Dieet veel of Die eet veel
Voeding is meer dan alleen wat je eet, het is de brandstof voor je lichaam, maar ook de basis voor hoe je je voelt, beweegt en dus functioneert. Het draait ook niet alleen om de voedingskeuzes die je een periode maakt, maar vooral om wat je over het algemeen doet en hoe deze keuzes in je dagelijkse leven en beweging passen. Hoe zorg je ervoor dat je eetpatroon vol te houden is voor de lange termijn en toch resultaten geeft? En past jouw beweging bij dit eetpatroon om het meeste uit je voeding te halen? Dit zijn vragen die essentieel zijn om te ontdekken of je het lichaam vult met kwalitatieve brandstof, richting je doel(en) beweegt en houdbaar is / voldoening geeft. Laten we eens kijken hoe je eetpatroon verder in beweging kan zetten na artikel deel 1. (Nog niet gelezen? Klik hier om die als eerst te lezen).
Beweging in je eetpatroon
De vrijheid om te kiezen wat je eet en wanneer je eet is misschien wel het minst besproken maar meest waardevolle van je eetpatroon. Het gaat namelijk om de balans tussen de voedingsstoffen die je binnenkrijgt en de indeling van jouw dagelijks leven. Dat is voor iedereen anders dus flexibiliteit betekent voor de één dat je mag genieten van een stukje taart op een verjaardag, maar voor de ander dat je 2, 4 of zelfs 8x per dag eet. Je voeding staat dus niet in de weg van je sociale leven, werk, hobby’s en überhaupt je dagindeling. Je eetpatroon moet passen bij je routine om vol te kunnen houden.
Dit is precies waarom een holistische kijk op voeding en beweging belangrijk is, waarbij het fysieke, mentale en emotionele aspect van het lichaam gevoed worden. Je eetpatroon hoeft dus niet strikt te zijn of constant te voldoen aan de laatste trends. Zolang het past bij jou levensstijl en doelen zal het een eetpatroon zijn wat je vol kunt houden en zorgen voor blijvend resultaat.
Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een plantaardig eetpatroon, vlees/vis gericht eetpatroon of een flexibele IIFYM vorm zoals je in deel 1 van dit artikel hebt kunnen lezen. De sleutel zit niet in het kiezen en houden van één patroon of hokje maar juist de vorm of combinatie zoeken die bij je past en het optimaal werkbaar maakt voor wat jij belangrijk vindt en de doelen die je hebt.
Is je eetpatroon in balans?
Bij het kiezen van je eetpatroon is het belangrijk dat je niet alleen kijkt naar wat je eet, maar ook hoe je je beweegt, herstelt en wat de balans is tussen die drie. Beweeg je genoeg of te weinig om je voeding tot zijn recht te laten komen? Is de balans tussen beweging en herstel goed maar eet je niet (kwalitatief) genoeg om ook daadwerkelijk te herstellen? Of beweeg je teveel/te intens waardoor herstel en spijsvertering worden belemmerd? De juiste balans tussen je eetpatroon, je beweging en je herstel is de sleutel tot het bereiken van je doelen.
Onthoud dat de kracht van voeding niet alleen zit in de keuze die je maakt, maar in hoe je deze keuzes in te passen in je dagelijks leven. De enige manier om blijvende resultaten te behalen is door een eetpatroon te vormen zodat het vol te houden is en je doelen ondersteund. Zorg ervoor dat je beweging, voeding en herstel elkaar ondersteunen, zodat het jouw fysieke, mentale en emotionele gezondheid “in beweging” zet.
- Het fysieke deel draait in dit geval vooral om de hoeveelheid energie, functie en resultaten die het eetpatroon je geeft.
- Het mentale draait hierin vooral om de mate waarin het te combineren valt met de rest van je dagelijks leven.
- Het emotionele draait hierin vooral om de mate waarin het eetpatroon bij je past qua wat je belangrijk vindt (gezondheid, Vega, flexibel of lokaal) maar ook vooral smaak en plezier.
