Om te bewegen en tijdens het bewegen, checkt, activeert en/of hersteld het lichaam constant of alles goed verloopt volgens plan. Daarnaast probeert het lichaam altijd alles terug te brengen naar het nulpunt.
Als we stilzitten is het lichaam constant in beweging om niet te beweging, constant word hierbij ook alles terug gebracht naar het nulpunt.
Laten we daarom eerst bij het begin beginnen. Ons lichaam heeft een standaard met gezonde cellen, weefsels en functies wat nodig is om alles te kunnen doen wat gevraagd word.
Die standaard noemen we homeostasis en kan je zien als water in een glas, houd je het glas schuin zal het water eerst golven en bewegen maar snel weer stil in een (op dat moment) rechte lijn terug komen.
Als we iets meer credits geven aan de uitleg hoe homeostasis werkt kunnen we zeggen dat het de comfort bewakende sensoren van het lichaam zijn. Constant word alles gecheckt of alles nog in de comfortzones zit en zo niet zal het acties in gang zetten om dit weer terug te krijgen.
Tijdens die processen kan er een negatieve en positieve feedback ontstaan, wat inhoud:
– Negatieve feedback staat voor het terugkeren naar de originele staat wat veelal juist goed is.
Zijn er bijvoorbeeld ziektekiemen in je lichaam? Dan krijg je vaak verhoging of koorts waardoor de ziektekiemen dit niet overleven en de negatieve feedback zorgt dat de temperatuur terug kan en alles weer is zoals het was et gezonde cellen. Hierbij is de negatieve feedback eigenlijk juist iets positiefs.
Een ander voorbeeld is als we één keer een trainingsprikkel geven en vervolgens niet meer gaan trainen de dagen/weken erna. Hierbij zorgt de negatieve feedback dat we niet beter/sneller/sterker/soepeler worden maar terug gaan naar het oorspronkelijke nulpunt van vóór de training. In dit geval is de negatieve feedback dus wat negatiever.
– Positieve feedback laat dit laatste bijvoorbeeld niet terug komen naar het nulpunt en neemt in het eerste voorbeeld de ziekte het over. De originele staat van het lichaam komt niet terug waardoor dit in veel gevallen minder positief nieuws is ondanks de naam.
Toch kunnen we ook hierbij een positieve kant zien/ervaren zoals in onze groei of met sporten. Hierdoor word weefsel sterker/soepeler en vinden er veel veranderingen plaats op zowel neurologisch- en biomechanisch vlak. (en daarnaast nog meer) Deze verandering vraagt juist om een positieve feedback, we willen namelijk niet terug, maar áls maar verder en beter worden. Dit doen we door de juiste hoeveelheid prikkels af te wisselen met rust zodat we een progressieve overload creëren wat betekend dat je stapje voor stapje een steeds grotere uitdaging zoekt/aankan. Dit door middel van meer weerstand, langere weerstand, kortere rust, complexiteit en nog veel meer opties.
Zo zie je dus dat er niet persé een goede en slechte kant is maar dat het beide nodig is en doordat je met beweging/training de positieve feedback op een gezonde manier uitdaagt, word de negatieve feedback ook verbeterd en helpt dit je o.a. ook weer mee om dit te gebruiken bij ziektes etc.
Alles in het lichaam heeft een positieve en een negatieve mogelijkheid hoewel alles functioneert om jouw vraag (lees gebruik van het lichaam in dagelijks leven) zo goed en efficient mogelijk te ondersteunen.
Wij hebben dus een zeer grote invloed op die positieve/negatieve mogelijkheid door o.a. te ondersteunen aan de vraag van het lichaam qua:
– Voeding
– Mindset
– Beweging
– Herstel
Daarnaast zijn er nog een aantal vlakken die hierbij horen en net wel of net niet onder eerder genoemde pijlers vallen zoals je sociaal, spiritueel en emotioneel leven. Hierbij draait alles om jouw lichaam voorzien van wat het nodig heeft om de negatieve feedback bij de negatieve te houden en de positieve feedback bij het positieve te houden zodat de homeostasis in “balans” blijft.
Die positieve kant is waar je met movement training veel mee te maken hebt. Zowel mentaal, fysiek, spiritueel en emotioneel doordat de uitdagingen leuk zijn, je veel laten ontdekken, leren, locatie onafhankelijk zijn, zowel alleen en/of samen kunnen en dus veel plezier geven.
We ontdekken en leren nieuwe bewegingen, voegen deze samen zodat nieuwe combinaties en transities ontstaan. Hierdoor zijn we bewegend aan het leren en worden we slimmer, efficiënter, soepeler en sterker in zoveel mogelijk scenario’s.
Zelfs met oefeningen die inmiddels makkelijk voor je zijn kan je hierin ook weer nieuwe dingen ontdekken, leren en bewegen door een partner aan te laten wijzen waar én hoe je je voet moet plaatsen alvorens je squat.
We zoeken naar uitdagingen voor de ander waardoor het idee wat ik in mijn hoofd heb en aan jou vraag misschien heel anders door jou uitgevoerd kan worden door te makkelijk/moeilijk denken. Hier kan je beide van leren door beide open te staan voor nieuwe opties en mogelijkheden waardoor beide uitgedaagd worden in onontdekte patronen en ideeën. De Homeostasis van beide partijen word ook weer verstoord maar of de feedback positief of negatief is ligt aan wat je er verder mee gaat doen!
Wil je de beweging is inzetten om écht te bewegen? Bekijk het offline aanbod of het online aanbod en ontdek de connectie met beweging van het lichaam.