Movement essentials

Movement training kan overal uitgevoerd worden en we hebben er weinig spullen voor nodig.
Dat maakt het makkelijk, locatie onafhankelijk en leuk!
Maar wat zijn die paar dingen die handig zijn om te hebben bijvoorbeeld?

Schoenen
Laten we starten met welk soort schoenen goed zijn voor Movement.
Het woord movement zegt het al, we willen zoveel mogelijk beweging en dat bereiken we door geen schoenen te dragen of schoenen met minimaal support en optimale bewegingsvrijheid denk aan: allstars, fuji, barefoot, onitsuka tiger, sommige vans etc.
Als de schoen licht is, veel beweging toelaat en een platte zool heeft zit je vaak bij de beste opties.(prijs is hierdoor irrelevant, de opties die ik geef variëren van €34,95 tot €199,95)
Een makkelijke en goede test is of de schoen makkelijk met de hand in elkaar gevouwen kan worden en of de neus wat breder uitloopt waardoor de tenen ruimte hebben en niet samen gedrukt worden. Hierdoor kunnen de tenen vrij bewegen en moet de voet zelf steun geven aan het lichaam i.p.v. de schoen steun aan de voet. Onthoud dit maar als je schoenen zoekt:
“the more technical the shoe, the less you do”

Training tools
Je kan ontzettend veel doen zonder enige tools maar je krijgt toegang tot zoveel meer door een simpel, goedkope en bekende tool aan te schaffen. Ringen! De ringen geven je opties voor herstel, kracht, stabiliteit, mobiliteit en snelheid van beginner tot ver gevorderd en zelfs expert niveau (evt. maakt een blokje magnesium/chalk het nog beter voor de grip). Je bent hier niet snel mee uitgetraind en het installeren kan op zoveel plekken zowel binnen als buiten.(Denk aan een boom, basketbal steunpaal, calisthenics parkje, sportschool multi rack, plafond balken / haken en nog veel meer) Daarnaast kan je ze oprollen en zijn ze zo groot als een broodtrommel en kan je ze zo meenemen in je tas.

Als tweede kunnen tennisballen je practice leuker, uitdagender, sneller en veelzijdiger maken.
Hiermee kan je jongleren, mobiliteit uitdagen, vecht/verdedigingsport drills doen en met een partner reactie spelletjes doen. Ook dit is een bekend, goedkoop, makkelijk te vinden, veelzijdige en makkelijk mee te nemen tool. Voor veel doeleinden en voor alle niveau’s kan je kiezen of je 1, 2 , 3 of meer tennisballen gebruikt.

Omgeving
Hierboven bij de training tools kwam het al even naar voor, de omgeving kan zeker veranderen en daagt je ook extra uit. Doordat je locatie onafhankelijk bent kan je zowel binnen als buiten trainen, thuis, in de gym of in een park of op het strand. Het mooie is dat door deze verschillende locaties, je constant creatief blijft met wat je op die plek kan doen wat ergens anders niet mogelijk was. (Salto op het strand i.p.v. op straat?) Of dat je het onderdeel wat je doet uitdagender kan maken, stel je doet sprints en de volgende keer ben je bij een heuvel of op het strand dan geeft dat weer een nieuwe stimulans aan het lichaam als je daar je sprint doet.
Ook zorgt het voor een hoog dopamine gehalte doordat je niet routine matig op dezelfde tijd op dezelfde plek bent. Én je bent daardoor veel meer buiten wat je veel meer frisse lucht en zon geeft. Dat resulteert weer in meer gezondheid en plezier, je zal relaxter zijn en makkelijker gezonde voedingskeuzes maken doordat je die frisse energie ontvangt!

Je zal dus meer in de natuur zijn en zien dat bomen je veel trainingsopties kunnen geven(kinderen maken hier ook gebruik van door bijvoorbeeld te klimmen), zand/strand laat je een andere ondergrond ervaren en geeft nieuwe uitdagingen in snelheid en stabiliteit. Een (calisthenics) parkje heeft vaak meerdere plateau’s, bankjes en stangen waardoor er heel veel opties zijn om op te springen, klimmen of aan te hangen. En als laatste water, dit kan een perfecte herstel bron zijn maar kan je ook weer opties geven in balans/snelheid/tennisbal spelletjes.
Door al deze vrijheid zal je steeds creatiever worden en leuke trainingen blijven ervaren maar je mist hierbij nog één belangrijke tool..

Dé belangrijkste!

Namelijk.. een lichaam! Ook al hebben we alle equipments in de wereld, zonder lichaam komen we nergens. Je wilt dat je lichaam in een staat is van beweging, moeiteloze soepele en krachtige bewegingen die geen pijn veroorzaken. Daar wil je naartoe werken want hoe beter dat lichaam functioneert, hoe meer opties, vrijheid en vooruitgang in alle onderdelen je ervaart.
Ons lichaam werkt als één geheel, is ontzettend complex maar toch makkelijk te gebruiken. Vandaar dat de tools die we kiezen daar mooi bij passen, veel bewegingen en oefeningen lijken simpel maar zijn ontzettend complex waardoor het lichaam veel leert en werkt. Daar houd het van want dat is namelijk hoe het lichaam zelf ook is.

“Ontdek de complexiteit van wat simpel lijkt en leer tot het simpel is”
-Mr Motion


Wil je hiermee aan de slag? Kijk dan even naar de volgende workshop of het online movement traject door hier te klikken.

Recent posts

Wat is locomotion en wat kan je ermee?

Lees meer >

Waarom jij bewegingsvrijheid in je leven wilt.

Lees meer >

Doe dit om soepel door het leven te gaan

Lees meer >