Zet voeding jou in beweging? (Deel 1)

Welke voeding past bij jou?

Voeding blijft een populair onderwerp. De ene dag hoor je dat een bepaald dieet de sleutel is tot een gezond leven, de andere dag wordt weer een totaal tegenovergestelde aanpak gepromoot. Maar wat is hierin waar? Wat is nou écht belangrijk? Wat werkt voor jou?

Wat is voeding?

Voeding is een brandstof voor je lichaam. Het levert energie, ondersteunt functies en herstel én helpt bij de opbouw van spieren en weefsels. Wat je eet bepaalt grotendeels hoe jij je voelt, hoe je lichaam functioneert en hoe je beweegt in het dagelijks leven.

Calorieën en balans

Bij afvallen of aankomen draait het als eerst om calorie-inname versus calorieverbruik. Maar daarnaast zijn er nog andere belangrijke factoren, zoals de kwaliteit van voeding, de verdeling van macronutriënten (eiwitten, koolhydraten en vetten), de micronutriënten die je binnenkrijgt, de hoeveelheid slaap inclusief kwaliteit ervan en of je genoeg beweegt i.c.m. de staat van het lichaam.

Bij het maken van voedingskeuzes kun je je richten op:

  • Gezondheid en herstel: Voeding met veel vitaminen, mineralen en antioxidanten om je lichaam optimaal te laten functioneren.
  • Energie en prestatie: Een evenwichtige verdeling van macro’s voor een stabiele energievoorziening.
  • Levensstijl en flexibiliteit: Voeding die past bij jouw dagelijkse routines en sociale leven.

Verschillende voedingspatronen

De ene persoon voelt zich geweldig bij een vegetarisch eetpatroon, terwijl de ander zweert bij carnivore of juist een flexibele aanpak zoals IIFYM (If It Fits Your Macros). Laten we eens kijken naar de kenmerken, voordelen en uitdagingen van deze voedingsstijlen.

Vegetarisch

Een vegetarisch dieet bestaat voornamelijk uit groente, fruit, peulvruchten, granen, noten en zaden. (Zo onbewerkt en lokaals als mogelijk)

Voordelen:

  • Rijk aan micronutriënten en vezels
  • Goed voor de darmgezondheid en spijsvertering
  • Kan bijdragen aan een lager risico op bepaalde ziekten

Uitdagingen:

  • Mogelijk tekort aan essentiële aminozuren en vitamine B12
  • Nepvlees en sterk bewerkte vleesvervangers zijn een mindere keus qua gezondheid
  • Kan voor sommige mensen minder verzadigend zijn

Carnivore

Het carnivore dieet bestaat voornamelijk uit dierlijke producten zoals vlees, vis en zuivel (Zo onbewerkt en lokaals als mogelijk)

Voordelen:

  • Hoogwaardige eiwitten en veel essentiële vetten
  • Bevat belangrijke micronutriënten zoals B-vitamines, ijzer en zink
  • Kan helpen bij het verminderen van ontstekingen

Uitdagingen:

  • Gebrek aan vezels, wat invloed kan hebben op de darmgezondheid
  • Mogelijk moeilijk vol te houden vanwege de beperkte variatie
  • Kan een hoger risico vormen voor ontstekingen als bewerkte producten worden gebruikt

IIFYM (If It Fits Your Macros)

Bij IIFYM draait het om flexibiliteit: zolang je je caloriebehoefte en macroverdeling haalt, kun je eten wat je wilt.

Voordelen:

  • Zeer flexibel, past goed bij een sociaal leven
  • Kan effectief zijn voor zowel spieropbouw als vetverlies door bewustzijn van macro’s en calorieën 
  • Minder restrictief, wat voor veel mensen duurzaam is

Uitdagingen:

  • Mogelijk minder goed voor gezondheid als de focus alleen op macro’s ligt
  • Het kan verleidelijk zijn om veel bewerkt voedsel te eten (kwantiteit vs kwaliteit)
  • Vergt tijd om voedingswaarden te ontdekken en bewustzijn te creëren

Wat past bij jou?

