Wat houd Movement Training in?

De inhoud van Movement training is ontzettend breed waardoor het uitgebreid is om uit te leggen, daarom hierbij een globaal kijkje.

Het idee van Movement Training is om jezelf algemeen te ontwikkelen en het lichaam te prikkelen met verschillende trainingsprincipes. Hierdoor heb je constante uitdaging en plezier maar bouw je tegelijkertijd een lichaam wat bewegingsvrijheid behoud tijdens het ouder worden. Vaak denken we dat we alles optimaal kunnen bewegen maar de realiteit is dat je niet weet wat je niet weet.

Als je ontdekt dat je bent gaan bewegen naar hoe je leeft en je nu kan gaan leven naar hoe je beweegt, gaat er een wereld voor je open.

Dat stukje bewegingsvrijheid is een hele belangrijke. We willen namelijk het lichaam zo veel mogelijk vrijheid geven om soepel te bewegen zonder beperking.
Als we een laagje dieper kijken zien we dat de doorstroming van bijvoorbeeld voedingsstoffen beter verloopt en er minder ophoping veroorzaakt word. Als we de schouder als voorbeeld nemen en deze niet vrij in alle richtingen kan bewegen zullen we zien dat er sneller een ophoping plaatsvind rondom de schouder spieren. Om die reden kunnen vervolgens verklevingen of ontstekingen ontstaan en dus pijn en (nog) minder bewegingsvrijheid volgen.
Liever dus bewegingsvrijheid en goede stroming voor een blij en soepel lichaam voor de rest van je leven!

Ondertussen kunnen we die nieuw verkregen bewegingsvrijheid gebruiken en onderzoeken zodat elk gewricht alle posities en richtingen kan stabiliseren. Als we namelijk meer beweging aan die soepele gewrichten toevoegen moet het lichaam dat herkennen en goed kunnen stabiliseren en inkapselen. Hierdoor minimaliseren we de kans om iets uit de kom te laten schieten. We willen natuurlijk juist zolang mogelijk gebruik kunnen maken van een soepel en krachtig lichaam, daarvoor dienen we deze stappen te doorlopen.

We kunnen meer bewegen waardoor we meer willen bewegen! We kunnen de kracht van het lichaam bijvoorbeeld gaan ontdekken i.c.m. de stabiliteit en bewegingsvrijheid die we al hebben onderzocht. Het mooiste is dat dit weinig/geen spullen nodig heeft en overal kan. Telkens als je zwaarder kan maak je de progressie moeilijker waardoor het niet eentonig word maar je telkens een nieuwe uitdaging hebt.
Die kracht zit ‘m in het lichaam kunnen dragen, liften en bewegen in de meeste ingewikkelde richtingen, posities en combinaties.
Het mooie aan deze (veelal gymnastics) oefeningen is dat het lichaam daarmee klaar is voor al het andere. Weinig mensen zullen kunnen wat jij kan maar jij zal alles (makkelijker) kunnen wat zij doen.

Het lichaam is sterk, kan stabiliseren en heeft bewegingsvrijheid in alle mogelijke opties en richtingen. Dit is precies wat het lichaam nodig heeft om optimaal te kunnen (blijven) voetballen, padellen, boksen, springen, jongleren en daarnaast alles wat we tegenkomen in het dagelijks leven. Om die reden gaan we alle uithoeken steeds meer opzoeken i.c.m. snelheid of als reactie. Dit onderdeel kan gezien worden als spelletjes maar zorgt dat zowel het lichaam als de bovenkamer nog een tandje erbij gaan zetten. Ook hierin kunnen we uiteraard progressies opzoeken en kan dit zowel alleen, 1 tegen 1 of in teams. Het is en word alleen maar leuker om te bewegen, zeker als je telkens meer opties hebt waarvan je eerst het bestaan niet wist.

