Wat zet beweging in beweging? (Deel 2)

Zelfs als we niet bewegen, bewegen we toch om niet te bewegen. En om te/ tijdens het bewegen checkt, activeert en/of hersteld het lichaam constant of alles goed verloopt volgens plan.

Eerst maar even een kleine terugblik van deel 1: (Nog niet gelezen? klik hier)
Hierbij hebben we het gehad over de receptoren die alles checken in doorgeven om alles op het nulpunt te kunnen houden. Hierdoor kunnen wij comfortabel en gezond door het leven blijven gaan.
Ook hebben we het gehad over de positieve en negatieve kant hiervan. Omdat de intentie goed is, wil dat niet zeggen dat het altijd goed gaat. Soms gaan we van dit nulpunt af, wat ófwel positief in termen van training kan zijn maar minder is als we kijken naar ziekte.

Deze keer gaan we het hebben over bewegingsinformatie binnen het lichaam.
Zodra we het lichaam bewegen komen er verschillende processen (extra) op gang en zeker als we nieuwe bewegingen leren/ontdekken of verschillende richtingen op bewegen.
Het lichaam is gewend om op onze voeten te staan en steunen, hier is de informatie dus zeer sterk wanneer er meer herstel na of aansturing op het gebied van kracht, stabiliteit of mobiliteit nodig is. Bij de handen is dit deels aanwezig maar veel minder voorradig als dat dit was toen je nog bewoog op handen en voeten waardoor je je kan voorstellen hoe weinig informatie er op dat gebied is in de schouders en rug. We zitten en liggen dagelijks dus je zou zeggen dat de steunvlakken billen en rug ook veel gevoels informatie bevatten maar doordat we in die posities vaak niet bewust zijn en niet bewegen valt ook hier nog mega veel winst(informatie) te behalen.

Zodra we meer kunnen bewegen in verschillende richtingen, posities en combinaties zal er (meer) spoeling binnen in het lichaam na aanraking plaatsvinden. Als er meer activiteit plaatsvind zal er ook meer zuivering ontstaan zodat weefsel zich gaat aanpassen en optimaal kan functioneren. Nu is er hierdoor namelijk geleerd dat er op veel verschillende plekken het lichaam gedragen kan worden en beweging kan stimuleren/voortzetten.

Daarnaast zullen de prikkels na aanraking verhogen waardoor weer nieuwe mogelijkheden ontstaan om te dragen, bewegen, anticiperen, segmenteren en reageren. Hoe we ook bewegen of steunen, er zal genoeg informatie beschikbaar zijn en alleen maar meer informatie verzameld worden doordat ons lichaam mogelijkheden zal gebruiken.
Om die reden willen we zoveel mogelijk informatie verzamelen door alle bewegingen, opties en variaties te ontdekken. Dit zal vervolgens bruikbaar en zichtbaar zijn in de specifieke sporten die we doen, het werk wat we doen of ons dagelijks leven. Of het is een blijvende uitdaging als sport ansicht.

Ook als wij niet bewegen, beweegt het lichaam om niet te bewegen. Movement is niet alleen wat je ziet of kan zien maar ook wat je kan voelen en waar je je bewust van kan zijn. Kortom waar je beweging kan ervaren.
Movement is zelfontwikkeling in de breedste zin waarbij krachttraining een plek heeft maar ook voetbal, meditatie, voeding, locomotion, plyometrie, mindset en nog veel meer.

Ben jij een (kick)bokser? Kijk is wat je o.a. kan ontdekken in Tai chi, langzame dansstijlen, Vinyasa/Yin yoga.
Voetballers kunnen o.a. veel ontdekken in de onderdelen locomotion, (kick)boksen(drills) en FRC of als ze krachttraining doen bijvoorbeeld bij gymnastics, conjugate method (en specifiek de reverse hyper). Dit zijn enkele kleine voorbeelden.
Zo zijn er ontzettend veel/ nog veel meer mogelijkheden waardoor een andere specifieke sport je verder kan helpen om nieuwe deuren/mogelijkheden te openen. Movement bevat van alle/veel disciplines en onderdelen waardoor je breed zal ontwikkelen en blijvend uitgedaagd word met waar je nog van kan leren.