De bovenstaande 3 punten zijn dus van belang om een eetpatroon te creëren wat vol te houden is en bij je past maar tegelijk wel resultaten geeft en ondersteund wat voor jou (w lichaam) belangrijk is.
Zet jouw eetpatroon in beweging
Het draait niet alleen om wat je eet, maar ook om hoe je beweegt en of je genoeg energie hebt om te bewegen. Je voeding kan fantastisch zijn, maar zonder (genoeg) beweging en training heeft je lichaam niet de kans om de voeding te gebruiken voor het doel voor het lichaam: brandstof, herstel en groei. Dus hoeveel beweging heb jij nodig om je voeding optimaal te benutten? En hoeveel voeding heb jij nodig om je bewegingen te ondersteunen?
Beweging zorgt ervoor dat je lichaam de energie uit je voeding effectief kan gebruiken voor gezondheid, spieropbouw, vetverbranding en algehele functie en herstel. Ook hierbij draait het niet alleen om de intensiteit van je beweging tijdens één periode maar om een balans te vinden die past bij jouw doelen, wat jouw lichaam nodig heeft, aan kan en hoe jouw dagelijks leven eruit ziet.
Soms betekent dat intensieve trainingen, en soms betekent het creatieve trainingen, wandelen en/of ademhalingsoefeningen. Beweging moet net als voeding niet als een verplichting voelen, maar als een onderdeel van je dagelijkse routine die je doelen, energie, herstel en gezondheid ondersteunt. De combinatie van beweging en voeding is belangrijk en heeft veel invloed op elkaar. Hieronder een aantal voorbeelden van de combinatie en de ondersteuning van beweging en voeding:
- Om groei, een actief leven en kwalitatief herstel te ondersteunen, heeft het lichaam voldoende energie nodig en trainingsprikkels nodig. Dit kan het beste door (meer dan) voldoende (kwalitatieve) voeding te eten i.c.m. intensieve trainingen en daarnaast veel beweging.
- Om gezondheid, een hectische baan en kwalitatief herstel te ondersteunen, heeft het lichaam ook voldoende energie nodig maar i.c.m. voldoende rust en een zachte trainingsprikkel. Dit kan het beste door voldoende (kwalitatieve) voeding (of meer dan nodig) te eten i.c.m. (p)rehab /herstel trainingen, (meer dan) voldoende slaap en daarnaast middelmatige hoeveelheid beweging.
- Om af te vallen in gewicht, mobiliteit te vergroten en genoeg energie te houden voor je kinderen heeft het lichaam voldoende kwalitatieve energie maar onvoldoende kwantitatieve energie nodig. Dit kan het beste door (minder dan) voldoende kwalitatieve voeding te eten i.c.m. mobiliteit trainingen, (meer dan) voldoende slaap en daarnaast veel beweging vooral in de buitenlucht (voetballen met de kinderen of fietsen naar werk etc)
Dit zijn specifieke voorbeelden om de sterke verbinding tussen voeding en beweging te verduidelijken maar kunnen dus per persoon verschillen afhankelijk van al de eerder besproken factoren van dit artikel en deel 1 ervan. Alles bij elkaar zorgt namelijk voor het perfecte eetpatroon voor JOU zodat het bij je dagelijks leven past, leuk en vol te houden is en doelen blijvende kan ondersteunen.
Aan de (hagel)slag!
Ga je aan de slag om je eetpatroon “in beweging” te zetten in je dagelijkse leven? Onthoud dan dat het niet een kwestie is van strikte regels richting korte termijn doelen, maar het creëren van een balans die past bij wie jij bent en wat je wilt bereiken. Wanneer je voeding, herstel en beweging elkaar ondersteunen, wordt het resultaat niet alleen effectiever, maar ook duurzamer op lange termijn. Het draait niet om een dieet, maar om een levensstijl die zich aanpast aan jou dagelijks leven, doelen en staat van het lichaam zowel fysiek, mentaal en emotioneel.
Wil je op meerdere vlakken aan de slag met voeding, beweging, mindset, training en herstel? Stuur dan hier een berichtje voor een kennismakingsgesprek om de mogelijkheden te bekijken voor online 1-1 coaching.