Wervel voor wervel meer bewegingsvrijheid in de wervelkolom

Heb je ooit stilgestaan bij de waarde van je wervelkolom tijdens de bewegingen in jouw dagelijks leven? Of je nu sport, een zittend beroep hebt, danst of simpelweg rechtop staat, jouw ruggengraat is de onzichtbare motor achter elke beweging die je maakt. Maar wat als deze motor niet optimaal functioneert?

 

Veel mensen ervaren rugklachten, stijfheid of bewegingsbeperkingen zonder zich bewust te zijn van de oorzaak hiervan oftewel het niet gebruiken van het volledige potentieel van de wervelkolom. We leren vaak dat we de rug ‘recht’ moeten houden en voorzichtig moeten zijn met bepaalde bewegingen, maar wat als dit advies ons juist belemmert?

 

De functie van jouw wervelkolom 

 

Je ruggengraat is dan wel de stam van je lichaam maar is geen stijve structuur die verplicht recht moet blijven. Het is een complex en geniaal ontworpen centrale as voor bescherming, stabiliteit/ondersteuning, gezondheid en kracht. Het houdt die eerdere genoemde punten “in beweging” terwijl je de mogelijkheid hebt (of zou moeten hebben) om de wervelkolom te buigen, golven, draaien in alle mogelijke combinaties. Van de bovenste nekwervels tot de lumbale wervels die alles daarboven moeten ondersteunen, speelt elke schakel een rol in hoe jij beweegt.. of juist niet.

 

Toch krijgen we door onze zittende levensstijl en verkeerde bewegingspatronen vaak te maken met beperking in beweging/prestaties, stijfheid, pijn en zelfs blessures. Onze wervelkolom mist de variatie in beweging die nodig is om soepel en krachtig te blijven. Dit leidt niet alleen tot rugklachten, maar beïnvloedt ook hoe efficiënt je beweegt in je sport, dagelijkse activiteiten en zelfs je ademhaling.

 

Het resultaat van jouw ruggengraat

 

Denk bijvoorbeeld aan hardlopers die last krijgen van hun onderrug tijdens / na het lopen door een gebrek aan mobiliteit in de heupen en wervelkolom. Maar ook gewichtheffers kunnen onnodige spanning op hun onderrug ervaren door onvoldoende mobiliteit, romp-activatie, stabiliteit in, en eentonige belasting op de wervelkolom. Zelfs yogi’s en dansers, die juist veel flexibiliteit hebben, missen dan juist soms weer genoeg belastbaarheid in de wervelkolom t.o.v. gewichtheffers waardoor zij alsnog soms te maken krijgen met instabiliteit en pijnklachten.

 

Ook in het dagelijks leven kan het je bewegingsvrijheid positief of negatief beïnvloeden: langdurig zitten kan ervoor zorgen dat de borstkas verstijft, wat leidt tot een beperkte ademhaling en een verhoogde spanning in de nek en schouders. Mensen die vaak met hun telefoon of laptop werken, “bewegen” vaak richting een voorovergebogen houding, wat druk op de nekwervels en bovenrug veroorzaakt en uiteindelijk hoofdpijn of zelfs uitstralende pijn in de armen kan geven.

 

Zet die wervels “in beweging”

 

Door lichaamsbewustzijn te vergaren en te werken aan de mobiliteit, stabiliteit en belastbaarheid van je wervelkolom, kun je deze klachten verminderen, oplossen of voorkomen en kan je jouw bewegingsvrijheid vergroten. “Beweeg” naar het aanbod of het nieuwe Fine Spine Programma om jouw wervelkolom d.m.v. gerichte oefeningen sterker, soepeler en gezonder te maken.

Onze socials

Bekijk ook deze artikels:

De natuurlijke leercapaciteit van het lichaam

Het zenuwstelsel heeft het vermogen om te leren en zich aan te passen, ook op latere leeftijd. Door nieuwe bewegingen en ervaringen op te doen, versterken we ons zenuwstelsel en vergroten we onze bewegingsvrijheid en mentale veerkracht.

Lees meer

Zet voeding jouw in beweging (Deel 2)

Voeding is meer dan alleen eten, het is de brandstof voor je lichaam en bepaalt hoe je functioneert, beweegt en je voelt. Een effectief eetpatroon is duurzaam en past bij je dagelijkse leven en beweging. Het draait niet om strikte diëten, maar om een gebalanceerde, flexibele aanpak die jouw doelen ondersteunt, bijvoorbeeld:

– Intensieve trainingen vragen om voldoende kwalitatieve voeding.
– Herstelgerichte bewegingen vereisen rust en evenwichtige voeding.
– Gewichtsverlies kan ondersteund worden door een combinatie van beweging, voldoende slaap en voldoende kwaliteit maar minder kwantiteit voeding

Lees meer

Zet voeding jou in beweging? (Deel 1)

Welke voeding past bij jou?

Voeding is de brandstof voor je lichaam en heeft invloed op je energie, prestaties en gezondheid. Het kiezen van de juiste voeding hangt af van je doelen en levensstijl.

Belangrijke factoren bij voeding:
Calorieën en balans: Afvallen of aankomen draait om calorie-inname vs. verbruik, maar ook om de kwaliteit van voeding, macro- en micronutriënten, slaap en beweging.
Voedingskeuzes: Richt je op gezondheid, energie, prestaties en flexibiliteit.
Verschillende voedingspatronen:
Vegetarisch: Rijk aan vezels en micronutriënten, maar let op voldoende eiwitten en B12.
Carnivore: Veel eiwitten en vetten, maar weinig vezels en variatie.
IIFYM (If It Fits Your Macros): Flexibel en effectief, maar kwaliteit van voeding blijft belangrijk.
Wat past bij jou?
Er is geen perfect dieet. Kies een voedingsstijl die past bij jouw doelen en levensstijl, combineer waar nodig en luister naar je lichaam. Het belangrijkste is een duurzame aanpak die werkt voor jou!

Wil je meer begeleiding? Overweeg 1-1 coaching voor voeding, beweging en mindset.

Lees meer