Onze voeten zijn letterlijk de fundering van ons lichaam. Ze dragen niet alleen ons volledige gewicht, maar zorgen ook voor balans, stabiliteit en het vermogen om soepel te bewegen. Toch “stappen” we vaak over de belangrijke rol van onze voeten in beweging/training, totdat ze pijn doen of ons beweegpatroon belemmeren. Maar wat als we onze voeten de aandacht geven die ze verdienen? Wat als we ons bewust worden van de geniale constructie die ervoor zorgt dat we stevig “in onze schoenen staan”, en daarnaast, stevig zónder schoenen staan?
De voetboog
De boog van botten in onze voet is opgebouwd zoals een oude Romeinse brug. Die bruggen zijn vaak duizenden jaren geleden gebouwd, zonder cement, en nog steeds in staat om zware lasten te dragen. Hoe? Dankzij die perfecte boogconstructie. De stenen in de brug werken samen, met één sluitsteen die de hele structuur stabiel houdt.
Net als die brug is je voetboog instaat om zware lasten voor de rest van je leven te dragen. De voet bevat namelijk twee bogen: de transversale boog (van links naar rechts over je voet) en de longitudinale boog (van hiel tot tenen). Samen zorgen deze bogen voor belastbaarheid, stabiliteit en kracht. Maar net zoals een brug instort als de stenen niet goed (meer) klemmen, werkt ook je voetboog niet optimaal als deze niet goed wordt ondersteund of getraind.
De impact van vele schoenen op onze voeten
Hoewel schoenen comfortabel en mooi kunnen zijn, kunnen ze de natuurlijke functie van je voetboog verslappen. Veel schoenen hebben tegenwoordig een dikke zool en veel ondersteuning (vooral direct onder de boog waardoor de klemmers opgetild kunnen worden), waardoor de spieren en pezen in je voeten zelf weinig / niet hoeven te werken. Het resultaat? De boogspanning vermindert en de “sluitsteen” die de structuur behoud door te klemmen, wordt opgetild en zwakker. Dit kan leiden tot voetklachten, maar ook tot knie-, heup- en rugproblemen.
Vergelijk het met die Romeinse brug: als je de stenen langzaam uit elkaar duwt, verliest de boog zijn kracht en zakt de brug in. Zo werkt het ook met je voetboog waarna vaak nog meer support wordt geboden via steunzolen en de klachten verminderen maar de boog nóg zwakker wordt.
Terug naar de basis
De oplossing ligt niet in nóg meer ondersteuning of het kopen van de duurste schoenen. De sleutel is juist het versterken van je voeten door ze te laten bewegen zoals ze bedoeld zijn. Wissel bijvoorbeeld regelmatig van schoenen en loop regelmatig op blote voeten of minimalistische schoenen. Deze gewoontes stimuleren de natuurlijke spanning in je voetboog om te behouden en / of te herstellen.
Door contact te maken met verschillende ondergronden zoals gras, zand of steen verbeter je niet alleen de kracht en mobiliteit van je voeten, maar ook je humeur krijgt je een boost en geef je je lichaam ook waardevolle sensorische informatie (Zintuigelijke informatie waardoor het lichaam alle beweging, druk, geur, omgeving, temperatuur en meer waar kan nemen).
Zodra je de voeten weer op de juiste manier zal gebruiken, geef je ze niet alleen meer kracht, maar zal ook je balans, coördinatie en algehele houding en gezondheid verbeteren. Zie het als onderhoud aan die Romeinse brug: met de juiste zorg blijft het je leven lang sterk en functioneel.
De volgende stap naar meer bewegingsvrijheid
Begin vandaag nog want je voeten zijn de basis van je hele lichaam! Als je ze sterker maakt, beïnvloedt dat niet alleen hoe je loopt, maar ook hoe je beweegt en zelfs hoe je je voelt. Dus zet de stappen, bekijk / verander je schoenen, loop waar mogelijk op blote voeten en ontdek de kracht van je voeten.
Wil je meer weten over hoe je jouw bewegingsvrijheid vergroot, klachten voorkomt en richting een optimaal functionerend lichaam beweegt? Neem een kijkje bij de andere blogs of ontdek mogelijkheden om jouw bewegingsvrijheid te vergroten.