de energie. Deze energie halen we uit rust en voeding, waar de hoeveelheid voeding van belang is, zijn ook de bruikbare stoffen (lees macro- en micro nutriënten) van belang voor efficiënt en groeiend presteren van het brein.
Waar er bij koolhydraat vormen zoals wit brood en koekjes bijvoorbeeld een snelle piek van de bloedsuikerspiegel gevolgd door een snelle daling (de dip) waarin je je moeilijk kan concentreren, slap, moe en chagrijnig voelt.
Aan de andere kant zorgt het eten van koolhydraten zoals volkoren brood en groente voor het tegenovergestelde en dus laat het gestaag energie los voor langere tijd en dus een gecontroleerde stijging en daling van de bloedsuikerspiegel.
Andersom geeft het brein bij snelle suikers ook vaker een signaal voor “trek in zoet” om je te helpen van de dip en bijbehorende lasten af te komen, wat vervolgens naar meer en meer leid.
Het brein zal alle acties doen uit overleving ook al lijkt het vorige voorbeeld meer op een “stomme fout naar overgewicht” maar eigenlijk is de reden om je uit de “depressieve dip te halen zodat je weer actie kan ondernemen naar betere keuzes.(Dat is vervolgens aan jezelf..)
Ook checkt het brein constant naar het zout- en vochtgehalte in het lichaam.(In dit geval speelt het mineraal sodium/natrium (bekend van het zout) de grootste rol, sodium/natrium volgt water namelijk). Heb je veel zout gegeten? Dan zal je een dorst seintje ontvangen zodat je meer zal drinken om het balans uit te lijnen om wat zout(sodium vooral) uit te scheiden. Heb je veel gedronken, gesport, gezweet of geplast? Dan krijg je vaak trek in wat meer zoutig eten om dit te balanceren.
Die zout- vochtbalans is belangrijk voor het hele lichaam dus ook voor het brein is Sodium/natrium functionerend. Daarnaast zijn er meerdere nutriënten heel fijn voor je brein!
– Magnesium is goed voor de hersen en zenuw functies zodat alle seintjes en info snel, goed en efficiënt blijven transporteren van brein tot teen. Ook voor rust en herstel is dit een hulpmiddel en kan het brein ook ontspannen op een eigen manier, want compleet rusten doet het nooit omdat acties, gedachtes en dromen altijd blijven gaan.
– Vitamine B,C,D is ook betrokken bij een helder en goed humeur en samen met magnesium helpt het het leercapaciteit, concentratie, geheugen en de aanmaak van signaalstoffen.
– Eiwitten zijn de bouwstenen en vooral de aminozuren helpen voor goed functioneren van het brein.
– Omega 3 DHA is een echte bouwer voor je brein omdat het brein de voorkeur heeft om op deze vet soort te werken als brandstof.
Er zijn ontzettend veel verbindingen tussen het brein en onze voeding te zien.
Een leuke test om voor jezelf eens te kijken is naar je after lunch dip bijvoorbeeld. Eet is een andere lunch, i.p.v. je yoghurt nu een boterham of andersom of maak eens een omelet met groente. Van lunch tot lunch merk je verschil in of je wél of géén dip hebt achteraf en of je snel na die lunch weer trek krijgt of juist niet.
Houd het volgende in gedachten: Ga van brein-pijn naar een fijn brein! Doe dit naast goede voeding ook door lekker in beweging te blijven en intellectuele uitdagingen te blijven doen zowel mentaal met legpuzzels of met bijvoorbeeld fysieke movement training puzzels! Je brein heeft de keuze waarschijnlijk al gemaakt. Mocht je de keuze nou fysiek ook willen maken, dan zien we je graag bij het coaching traject van Mr. Motion! Let’s Move!