De natuurlijke leercapaciteit van het lichaam

In ons lichaam zit o.a. het zenuwstelsel wat een complexe systeem is met het vermogen om o.a. bewegingen te initiëren, te leren en te onthouden. Het vermogen van het zenuwstelsel om informatie te verwerken en aan te passen aan bijvoorbeeld nieuwe ervaringen noemen we ook wel de leercapaciteit of plasticiteit van het zenuwstelsel. In dit artikel gaan we dieper in op de natuurlijke leercapaciteit van het zenuwstelsel en hoe dit ons helpt om te leren en ons bewegingsvocabulaire uit te breiden.

Het zenuwstelsel is opgebouwd uit miljarden neuronen, dit zijn cellen die elektrische signalen doorgeven en informatie verwerken via dit soort elektriciteitsnetwerk in ons lichaam. Via ons zenuwstelsel kunnen we informatie uit onze omgeving waarnemen, verwerken en opslaan in de vorm van herinneringen. Deze informatie kan variëren van eenvoudige sensorische waarnemingen, zoals het voelen van warmte, tot complexe bewegingen of een taal (of zelfs meerdere verschillende).

De plasticiteit maakt het zenuwstelsel extra bijzonder door de mogelijkheid om te veranderen en aan te passen aan alles wat wij (niet) doen. 

Als we nieuwe informatie leren of vaardigheden ontwikkelen, worden de verbindingen tussen zenuwcellen veranderd en/of verbeterd. Dit proces staat bekend als neuro- / synaptische plasticiteit. Hierdoor kan ons lichaam dus nieuwe kennis en ervaringen opnemen.

Eerder werd gezegd dat deze plasticiteit niet meer toeneemt na onze kindertijd en afneemt naarmate we ouder worden. Het tegendeel krijgt gelukkig steeds meer bekendheid aangezien we dit, net als alles in het lichaam, kunnen trainen! Als kind trainen we dit spelenderwijs onbewust waardoor het lichaam geprikkeld wordt om aan te passen. Hiermee ontdekken we gelijk de kracht van spelen die zowel bij mens en dier terug te vinden is. 

Het betekent dus dat volwassenen nog steeds nieuwe dingen kunnen leren, vaardigheden, kennis en bewegingsvrijheid kunnen uitbreiden zolang we onszelf hierin maar consistent en progressief blijven uitdagen. 

Er is met meerdere onderzoeken aangetoond dat het uitdagen van onszelf gedurende ons leven de gezondheid van de hersenen verbeterd en het risico op cognitieve(informatie verwerking) achteruitgang kan verminderen en bijbehorende ziektes/ouderdomsklachten kan voorkomen, uitstellen en/of verminderen.

Hoe stimuleren we dit?

Door zoveel mogelijk nieuwe dingen te leren en te doen stimuleren we het lichaam in een anabole adaptatie (opbouwende aanpassing).

Wanneer we leren of bewegen stimuleren we dit proces. Zodra we die 2 combineren, begint de echte magie en zet het de anabole aanpassing van het zenuwstelsel in vele manieren letterlijk en figuurlijk in beweging!

Het ontdekken van complexiteit heeft een grote invloed bij het versterken van synaptische verbindingen. Helaas zien we met vele trainingsvormen dat het bewegingsvocabulaire beperkt is en er constant herhaling plaats vindt waardoor bovenstaand principe niet wordt uitgedaagd en er een disbalans kan ontstaan door het eentonige bewegingspatroon.

Mede om die redenen ontdekken we zoveel mogelijk nieuwe bewegingen, combinaties en variaties zodat het lichaam breed ontwikkeld, in zoveel mogelijk richtingen beweegt en constant uitgedaagd wordt

Kortom, het zenuwstelsel is een klein deel wat ons lichaam een geniaal complex systeem maakt met de capaciteit om aan te passen richting alles wat wij ontdekken, doen en nieuw leren. Ongeacht of we jong of oud zijn, ons zenuwstelsel blijft zich aanpassen en evolueren, waardoor we constant kunnen leren en groeien. Het begrijpen van deze leercapaciteit opent de deur naar eindeloze mogelijkheden voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Ook dit is weer een waardevolle reden om de complexiteit van beweging te ontdekken en je bewegingsvrijheid te vergroten!

Ben je benieuwd hoeveel meer bewegingsvrijheid jij nog kan vergaren? Beweeg dan hier naartoe.

Onze socials

Bekijk ook deze artikels:

Zet voeding jouw in beweging (Deel 2)

Voeding is meer dan alleen eten, het is de brandstof voor je lichaam en bepaalt hoe je functioneert, beweegt en je voelt. Een effectief eetpatroon is duurzaam en past bij je dagelijkse leven en beweging. Het draait niet om strikte diëten, maar om een gebalanceerde, flexibele aanpak die jouw doelen ondersteunt, bijvoorbeeld:

– Intensieve trainingen vragen om voldoende kwalitatieve voeding.
– Herstelgerichte bewegingen vereisen rust en evenwichtige voeding.
– Gewichtsverlies kan ondersteund worden door een combinatie van beweging, voldoende slaap en voldoende kwaliteit maar minder kwantiteit voeding

Lees meer

Zet voeding jou in beweging? (Deel 1)

Welke voeding past bij jou?

Voeding is de brandstof voor je lichaam en heeft invloed op je energie, prestaties en gezondheid. Het kiezen van de juiste voeding hangt af van je doelen en levensstijl.

Belangrijke factoren bij voeding:
Calorieën en balans: Afvallen of aankomen draait om calorie-inname vs. verbruik, maar ook om de kwaliteit van voeding, macro- en micronutriënten, slaap en beweging.
Voedingskeuzes: Richt je op gezondheid, energie, prestaties en flexibiliteit.
Verschillende voedingspatronen:
Vegetarisch: Rijk aan vezels en micronutriënten, maar let op voldoende eiwitten en B12.
Carnivore: Veel eiwitten en vetten, maar weinig vezels en variatie.
IIFYM (If It Fits Your Macros): Flexibel en effectief, maar kwaliteit van voeding blijft belangrijk.
Wat past bij jou?
Er is geen perfect dieet. Kies een voedingsstijl die past bij jouw doelen en levensstijl, combineer waar nodig en luister naar je lichaam. Het belangrijkste is een duurzame aanpak die werkt voor jou!

Wil je meer begeleiding? Overweeg 1-1 coaching voor voeding, beweging en mindset.

Lees meer

Wervel voor wervel meer bewegingsvrijheid in de wervelkolom

Je wervelkolom speelt een cruciale rol in al je bewegingen, maar wordt vaak beperkt door een zittende levensstijl en verkeerde bewegingspatronen. Dit kan leiden tot stijfheid, pijn en blessures, wat zowel sportprestaties als dagelijkse activiteiten beïnvloedt.

Veelvoorkomende klachten, zoals rugpijn bij hardlopers, spanning bij gewichtheffers of instabiliteit bij yogi’s, ontstaan door een gebrek aan mobiliteit, stabiliteit of belastbaarheid van de wervelkolom. Ook langdurig zitten of een voorovergebogen houding bij schermgebruik kan ademhaling en houding negatief beïnvloeden.

Door bewust te werken aan de mobiliteit, stabiliteit en kracht van je wervelkolom kun je klachten voorkomen en je bewegingsvrijheid vergroten. Het Fine Spine Programma biedt gerichte oefeningen om je rug gezonder en soepeler te maken.

Lees meer