Je leest hierboven meer, zwaarder en sneller wat wij als mens nodig hebben. Daarnaast is rust, leegte, stilte en herstel nodig om het balans te creëren wat een mens nog meer nodig heeft.
Vaak word er gesproken over het verbeteren in krachttraining, soms het verbeteren in mobiliteit, flexibiliteit en balans maar weinig word er gesproken over het verbeteren in stilte, ontspanning en herstel. Alles wat je aandacht geeft groeit, zo ook rust en herstel. Het is een uitdaging om je lichaam zowel mentaal als fysiek leeg te maken en een diepere laag van ontspanning aan te halen. Enerzijds de vraag hoe hard het lichaam kan aanspannen en om te balanceren willen we ontdekken hoe zacht het lichaam kan ontspannen. Kan je hoofd zo leeg als mogelijk gemaakt worden? Of kunnen we onze gedachten compleet richting op ons herstel om dit te bevorderen? De rust geeft een versterkte band en ontzettend veel kennis van ons eigen lichaam.

Door deze ontdekkingsreis leer je ontzettend veel over jezelf naast dat je een soepel en krachtig lichaam bouwt, zowel fysiek als mentaal zal je telkens een laag dieper gaan in dit avontuur. Je weet niet wat je niet weet. Blijf hiervoor open staan.

Wil je hier meer over weten of gewoon actie ondernemen en bewegen richting een soepel en krachtig lichaam? Kom naar de workshops, kijk naar de Discover Movement Course of Movement Traject. Eerst even GRATIS bewegingsvrijheid binnen 7 dagen scoren kan natuurlijk ook. (scroll een stukje naar beneden op de homepage).

Onze socials

Bekijk ook deze artikels:

Zet voeding jouw in beweging (Deel 2)

Voeding is meer dan alleen eten, het is de brandstof voor je lichaam en bepaalt hoe je functioneert, beweegt en je voelt. Een effectief eetpatroon is duurzaam en past bij je dagelijkse leven en beweging. Het draait niet om strikte diëten, maar om een gebalanceerde, flexibele aanpak die jouw doelen ondersteunt, bijvoorbeeld:

– Intensieve trainingen vragen om voldoende kwalitatieve voeding.
– Herstelgerichte bewegingen vereisen rust en evenwichtige voeding.
– Gewichtsverlies kan ondersteund worden door een combinatie van beweging, voldoende slaap en voldoende kwaliteit maar minder kwantiteit voeding

Lees meer

Zet voeding jou in beweging? (Deel 1)

Welke voeding past bij jou?

Voeding is de brandstof voor je lichaam en heeft invloed op je energie, prestaties en gezondheid. Het kiezen van de juiste voeding hangt af van je doelen en levensstijl.

Belangrijke factoren bij voeding:
Calorieën en balans: Afvallen of aankomen draait om calorie-inname vs. verbruik, maar ook om de kwaliteit van voeding, macro- en micronutriënten, slaap en beweging.
Voedingskeuzes: Richt je op gezondheid, energie, prestaties en flexibiliteit.
Verschillende voedingspatronen:
Vegetarisch: Rijk aan vezels en micronutriënten, maar let op voldoende eiwitten en B12.
Carnivore: Veel eiwitten en vetten, maar weinig vezels en variatie.
IIFYM (If It Fits Your Macros): Flexibel en effectief, maar kwaliteit van voeding blijft belangrijk.
Wat past bij jou?
Er is geen perfect dieet. Kies een voedingsstijl die past bij jouw doelen en levensstijl, combineer waar nodig en luister naar je lichaam. Het belangrijkste is een duurzame aanpak die werkt voor jou!

Wil je meer begeleiding? Overweeg 1-1 coaching voor voeding, beweging en mindset.

Lees meer

Wervel voor wervel meer bewegingsvrijheid in de wervelkolom

Je wervelkolom speelt een cruciale rol in al je bewegingen, maar wordt vaak beperkt door een zittende levensstijl en verkeerde bewegingspatronen. Dit kan leiden tot stijfheid, pijn en blessures, wat zowel sportprestaties als dagelijkse activiteiten beïnvloedt.

Veelvoorkomende klachten, zoals rugpijn bij hardlopers, spanning bij gewichtheffers of instabiliteit bij yogi’s, ontstaan door een gebrek aan mobiliteit, stabiliteit of belastbaarheid van de wervelkolom. Ook langdurig zitten of een voorovergebogen houding bij schermgebruik kan ademhaling en houding negatief beïnvloeden.

Door bewust te werken aan de mobiliteit, stabiliteit en kracht van je wervelkolom kun je klachten voorkomen en je bewegingsvrijheid vergroten. Het Fine Spine Programma biedt gerichte oefeningen om je rug gezonder en soepeler te maken.

Lees meer