Selecteer een pagina
Wat is locomotion en wat kan je ermee?

Wat is Locomotion? Met locomotion bedoel ik: het verplaatsen met het lichaam wat we hebben.
Dit doen we “normaal” op onze voeten want als we ouder worden vinden we het verplaatsen op handen en voeten ineens raar? Of kinderachtig? Zonde, want het kan ons super veel brengen, terwijl we als kind nog een ander normaal hebben qua verplaatsen. Dit kan op zoveel manieren, voeten, handen, handen en voeten, 1 hand en 1 voet.

Als we alleen al kijken naar de opties op onze voeten kan dat al duizend variaties hebben. 
– 1 voet
– 2 voeten
– Op je tenen/hielen
– Inversie/eversie
– Achteruit/vooruit/zijwaarts/zijwaarts
– Benen gekruist
– Met gebogen/gestrekte knieën/ heupen

Oke ik stop!

Daarnaast kunnen we handen toevoegen in verschillende richtingen en dit icm met voeten of zonder.
Al deze variaties kan je ervaren en onderzoeken wat hiervoor nodig is. Het lichaam zal wennen en dit herkennen zodat dit gebruikt kan worden in plaats van dat er kans is op blessures als je plotseling in een positie terecht komt. Ook kunnen we deze variaties combineren en verbinden zodat we een ketting krijgen die vloeiend van de één in de ander overloopt. Eindeloos als je kan!

Iedereen denkt op het begin of bij het zien van een voorbeeld: dat kan ik ook, er is geen beweging die ik niet zou kunnen. Met die mindset zal je minder leren en zodra je iets niet (in één keer) lukt neemt frustratie veel mentale ruimte in beslag waardoor het juist minder snel lukt. We hebben mentale ruimte nodig om plezier in het proces te ervaren en problemen/puzzels op te lossen, in movement maar ook in het dagelijks leven.
Inmiddels hebben veel mensen al mogen ervaren dat sommige movement oefeningen/bewegingen die simpel lijken soms heel complex zijn. Mede om die reden vertel ik altijd het belang van de beginners mindset. Hierdoor stel je juist open voor wat je nog niet beheerst of weet. Deze mindset zal je nieuwe dingen laten ontdekken en onderzoeken om eigen te maken, en ja, iedereen kan daarmee nieuwe bewegingen ontdekken en leren.

“Ontdek de complexiteit van wat simpel lijkt, en leer tot het simpel is”

Uiteraard zitten overal progressies in, ook in complexiteit. We starten vaak met een makkelijk te herkennen en aan te leren patroon zodat we later complexiteit kunnen toevoegen. Soms merk je hierin dat je iets snel of minder snel oppakt door je achtergrond/werk/sport. Daarnaast ervaren veel mensen ook dat veel bewegingen op automatische piloot gaan. Zodra je hier bewust mee aan de slag gaat is een “makkelijke” beweging ook ineens ingewikkelder.

Een voorbeeld waarop we kunnen inzoomen wat in het dagelijks leven op de automatische piloot gaat is wandelen. Als we dit doen maken we meestal een contra laterale beweging wat inhoud dat zodra onze rechtervoet vooruit gaat, tegelijk onze linker hand naar voor gaat en andersom.
Zodra we zonder uitleg op handen en voeten lopen veranderd dit vaak in ipsi lateraal waarbij zowel de linker hand en linker voet tegelijk voorwaarts bewegen. Hierbij willen we juist vaak een contra lateraal patroon aanleren om het lichaam in diagonale lijnen sterker te maken en met rotatie leren omgaan. We willen namelijk zoveel mogelijk opties onderzoeken om breed te ontwikkelen en te ontdekken waar we goed in zijn en wat meer aandacht nodig heeft.

Alles heeft z’n tijd, plaats en kracht dus laten we eens een paar bekende patronen doorlopen en ervaren in verschillende opties. Pak een ruimte van +/- 5 meter en voer de volgende patronen uit:

Voeten:
-Voorwaarts contra lateraal lopen
-Achteruit contra lateraal lopen
-Voorwaarts ipsi lateraal lopen
-Achteruit ipsi lateraal lopen

Handen en voeten:
-Voorwaarts contra lateraal lopen
-Achteruit contra lateraal lopen
-Voorwaarts ipsi lateraal lopen
-Achteruit ipsi lateraal lopen

Dit is een leuk en relatief makkelijk onderdeel voor de meeste. Als het niet direct lukt, merk je toch dat er snel verbetering in zit of je het onder de knie hebt. Misschien denk je zelfs dat het nutteloos is maar als ik je vertel dat deze informatie word opgeslagen en bij de meest complexe oefeningen gebruikt word om de puzzel/het probleem op te lossen word het logischer. We ontwikkelen onszelf om sneller en efficiënter nieuwe bewegingen te leren en problemen op te lossen. Dit gebeurd binnen onze movement practice maar gebruiken we automatisch ook voor het oplossen van de problemen/uitdagingen van het leven.
Om die reden noemen we het ook wel:
Zelfontwikkeling in de breedste zin!

Meer weten en aan de slag gaan? Check de workshops of online coaching en ga van moeten naar willen!