Yin Yang training

Gebruik het potentieel van het brein en het lichaam in je training!

Wat gebeurd er in de hersenen als we starten met beweging/training?
Vanaf het moment dat we bewegen word alle energie zoveel als mogelijk verdeeld over de (op dat moment) belangrijkste delen van het lichaam voor het in gang zetten van de gevraagde bewegingen.
Ook komen er dan een hoop hormonen vrij, we legen ons hoofd omdat we met één taak bezig zijn.
Hierin is het belangrijk voor zowel het lichaam als het brein om uitgedaagd en sterker, slimmer en efficiënter te worden aan de ene kant, en aan de andere kant rustiger, meer ge-ordent/ overzichtelijker en meer ontspannen.
Zoals Yin en Yang heb je training voor hardheid en zachtheid die volgens het lichaam het liefst altijd zoveel als mogelijk in balans zijn.

Hardheid vs Zachtheid voor het lichaam en brein
Vaak bestaat onze training uit hardheid. We willen alles zwaarder en sterker.
Dit is een goede pijler zodat je positief progressief verbeterd maar tegelijk vind het lichaam balans belangrijk dus zorg dat je ook progressief verbeterd in zachtheid.
Hoe doe je dat? Niet door niks te doen wat sommige denken.
Als je namelijk zachte bewegingen maakt kan je lichaam beter herstellen, de balans behouden zodat je minder/geen klachten/blessures ervaart en minder stress ervaart doordat je het kan ordenen en ontspannen.

Hardheid training
Hieronder kan je je dynamische oefeningen zoals squats, sprints en pullups plaatsen maar ook je statische oefeningen zoals de plank, horse stance en ringsupport. Je lichaam moet scherp en snel zijn maar vooral hard en aangespannen, geen moment verslappen.

Zachtheid training
Hierbij kijken we meer naar het rustig doorlopen van het volledig doorlopen van de functie van een ledemaat. Bijvoorbeeld staand een arm in en uitrollen in een langzame golvende beweging om vervolgens rustig alle uithoeken en draairichtingen op te zoeken.
Maar ook het ontspannen schudden of zwaaien van een ledemaat om steeds meer te kunnen ontspannen en een leeg en rustig gevoel te creëren in een ledemaat.

Brein uitdagingen
Door de uiterste van hardheid en zachtheid gebalanceerd te verbeteren zal je brein als geheel ook verbeteren omdat deze constant een uitdaging krijgt om beter te worden in kracht leveren en spanning houden of juist dieper ontspannen en los te laten.

Aan de slag!
Probeer het volgende eens om het te ervaren en stop dezelfde aandacht en perfectie in de oefeningen voor 5 rondjes.

Oefening A:
3x Pushup (elke herhaling bovenin één arm en één tegenovergesteld been los, 5sec links en 5sec rechts.) Beweeg langzaam en gecontroleerd.

Oefening B:
Zoek staand 1 minuut lang een ritme waarin je je torso van links naar rechts draait en laat je armen hier ontspannen achteraan zwaaien. Focus op weinig moeite, alles zo losjes mogelijk bewegen en een fijn ontspannen ritme.

Afsluiting
Bij beide moet je focussen en heeft het z’n eigen uitdaging. Je weet pas hoeveel je erin kan verbeteren als je ermee aan de slag gaat en de focus legt op het perfectioneren van het doel. Bij de een spanning en langzame controle, bij de ander diepere ontspanning en ritme.

Die uiterste ontdekken en verbeteren is iets wat veel in het principe Movement training voor komt. Er zijn natuurlijk nog veel meer leuke dingen te ontdekken en je horizon te verbreden en je leefstijl (nog) aangenamer te maken.

Kijk daarom altijd even rond bij de Discover Movement Course of het Movement traject.
Meer info? Je kan een Gratis intro ontvangen zodat je wat meer kan zien hoe de opbouw is binnen de Course of het Traject.

Recent posts

Wat is locomotion en wat kan je ermee?

Lees meer >

Waarom jij bewegingsvrijheid in je leven wilt.

Lees meer >

Doe dit om soepel door het leven te gaan

Lees meer >