Dieet of leefstijl?

Ten alle tijden zijn er veelbesproken leefstijlen/dieet’en en zo zie je nu veel plekken en mensen die kiezen voor enerzijds veganistisch of anderzijds juist het carnivore dieet wat in theorie tegen polen zijn.
Maar wat houd het in en wat zijn de voor of nadelen.

Veganistisch
Voornamelijk bestaat dit uit groente en fruit waardoor je automatisch meer vezels, vitamine en mineralen binnen krijgt wat uiteraard heel gezond is.
Helaas zien we de populariteit van nepvlees en kunstmatig eten steeds meer toenemen wat juist niet (zo) gezond is. Dit kan komen door het evt. gebrek aan verschillende eiwit opties. Het is een grotere uitdaging om alle voedingstoffen binnen te krijgen en het lichaam warm blijft.

Carnivore
Voornamelijk juist vlees spier en orgaan.
Door de hoogwaardige eiwitten in spiervlees en vitamine en mineralen in orgaan vlees krijg je ontzettend veel bouwstenen voor het lichaam wat heel gezond is.
Hierin zien we juist een gebrek aan vezels en ook mist de kleur en variatie van voeding.
Het is een grotere uitdaging om voldoende vezels en koelende producten binnen te krijgen om het lichaam te verkoelen en de spijsvertering op gang te houden.

In mijn ogen ben ik (of wie dan ook) de laatste die jou een bepaalde leefstijl of dieet verplicht. Graag wil ik je juist info meegeven hier (en nog veel meer in het Movement Traject) waardoor je weet wat je eet en waarom.
Uiteindelijk maakt het namelijk niet heel veel uit wat iemand kiest (dit waren uiteraard maar twee uiterste) en is alles mogelijk, zolang jij je er maar goed bij voelt. Misschien zijn bovenstaande voorbeelden voor de één prima als leefstijl maar voor de ander niet vol te houden.

Nog een uiterste is IIFYM flexible dieting waarbij je vooral naar de hoeveelheid calorieën en de verdeling tussen eiwitten, koolhydraten en vetten kijkt en zolang dat past kan je alles eten.
Het flexibele maakt het makkelijk voor een sociaal leven maar misschien een stuk minder gezond (afhankelijk van de keuzes). De uiterste opties worden vaak gepromoot terwijl het allemaal een persoonlijke kwestie is zoals je waarschijnlijk al hebt kunnen lezen.

Wat wil jij? Wat vind jij belangrijk? Hoe ziet jouw dagelijks leven eruit? Allemaal belangrijke vragen waardoor er een passende levensstijl aangemeten kan worden. Maar nog belangrijker.. Hoe werkt voeding en waarom zitten precies die producten wel of niet in je maaltijden en waarmee kan je dat afwisselen? In mijn ogen komt de echte flexibiliteit bij de waarom van voeding te begrijpen zodat jij kan eten wat jij wilt en wat werkt voor jou!
Voeding kan namelijk gebruikt worden voor energie, opbouw, herstel, gezondheid, humeur, warmte, koelte, gezelligheid en smaak/ervaring.

Nog even in een notendop:
Bij Mr. Motion zal nooit een dieet gepromoot worden maar een levensstijl die bij jou past, waardoor het kan zijn dat het veel weg heeft van een specifiek dieet zoals hierboven.
Als bijvoorbeeld zo’n dieet in jouw levensstijl past kan het zijn dat je dat volgt of er onderdelen uithaalt maar het belangrijkste is dat het past in jouw leven en dat het zo flexibel als mogelijk is terwijl het voor jou werkt met de doelen die je hebt.

Geen van bovenstaande en al het andere wat er is promoot ik of keur ik af want nogmaals het draait om jou. Niks is fout zolang je weet waarom je iets doet en het werkt voor je en daar help je ik juist wel graag bij.
Het Movement Traject is als complete levensstijl opgericht om meer kennis te vergaren die je oprecht kan toepassen op de manier die bij jou past en voor jou werkt.
Op naar méér plezier en bewegingsvrijheid? >Klik hier!<

Recent posts

Wat is locomotion en wat kan je ermee?

Lees meer >

Waarom jij bewegingsvrijheid in je leven wilt.

Lees meer >

Doe dit om soepel door het leven te gaan

Lees meer >