Het mooie is dat er geen “one size fits all” dieet bestaat. Het belangrijkste is dat je voeding kiest die bij jouw behoeften, doelen en levensstijl past. Sommige mensen voelen zich top met een plantaardig dieet, terwijl anderen beter presteren op een Carnivore dieet rijk maar je kan en mag natuurlijk ook een mix van beide creëren.

Belangrijk is om bewust keuzes te maken, te luisteren naar je lichaam en te begrijpen waarom bepaalde voedingsmiddelen goed of minder goed voor je werken. Wat je eet, heeft invloed op je energie, prestaties, humeur en gezondheid. De echte kracht zit in het begrijpen van voeding, zodat jij de vrijheid hebt om te kiezen wat het beste bij jou past!

Hoe ga je hier nu mee aan de slag?

  1. Bepaal jouw doel(en) en bekijk jouw levensstijl 
  2. Kies de variant(en) die hier dan het beste bij past 
  3. Combineer waar nodig zodat voeding jouw doelen en levensstijl ondersteunen voor korte en lange termijn 

Het draait niet om goed, fout of altijd hetzelfde moeten eten, maar om wat werkt voor jou op dit moment. Het enige “dieet” wat werkt is er één die je vol kunt houden. Oftewel een passende levensstijl die meebeweegt! Lees hier meer over in deel 2!

Wil je meer in beweging zetten qua voeding, beweging, training, mindset en herstel? Vraag dan naar de mogelijkheden voor 1-1 coaching of neem een kijkje bij het aanbod.

Onze socials

Bekijk ook deze artikels:

De natuurlijke leercapaciteit van het lichaam

Het zenuwstelsel heeft het vermogen om te leren en zich aan te passen, ook op latere leeftijd. Door nieuwe bewegingen en ervaringen op te doen, versterken we ons zenuwstelsel en vergroten we onze bewegingsvrijheid en mentale veerkracht.

Lees meer

Zet voeding jouw in beweging (Deel 2)

Voeding is meer dan alleen eten, het is de brandstof voor je lichaam en bepaalt hoe je functioneert, beweegt en je voelt. Een effectief eetpatroon is duurzaam en past bij je dagelijkse leven en beweging. Het draait niet om strikte diëten, maar om een gebalanceerde, flexibele aanpak die jouw doelen ondersteunt, bijvoorbeeld:

– Intensieve trainingen vragen om voldoende kwalitatieve voeding.
– Herstelgerichte bewegingen vereisen rust en evenwichtige voeding.
– Gewichtsverlies kan ondersteund worden door een combinatie van beweging, voldoende slaap en voldoende kwaliteit maar minder kwantiteit voeding

Lees meer

Wervel voor wervel meer bewegingsvrijheid in de wervelkolom

Je wervelkolom speelt een cruciale rol in al je bewegingen, maar wordt vaak beperkt door een zittende levensstijl en verkeerde bewegingspatronen. Dit kan leiden tot stijfheid, pijn en blessures, wat zowel sportprestaties als dagelijkse activiteiten beïnvloedt.

Veelvoorkomende klachten, zoals rugpijn bij hardlopers, spanning bij gewichtheffers of instabiliteit bij yogi’s, ontstaan door een gebrek aan mobiliteit, stabiliteit of belastbaarheid van de wervelkolom. Ook langdurig zitten of een voorovergebogen houding bij schermgebruik kan ademhaling en houding negatief beïnvloeden.

Door bewust te werken aan de mobiliteit, stabiliteit en kracht van je wervelkolom kun je klachten voorkomen en je bewegingsvrijheid vergroten. Het Fine Spine Programma biedt gerichte oefeningen om je rug gezonder en soepeler te maken.

Lees meer