Tijdens deze training geven zintuigen heel veel info over kracht, balans en snelheid door.

Sensomotorische training

Moeilijk woord maar heel bruikbaar en een leuk onderdeel wat veel voor komt in movement training. Laten we beginnen met het woord en wat het betekend. Sensomotorisch is een combinatie van prikkels die je zintuigen waarnemen en het vermogen om het lichaam te bewegen.
Samen zorgt dit voor beweging die gestimuleerd word door wat je zintuigen prikkelt en een prikkel van de zintuigen door een beweging die is ingezet.

Laten we daar iets verder in gaan. We kunnen twee uiterste als voorbeeld pakken zoals een sprong van de ene naar de andere stoeprand en het de trap op sluipen als je heel zachtjes moet doen.
Beide vragen ze veel controle, waar zet je af, waar land je en hoe voelt dat? Er zit een verschil in het gevoel van de afzet en de landing en er zit een verschil in het leunen en kracht zetten tijdens de afzet en de landing.

We zien een doel (stoeprand voorbeeld) bedenken hoeveel kracht, snelheid en balans we nodig hebben tijdens de afzet en landing, houden alles scherp in de gaten en voelen goed of we genoeg grip hebben tijdens de afzet en hoeveelheid impact aankunnen tijdens de landing.

Opdracht

Laten we een testje doen hiermee.
Door te ervaren is het altijd leuker en leerzamer.
Hierbij nemen we de 2 uiterste en focussen we extra op de ervaring en op de houdingen en bewegingen van het lichaam.

We starten met de sprong:
Sta rechtop op een plek met genoeg ruimte, maak vervolgens een sprong met één been vooruit. (zet bijvoorbeeld met links af en land met rechts)
Merk je een harde landing, of dat je uit balans raakt tijdens de landing? Focus op een comfortabele en gecontroleerde landing en herhaal dit 5x.

Vervolgens de geruisloze stap:
Start weer rechtop maar maak nu een zo groot mogelijke stap terwijl je zo geruisloos mogelijk beweegt en je voet neerzet.
Merk je dat je balans tijdens de oefening lastig is of dat de landing hoorbaar is? Focus op een langzame uitvoering met controle op elke moment en een zo zacht mogelijk aanraking zodra je je voet neerzet en herhaal dit 5x.

Als we deze twee achter elkaar plakken zullen er veel verschillende prikkels komen en zal het lichaam snel moeten schakelen. Ook kunnen we het combineren door een sprong te maken en zo geruisloos mogelijk te landen. Het gaat om wat de zintuigen waarnemen en het lichaam motorisch waar kan maken. Type ondergrond, weersomstandigheden en evt. extra afleidingen kunnen hier een extra dimensie aan toevoegen waardoor er meer verbetering plaatsvind. Kinderen zijn hier vaak mee aan het onderzoeken wat ontzettend helpt bij de ontwikkeling van zowel een kind als een volwassenen. Helaas doen volwassene dit in mindere maten, maar daar komt nu verandering in!

Naast dat dit ervaren kan worden als een leuk spel of bezigheid, is dit een geweldige training zowel mentaal als fysiek voor onze ontwikkeling en kunnen we ook hiermee weer oneindig verbeteren.
Wil je nog véél meer leuke soorten trainingen en uitdagingen om blijvend te verbeteren in een krachtig en soepel lichaam? Prikkel je zintuigen met de Discover Movement Course of Het Movement Traject óf ontvang een gratis intro!

Onze socials

Bekijk ook deze artikels:

Zet voeding jouw in beweging (Deel 2)

Voeding is meer dan alleen eten, het is de brandstof voor je lichaam en bepaalt hoe je functioneert, beweegt en je voelt. Een effectief eetpatroon is duurzaam en past bij je dagelijkse leven en beweging. Het draait niet om strikte diëten, maar om een gebalanceerde, flexibele aanpak die jouw doelen ondersteunt, bijvoorbeeld:

– Intensieve trainingen vragen om voldoende kwalitatieve voeding.
– Herstelgerichte bewegingen vereisen rust en evenwichtige voeding.
– Gewichtsverlies kan ondersteund worden door een combinatie van beweging, voldoende slaap en voldoende kwaliteit maar minder kwantiteit voeding

Lees meer

Zet voeding jou in beweging? (Deel 1)

Welke voeding past bij jou?

Voeding is de brandstof voor je lichaam en heeft invloed op je energie, prestaties en gezondheid. Het kiezen van de juiste voeding hangt af van je doelen en levensstijl.

Belangrijke factoren bij voeding:
Calorieën en balans: Afvallen of aankomen draait om calorie-inname vs. verbruik, maar ook om de kwaliteit van voeding, macro- en micronutriënten, slaap en beweging.
Voedingskeuzes: Richt je op gezondheid, energie, prestaties en flexibiliteit.
Verschillende voedingspatronen:
Vegetarisch: Rijk aan vezels en micronutriënten, maar let op voldoende eiwitten en B12.
Carnivore: Veel eiwitten en vetten, maar weinig vezels en variatie.
IIFYM (If It Fits Your Macros): Flexibel en effectief, maar kwaliteit van voeding blijft belangrijk.
Wat past bij jou?
Er is geen perfect dieet. Kies een voedingsstijl die past bij jouw doelen en levensstijl, combineer waar nodig en luister naar je lichaam. Het belangrijkste is een duurzame aanpak die werkt voor jou!

Wil je meer begeleiding? Overweeg 1-1 coaching voor voeding, beweging en mindset.

Lees meer

Wervel voor wervel meer bewegingsvrijheid in de wervelkolom

Je wervelkolom speelt een cruciale rol in al je bewegingen, maar wordt vaak beperkt door een zittende levensstijl en verkeerde bewegingspatronen. Dit kan leiden tot stijfheid, pijn en blessures, wat zowel sportprestaties als dagelijkse activiteiten beïnvloedt.

Veelvoorkomende klachten, zoals rugpijn bij hardlopers, spanning bij gewichtheffers of instabiliteit bij yogi’s, ontstaan door een gebrek aan mobiliteit, stabiliteit of belastbaarheid van de wervelkolom. Ook langdurig zitten of een voorovergebogen houding bij schermgebruik kan ademhaling en houding negatief beïnvloeden.

Door bewust te werken aan de mobiliteit, stabiliteit en kracht van je wervelkolom kun je klachten voorkomen en je bewegingsvrijheid vergroten. Het Fine Spine Programma biedt gerichte oefeningen om je rug gezonder en soepeler te maken.

Lees meer