Voeding en levensstijl

Van tijd tot tijd word er weer een nieuw dieet, superfood of een nieuwe leefstijl gepromoot maar.. Waarom zoveel verschillende? Wat is dan goed en wat werkt in een dieet of leefstijl?

 

Laten we starten bij de vraag wat is voeding?

Voeding is de brandstof voor je lichaam die het kan gebruiken voor herstel/heling van het lichaam, energie voor wat er komen gaat en opbouw voor een snellere/sterkere/efficientere werkwijze tijdens de volgende “taak”.

 

Energie

Voor het vraagstuk afvallen/aankomen draait het in de basis alleen om de energie die voorradig vs nodig is. Het overgrote deel hiervan zit ‘m in de calorieën die je binnen krijgt tegen over de calorieën die eruit gaan maar energie heeft natuurlijk ook veel met slaap en natuur te maken waardoor we altijd meerdere pijlers kunnen inzetten richting het doel wat we hebben. (Meer hierover binnenkort in het Motion Magazine van het recovery pakket) Daarnaast kunnen er dan ook nog wensen zijn zoals: gezondheid, medicatie ondersteuning/vervanging, herstel/energiebehoefte of passend aan de huidige leefstijl waardoor puur de calorieën niet meer alleen van belang zijn.

 

Kwaliteit v.s. kwantiteit

Bij gezondheid en medicatie ter ondersteuning (en sommige gevallen als vervanging) kijken we veel meer naar de kwaliteit ten opzichte van kwantiteit. Alle voeding willen we dan van zo hoog mogelijke kwaliteit (vers en onbewerkt) en in verdeelde porties om het lichaam goed te kunnen helpen.

Bij herstel/energiebehoefte wil het lichaam veel micronutrienten om alle lichaamsfuncties te optimaliseren en goed te kunnen rusten en uitgerust de dag door te gaan. Door grote maaltijden met veel vitaminen en mineralen tegenover niet te veel calorieën, ervaart het lichaam geen onnodige stress om grote hoeveelheden calorieën en evt. bewerkt voedsel te filteren en te verwerken. Hierdoor heeft het meer energie over en kan het meer focussen op herstel en aanvullen van tekorten.

 

Balans

Door alleen al te kijken wat in jouw leven prioriteit heeft kan je voeding perfect afgestemd worden op je leefstijl.

Soms zit de kracht in een vorm waarbij het elimineren van bepaalde voeding je kan helpen om een verbeterde functie van/connectie met het lichaam (terug) te krijgen.

Waarbij het aan de andere kant soms wenselijker is om een flexibele voedingskeuze te creëren waardoor het drukke sociale leven door kan gaan.

 

Oude wijsheden

De wetenschap is op een fractie van alles wat er is vanuit oude wijsheden. Traditionele chinese geneeskunde heeft al duizenden(!) jaren kruiden en voeding om de lichaamsfunctie te verbeteren. Vaak word in deze visie gekeken naar de temperatuur van voeding, niet alleen qua graden maar of het eten ervan verwarmend of verkoelend is. Dit kan je gebruiken voor een verkoudheid of per seizoen.

Bijvoorbeeld: VerKOUDheid is koude is het lichaam waardoor je het dient op te warmen (vaak doen we dit automatisch door thee en kippensoep maar Gember/vlees en kruiden zijn enkele voorbeelden die dit proces kunnen versnellen. In bijvoorbeeld de zomer kan fruit zoals: citrusvruchten of bananen het lichaam juist verkoelen (vandaar dat dit fruit goed groeit in warme omgevingen??) De wereld is zo slim en de wetenschap kan het nu vaak pas duizenden jaren later bewijzen (als er überhaubt al een verklaring gevonden kan worden.)

 

Ontdekken

Het leukste is dat je kan ontdekken wat bij jou past en hoe het voor je werkt. De beste levensstijl of het beste dieet is er namelijk één die je vol kunt houden en dus bij je past. Je leert het lichaam beter gaan begrijpen en leert beter luisteren naar wat het lichaam nodig heeft.

