Zie en train het lichaam als één geheel.

In veel gevallen zien training programma’s er duidelijk uit zodat we een specifieke adaptatie generen om richting ons gewenste doel te bewegen.
Hierbij zien we dat we een X aantal sets en herhalingen voor bijvoorbeeld een bench press of een pushup.

Vanuit het movement perspectief kijk je meer naar een beweging als concept om die beweging te ontdekken. Je wilt namelijk meer het lichaam als geheel zien en mogelijkheden en functies ervan onderzoeken. Een heup en schouder kunnen zowel voorwaarts, achterwaarts en zijwaarts bewegen en tegelijk ook nog roteren. Dat is vaak waar we aan denken terwijl we ook schuin tussen een voorwaartse en zijwaartse richting kunnen bewegen ook in combinatie met een rotatie.
Dit maakt ontzettend veel beweging mogelijk door de oneindige combinaties, die mogelijkheden ontdekken we verre van met het hedendaagse dagelijks leven.

Waarom trainen we dan tóch alleen de rechte strakke lijnen van een normale pushup?
Wat als we die gewrichten klaarmaken om verder te onderzoeken naar alle bewegingen die mogelijk zijn en deze trainen?
Dit maakt je training leuk en uitdagend maar vooral heel leerzaam en bruikbaar. Je leert waar je lichaam in elke hoek op elk moment toe in staat is. Mobiliteit, stabiliteit, kracht en neurologische paden worden hiermee versterkt. Dit houd in dat je dus slimmer en efficiënter word in de gebruiksaanwijzing van je lichaam terwijl de gebruiksmogelijkheden uitbreiden.

Laten we als voorbeeld Push up concept nemen waarin we naast de normale pushup ook incline, 1 arm, lizard, side, pike pushups en nog veel meer zoals combinaties in kunnen plaatsen maar ook kunnen kijken wat een zwakke schakel is binnen alles wat deze duwende beweging bevat en die hoek aanpakken.

Dit is een klein voorbeeld maar hierin komt het idee goed naar voor. We willen beweging en bewegingsvrijheid, dat zit niet in alleen standaard en rechte oefeningen. We hebben een lichaam en moeten dit bewegen, mogelijkheden onderzoeken en mentaal weten waar we fysiek toe in staat zijn.

Als we een kijkje nemen in het brein zie je een brei aan netwerk verbindingen waarin informatie razendsnel van de ene plek naar een nodige plek verplaatst om bijvoorbeeld nodige actie uit te voeren.
Zodra we meer bewegingen onderzoeken ontstaan er meer verbindingen en is er meer informatie en dus mogelijkheden om een beweging en meerdere bewegingen in gang te zetten. Je lichaam weet heel goed wat wel en niet kan maar als we sterker worden en vervolgens bijvoorbeeld iemand helpen verhuizen komen we achter een aantal hoeken waarin we misschien helemaal niet sterk zijn. Het gaat dus om de richting waarvan de kracht vandaan komt en of ons lichaam daarmee bekend is.

Om die redenen is het dus belangrijk maar ook een leuke en uitdagende manier van trainen waar je zowel fysiek als mentaal veel aan hebt.
We hebben het hier even kort gehad over de complexe bewegingsmogelijkheden gebruiken in je training en hierin op onderzoek uitgaan naar zwakke schakels binnen een bewegingspatroon in plaats van één standaard variatie van een oefening. Doordat de bewegingsmogelijkheden uitbreiden en verbeteren krijg je een lichaam wat all round beter ontwikkelt is.

Wil je hier nou meer over weten? Sluit je dan aan bij de Discover Course, het Movement Traject en de Workshops! Of krijg hier GRATIS binnen 7 dagen meer bewegingsvrijheid!(scroll daar een stukje naar beneden)

Recent posts

Wat is locomotion en wat kan je ermee?

Lees meer >

Waarom jij bewegingsvrijheid in je leven wilt.

Lees meer >

Doe dit om soepel door het leven te gaan

Lees meer >