The brain-body connection

De connectie tussen het brein en het lichaam tijdens een beweging is geweldig! Wanneer je namelijk een beweging maakt, dit kan iets kleins zijn zoals een stap zetten, gebeurt er heel wat in het brein voordat de beweging plaats vind. Het brein plant de beweging, waar en wanneer, stuurt signalen voor het uitvoeren, berekend de snelheid, plaatsing en gewicht/balans wat nodig is voor een complete start met kloppend eind resultaat.
Als we sneller moeten reageren zoals een bal moeten vangen? Gebeurt er precies hetzelfde maar dan nóg sneller! We praten echt over fracties van secondes, maar voor het brein is er geen tijdsdruk, het visualiseert, stuurt signalen controleert en reflecteert.

Visualiseren

Het idee of het plan wat we willen gaan doen word eerst gevisualiseerd in het brein zodat we voor ons zien hoe én welke opties we hebben om het uit te voeren. Als we het voor ons zien met een foute afloop word het plan opnieuw gevisualiseerd, net zolang tot het perfect is. Hoe kan het dat je dan toch soms valt of de bal niet vangt? De energie die het brein gebruikt moet voldoende aanwezig zijn want logisch is dat bij onvoldoende brandstof een machine (ons brein in dit geval) hapert, niet goed werkt of eerder stopt. Hierdoor is de link met voeding ook altijd onlosmakelijk, zorg voor voldoende kwalitatieve brandstof!

Signalen

Zodra het plan in de visualisatie is gekozen en goedgekeurd worden er direct signalen verstuurd via het zenuwstelsel naar het spierstelsel om acties uit te voeren. Dit gaat heel snel maar met voldoende informatie en heel secuur om de actie exact zoals in de visualisatie uit te voeren. Als er bijvoorbeeld een stap gezet word is het niet zo dat er alleen signalen naar één been gestuurd worden maar er worden signalen naar de romp gestuurd voor een lichte rotatie en wat extra spanning. Het ene been krijgt vloeiende signalen om van heffen naar duwen te gaan terwijl het andere been signalen ontvangt om spanning los te laten en later juist weer te heffen. Zo zijn er constant signalen met in de basis méér of minder spanning in dat specifieke gebied. Dat allemaal om het idee/beeld na te bootsen wat we hebben gecreëerd.

Controleren

De signalen worden niet alleen uitgezonden maar ook weer ontvangen. Een mooi voorbeeld is namelijk weer dat we een stap willen zetten maar het is winter en glad. Het is gevisualiseerd en de eerste signalen worden uitgezonden, maar vervolgens glijden we uit! Er word razendsnel gecontroleerd dat dit niet volgens het plan gaat en aangepast met reactie signalen om het te corrigeren en het toch tot een goed einde te brengen en de stap te zetten. Dit controleren gebeurd op elke millimeter en elke milliseconde tot dat de “kust veilig is”.

Reflecteren

Als de beweging klaar is word er geflecteerd en als bijvoorbeeld de bal niet gevangen is volgt er een versterking (supercompensatie van de “training”) zodat de volgende keer er efficiënter gereageerd word en de bal vaker en beter gevangen kan worden. Zo komen we keer op keer bij: oefening baart kunst!

Zo zie je dat onze alledaagse dingen, niet zo alledaags zijn als je weet welk proces erachter plaatsvind. Wat een geweldige machine zijn we toch!? Zorg er dus ook voor dat je er voldoende kwalitatieve brandstof in blijft gooien en de opties qua beweging blijft stimuleren en zoveel als mogelijk met plezier traint!
Weet je niet waar te beginnen of hoe nu verder?

–          Visualiseer je contact met Mr. Motion

–          Stuur signalen om actie te ondernemen met andere movers in
het online programma en de live workshops

–          Controleer je leefstijl

–          Reflecteer op deze leuke keuze!

Klik hier: Visualiseer, stuur signalen, controleer en reflecteer!

Onze socials

Bekijk ook deze artikels:

Zet voeding jouw in beweging (Deel 2)

Voeding is meer dan alleen eten, het is de brandstof voor je lichaam en bepaalt hoe je functioneert, beweegt en je voelt. Een effectief eetpatroon is duurzaam en past bij je dagelijkse leven en beweging. Het draait niet om strikte diëten, maar om een gebalanceerde, flexibele aanpak die jouw doelen ondersteunt, bijvoorbeeld:

– Intensieve trainingen vragen om voldoende kwalitatieve voeding.
– Herstelgerichte bewegingen vereisen rust en evenwichtige voeding.
– Gewichtsverlies kan ondersteund worden door een combinatie van beweging, voldoende slaap en voldoende kwaliteit maar minder kwantiteit voeding

Lees meer

Zet voeding jou in beweging? (Deel 1)

Welke voeding past bij jou?

Voeding is de brandstof voor je lichaam en heeft invloed op je energie, prestaties en gezondheid. Het kiezen van de juiste voeding hangt af van je doelen en levensstijl.

Belangrijke factoren bij voeding:
Calorieën en balans: Afvallen of aankomen draait om calorie-inname vs. verbruik, maar ook om de kwaliteit van voeding, macro- en micronutriënten, slaap en beweging.
Voedingskeuzes: Richt je op gezondheid, energie, prestaties en flexibiliteit.
Verschillende voedingspatronen:
Vegetarisch: Rijk aan vezels en micronutriënten, maar let op voldoende eiwitten en B12.
Carnivore: Veel eiwitten en vetten, maar weinig vezels en variatie.
IIFYM (If It Fits Your Macros): Flexibel en effectief, maar kwaliteit van voeding blijft belangrijk.
Wat past bij jou?
Er is geen perfect dieet. Kies een voedingsstijl die past bij jouw doelen en levensstijl, combineer waar nodig en luister naar je lichaam. Het belangrijkste is een duurzame aanpak die werkt voor jou!

Wil je meer begeleiding? Overweeg 1-1 coaching voor voeding, beweging en mindset.

Lees meer

Wervel voor wervel meer bewegingsvrijheid in de wervelkolom

Je wervelkolom speelt een cruciale rol in al je bewegingen, maar wordt vaak beperkt door een zittende levensstijl en verkeerde bewegingspatronen. Dit kan leiden tot stijfheid, pijn en blessures, wat zowel sportprestaties als dagelijkse activiteiten beïnvloedt.

Veelvoorkomende klachten, zoals rugpijn bij hardlopers, spanning bij gewichtheffers of instabiliteit bij yogi’s, ontstaan door een gebrek aan mobiliteit, stabiliteit of belastbaarheid van de wervelkolom. Ook langdurig zitten of een voorovergebogen houding bij schermgebruik kan ademhaling en houding negatief beïnvloeden.

Door bewust te werken aan de mobiliteit, stabiliteit en kracht van je wervelkolom kun je klachten voorkomen en je bewegingsvrijheid vergroten. Het Fine Spine Programma biedt gerichte oefeningen om je rug gezonder en soepeler te maken.

Lees meer