 

Supplementen

Vaak wordt er al snel gebruik gemaakt van supplementen om een doel te behalen terwijl het belangrijkste en meest waardevolle is om de basis/ het fundament eerst goed te hebben en te begrijpen. Als dat geïmplementeerd wordt kan je kijken naar een fijne en nodige verdeling van kwaliteit en kwantiteit zodat je lichaam de juiste brandstoffen krijgt voor de taken die het moet doen en het juiste binnenkrijgt om optimaal te (blijven) functioneren. 

“Zoals met alles, de basis moet uiteraard goed zijn als je wilt dat “de fancy stuff” goed werkt.”

Start met deze lekkere en leerzame bezigheid en wil je er meer over weten? Ontdek het aanbod of start met 1-1 coaching! Twijfel je nog? Download de GRATIS intro’s voor meer info.

Onze socials

Bekijk ook deze artikels:

Zet voeding jouw in beweging (Deel 2)

Voeding is meer dan alleen eten, het is de brandstof voor je lichaam en bepaalt hoe je functioneert, beweegt en je voelt. Een effectief eetpatroon is duurzaam en past bij je dagelijkse leven en beweging. Het draait niet om strikte diëten, maar om een gebalanceerde, flexibele aanpak die jouw doelen ondersteunt, bijvoorbeeld:

– Intensieve trainingen vragen om voldoende kwalitatieve voeding.
– Herstelgerichte bewegingen vereisen rust en evenwichtige voeding.
– Gewichtsverlies kan ondersteund worden door een combinatie van beweging, voldoende slaap en voldoende kwaliteit maar minder kwantiteit voeding

Lees meer

Zet voeding jou in beweging? (Deel 1)

Welke voeding past bij jou?

Voeding is de brandstof voor je lichaam en heeft invloed op je energie, prestaties en gezondheid. Het kiezen van de juiste voeding hangt af van je doelen en levensstijl.

Belangrijke factoren bij voeding:
Calorieën en balans: Afvallen of aankomen draait om calorie-inname vs. verbruik, maar ook om de kwaliteit van voeding, macro- en micronutriënten, slaap en beweging.
Voedingskeuzes: Richt je op gezondheid, energie, prestaties en flexibiliteit.
Verschillende voedingspatronen:
Vegetarisch: Rijk aan vezels en micronutriënten, maar let op voldoende eiwitten en B12.
Carnivore: Veel eiwitten en vetten, maar weinig vezels en variatie.
IIFYM (If It Fits Your Macros): Flexibel en effectief, maar kwaliteit van voeding blijft belangrijk.
Wat past bij jou?
Er is geen perfect dieet. Kies een voedingsstijl die past bij jouw doelen en levensstijl, combineer waar nodig en luister naar je lichaam. Het belangrijkste is een duurzame aanpak die werkt voor jou!

Wil je meer begeleiding? Overweeg 1-1 coaching voor voeding, beweging en mindset.

Lees meer

Wervel voor wervel meer bewegingsvrijheid in de wervelkolom

Je wervelkolom speelt een cruciale rol in al je bewegingen, maar wordt vaak beperkt door een zittende levensstijl en verkeerde bewegingspatronen. Dit kan leiden tot stijfheid, pijn en blessures, wat zowel sportprestaties als dagelijkse activiteiten beïnvloedt.

Veelvoorkomende klachten, zoals rugpijn bij hardlopers, spanning bij gewichtheffers of instabiliteit bij yogi’s, ontstaan door een gebrek aan mobiliteit, stabiliteit of belastbaarheid van de wervelkolom. Ook langdurig zitten of een voorovergebogen houding bij schermgebruik kan ademhaling en houding negatief beïnvloeden.

Door bewust te werken aan de mobiliteit, stabiliteit en kracht van je wervelkolom kun je klachten voorkomen en je bewegingsvrijheid vergroten. Het Fine Spine Programma biedt gerichte oefeningen om je rug gezonder en soepeler te maken.

Lees meer