Waar start je met Movement training?

Als je start met je Movement avontuur kan het wat overweldigend zijn want waar start je? Je wilt al die leuke onderdelen onderzoeken, creatief met je programma omgaan maar toch progressie boeken. Laten we een kijkje nemen.

Om te starten hebben we meer bewegingsvrijheid nodig om blessures door compensaties te voorkomen. Hierin besteden we veel aandacht aan flexibiliteit (passief op lengte brengen van een spier) en mobiliteit (actief een spier aanspannen in een verkorte positie).
We zoeken persoonlijke grenzen op en verbeteren “zwakke schakels” door dit frequent meerdere keren per week terug te laten komen.
Daarbij word het leuker en effectiever om dit te combineren met uitdagende (animal) flows en locomotion vormen.(Squat with thoracic rotations, bearcrawl/bearwalk) Hierdoor laat je meerdere posities in elkaar overvloeien en/of door bijvoorbeeld dierenbewegingen creëer je op een leuke manier meer bewegingsvrijheid en stabiliteit.

Eenmaal verbeterd zal je merken dat het effect minder word. We kunnen de combinaties of versies aanpassen naar een meer uitdagendere vorm maar daarnaast kun je ook gaan kijken of je kracht oefeningen kan onderzoeken met de verkregen bewegingsvrijheid. (Splitsquat -> ATG splitsquat -> half shrimpsquat -> shrimpsquat)

Het mooie is dat bovenstaande voorbeelden en alle andere oefeningen die voorbij komen in het Movement Traject dezelfde functie van het lichaam vragen als tijdens een potje tennis, boksen en alle andere dynamische sporten. Die functies worden aangeleerd, sterker, verbeterd, stabieler en soepeler waardoor blessures en pijntjes tijdens deze en alle andere activiteiten verdwijnen.
Als we een potje zout vangen wat uit de kast valt, of een potje hockey, judo of tennis op pauze zetten zie je “foute” bewegingen die we nooit trainen. We trainen alleen de “perfecte” rechte deadlifts en squats, maaar… Wat nou als de enige “foute” beweging GEEN beweging is? We onderzoeken alle bewegingen die bruikbaar zijn en voor komen in jouw dagelijks leven en trainen dit in gecontroleerde omgeving. Hierdoor word dit herkent en beschermd tijdens onverwachte momenten in ons dagelijks leven.

Voor bovenstaande onderzoeken moeten we ons lichaam heel goed leren kennen (als je denkt dat je je lichaam al goed kent dan nóg beter). Voor een diepere connectie moeten we naar binnen keren, rust pakken en leren wat beweging in gang zet, hoe het lichaam aanspant en ontspant. Hierin zoeken we dus echt de balans op en je merkt dat overal een mentaal en fysiek aspect bij komt kijken. Het gaat om ECHTE controle en connectie met ons lichaam. Begrijpen waarom we bewegen hoe we bewegen en waarom we iets wel of niet kunnen maar ook hoe we ons voelen en wat we eten.

Dit alles bij elkaar is inderdaad een heel pakket, kan stap voor stap onderzocht worden en uitgebreid worden, net als de kennis en connectie met ons lichaam. Laten we van alle onderdelen eens een oefening pakken om dit te ervaren.

VOORBEELD: 3 weken 2-3x per week

A1. Table stretch 4x 5+3second hold
B1. Bearwalk 4x 5meter forward + 5meter backwards
C1. Lunge -> ATG Lunge 4x 3-5 herhalingen tempo 3-2-X-0
D1. Tennisball game 3x 40-60sec
E1. Specific relaxation 1x 2-4 minutes

Vervolgens na het wennen tijdens die weken kunnen we hierin combinaties en verbindingen zoeken zoals bij oefening A en B. Maar we kunnen ook een moeilijkere versie van de oefening pakken zoals bij oefening C. Uiteraard kunnen we ook meer taken of restricties geven aan de oefening zoals bij oefening D.

A1+B1. Bearwalk + Table stretch 4x 5m forward (+5 stretches), 5m backwards (+5 stretches).
C1. Half shrimp 4x 3-5 herhalingen tempo 3-2-X-0
D1. Tennisball game 3x 40-60sec
E1. Specific relaxation 1x 2-4 minutes

Dit voorbeeld is een fractie van de mogelijkheden en oefeningen die voorbij kunnen komen. Uiteindelijk hebben al deze onderdelen met elkaar te maken en maken ze ons als mens en mover weer iets uitgebreider. Beweging is ontzettend belangrijk, hoe meer beweging ons lichaam bevat, deste beter het functioneert in ons dagelijks leven, onze sport/hobby maar ook tijdens ons maaltijden, rust en herstel.
Ben jij klaar voor dit complete plaatje en wil je naast bovenstaand voorproefje meer weten? Kom naar de workshops en sluit je aan bij het Movement Traject!

Recent posts

Wat is locomotion en wat kan je ermee?

Lees meer >

Waarom jij bewegingsvrijheid in je leven wilt.

Lees meer >

Doe dit om soepel door het leven te gaan

Lees meer >