Er is geen specifiek einddoel bij movement doordat het proces je training, beweging, kennis, herstel en dus duurzame tools geeft voor de rest van je leven!
Tijdens het onderzoeken van een onderdeel, kom je achter andere schakels/onderdelen die nog ontdekt kunnen worden. Waardoor je na het verbeteren van het één alweer een nieuwe uitdaging hebt. Enjoy the process via de workshops of het movement traject.

Onze socials

Bekijk ook deze artikels:

Zet voeding jouw in beweging (Deel 2)

Voeding is meer dan alleen eten, het is de brandstof voor je lichaam en bepaalt hoe je functioneert, beweegt en je voelt. Een effectief eetpatroon is duurzaam en past bij je dagelijkse leven en beweging. Het draait niet om strikte diëten, maar om een gebalanceerde, flexibele aanpak die jouw doelen ondersteunt, bijvoorbeeld:

– Intensieve trainingen vragen om voldoende kwalitatieve voeding.
– Herstelgerichte bewegingen vereisen rust en evenwichtige voeding.
– Gewichtsverlies kan ondersteund worden door een combinatie van beweging, voldoende slaap en voldoende kwaliteit maar minder kwantiteit voeding

Lees meer

Zet voeding jou in beweging? (Deel 1)

Welke voeding past bij jou?

Voeding is de brandstof voor je lichaam en heeft invloed op je energie, prestaties en gezondheid. Het kiezen van de juiste voeding hangt af van je doelen en levensstijl.

Belangrijke factoren bij voeding:
Calorieën en balans: Afvallen of aankomen draait om calorie-inname vs. verbruik, maar ook om de kwaliteit van voeding, macro- en micronutriënten, slaap en beweging.
Voedingskeuzes: Richt je op gezondheid, energie, prestaties en flexibiliteit.
Verschillende voedingspatronen:
Vegetarisch: Rijk aan vezels en micronutriënten, maar let op voldoende eiwitten en B12.
Carnivore: Veel eiwitten en vetten, maar weinig vezels en variatie.
IIFYM (If It Fits Your Macros): Flexibel en effectief, maar kwaliteit van voeding blijft belangrijk.
Wat past bij jou?
Er is geen perfect dieet. Kies een voedingsstijl die past bij jouw doelen en levensstijl, combineer waar nodig en luister naar je lichaam. Het belangrijkste is een duurzame aanpak die werkt voor jou!

Wil je meer begeleiding? Overweeg 1-1 coaching voor voeding, beweging en mindset.

Lees meer

Wervel voor wervel meer bewegingsvrijheid in de wervelkolom

Je wervelkolom speelt een cruciale rol in al je bewegingen, maar wordt vaak beperkt door een zittende levensstijl en verkeerde bewegingspatronen. Dit kan leiden tot stijfheid, pijn en blessures, wat zowel sportprestaties als dagelijkse activiteiten beïnvloedt.

Veelvoorkomende klachten, zoals rugpijn bij hardlopers, spanning bij gewichtheffers of instabiliteit bij yogi’s, ontstaan door een gebrek aan mobiliteit, stabiliteit of belastbaarheid van de wervelkolom. Ook langdurig zitten of een voorovergebogen houding bij schermgebruik kan ademhaling en houding negatief beïnvloeden.

Door bewust te werken aan de mobiliteit, stabiliteit en kracht van je wervelkolom kun je klachten voorkomen en je bewegingsvrijheid vergroten. Het Fine Spine Programma biedt gerichte oefeningen om je rug gezonder en soepeler te maken.

Lees meer