Wat eet jij tijdens de feestdagen?

Door het jaar heen hebben we verschillende feestdagen en verjaardagen waar we van willen en mogen genieten! Maar vaak is dit een doorn in het oog als we goed bezig zijn met wat we eten.


 
Einde van het jaar zitten er veel feestjes en diners achter elkaar wat ervoor zorgt dat een deel het roer rigoureus om wil gooien op 1 januari en het andere deel minder/niet geniet tijdens de feestdagen.


De eerste groep start op 1 januari met extra goede voornemens, strak dieet en veel sporten, een prachtige start maar vinden dit vaak lastig vol te houden.
Het andere deel wil tijdens de feestdagen niets verliezen waar ze zo hard voor gewerkt hebben of achter lopen waar ze hard voor moeten gaan werken. Vaak legt die groep zichzelf dan strikte regels op tijdens de dagen om dit te voorkomen maar hierdoor genieten ze niet zoals ze eigenlijk willen.

Overal word er van allemaal informatie om je oren geslingerd om deze dagen te overleven met “diet/food/nutrition hacks” terwijl het een fractie van het jaar is en niks anders als de dagelijkse voedingskeuzes die je maakt. Zoals altijd is het gezond en goed om op kwalitatief, voedend voedsel te focussen zoals: groenten, vlees, vis, fruit, noten, zaden. Vezels en vlees geven je een verzadigd gevoel zodat je niet “te veel” eet maar tijdens de feestdagen is het verbeteren van 5-10% van het jaar?! Laten we daarom eens uitzoomen, niet in het extreme vallen en een passende levensstijl kiezen waardoor je oprecht kan genieten van de feestdagen en je GEEN zorgen hoeft te maken om de “diet/food/nutrition hacks”.


Als je namelijk keuzes maakt in een passende leefstijl die voor jouw gewenste doel zorgen kan je het hele jaar door genieten en letterlijk en figuurlijk lekker in je vel zitten en dat is nou precies wat we willen toch?

Een paar vragen die heel belangrijk zijn:

– Hoe ziet jou dagelijks leven eruit qua eet momenten en keuzes? (Voorbereid of niet, budget of alles los kopen?)

– Ben jij bewust van wat je eet? (Snap jij PRECIES waarom je je doel nu niet behaald?)

– Wat vind jij een belangrijk doel? (Goed voelen, afvallen, aankomen, flexibel, gezondheid, stoelgang, herstel)

– Weet je welke voeding jou helpt bij het behalen van je doel? (Energie, verzadiging, vitamines)

– Begrijp je de verschillende voedingsgroepen? (Is voor jou kip een kip of vlees of eiwitten?)

– Ervaar je klachten/restricties waar je rekening mee moet houden? (Ziektes, dag/nacht/storingsdiensten)

– Wat loop je mentaal tegen aan qua voeding? (Hoeveelheid informatie, missende kennis o.i.d?)

Als je deze vragen even goed overdenkt en eerlijk voor jezelf opschrijft kom je al een heel eind en maakt dit een hoop duidelijk voor je. Je kan aanpassing waar nodig maken en een gezonder, doelgerichter en levensstijl passender plan maken voor jezelf!
Het kan zijn dat je het nog steeds een doolhof vind en daarom kan je meer info en uitleg vinden via het Movement Traject of misschien heb je toch een professional nodig die dit voor je opstelt en begeleid? Dan kan je altijd even contact opnemen met Mr Motion voor een Persoonlijk traject voor bijvoorbeeld voeding, training, beweging, herstel of één onderdeel specifiek.

Voor nu een heel gelukkig en gezond 2023!

Met bewegende groet,

Roy (Mr Motion)

Onze socials

Bekijk ook deze artikels:

Zet voeding jouw in beweging (Deel 2)

Voeding is meer dan alleen eten, het is de brandstof voor je lichaam en bepaalt hoe je functioneert, beweegt en je voelt. Een effectief eetpatroon is duurzaam en past bij je dagelijkse leven en beweging. Het draait niet om strikte diëten, maar om een gebalanceerde, flexibele aanpak die jouw doelen ondersteunt, bijvoorbeeld:

– Intensieve trainingen vragen om voldoende kwalitatieve voeding.
– Herstelgerichte bewegingen vereisen rust en evenwichtige voeding.
– Gewichtsverlies kan ondersteund worden door een combinatie van beweging, voldoende slaap en voldoende kwaliteit maar minder kwantiteit voeding

Lees meer

Zet voeding jou in beweging? (Deel 1)

Welke voeding past bij jou?

Voeding is de brandstof voor je lichaam en heeft invloed op je energie, prestaties en gezondheid. Het kiezen van de juiste voeding hangt af van je doelen en levensstijl.

Belangrijke factoren bij voeding:
Calorieën en balans: Afvallen of aankomen draait om calorie-inname vs. verbruik, maar ook om de kwaliteit van voeding, macro- en micronutriënten, slaap en beweging.
Voedingskeuzes: Richt je op gezondheid, energie, prestaties en flexibiliteit.
Verschillende voedingspatronen:
Vegetarisch: Rijk aan vezels en micronutriënten, maar let op voldoende eiwitten en B12.
Carnivore: Veel eiwitten en vetten, maar weinig vezels en variatie.
IIFYM (If It Fits Your Macros): Flexibel en effectief, maar kwaliteit van voeding blijft belangrijk.
Wat past bij jou?
Er is geen perfect dieet. Kies een voedingsstijl die past bij jouw doelen en levensstijl, combineer waar nodig en luister naar je lichaam. Het belangrijkste is een duurzame aanpak die werkt voor jou!

Wil je meer begeleiding? Overweeg 1-1 coaching voor voeding, beweging en mindset.

Lees meer

Wervel voor wervel meer bewegingsvrijheid in de wervelkolom

Je wervelkolom speelt een cruciale rol in al je bewegingen, maar wordt vaak beperkt door een zittende levensstijl en verkeerde bewegingspatronen. Dit kan leiden tot stijfheid, pijn en blessures, wat zowel sportprestaties als dagelijkse activiteiten beïnvloedt.

Veelvoorkomende klachten, zoals rugpijn bij hardlopers, spanning bij gewichtheffers of instabiliteit bij yogi’s, ontstaan door een gebrek aan mobiliteit, stabiliteit of belastbaarheid van de wervelkolom. Ook langdurig zitten of een voorovergebogen houding bij schermgebruik kan ademhaling en houding negatief beïnvloeden.

Door bewust te werken aan de mobiliteit, stabiliteit en kracht van je wervelkolom kun je klachten voorkomen en je bewegingsvrijheid vergroten. Het Fine Spine Programma biedt gerichte oefeningen om je rug gezonder en soepeler te maken.

Lees meer