Wat is Movement Research?

Een groot deel van movement training bestaat uit ontdekken en onderzoeken, ongeacht of je net begint of al een tijdje bezig bent en veel verschillende oefeningen hebt geleerd.
Je hebt oefeningen ontdekt, verbeterd en dan komt het punt dat je gaat improviseren met variaties en combinaties.


Wat is er mogelijk? Hoe werkt dit? Waarom verloopt het niet soepel? Wat gebeurt er als ik deze 2 oefeningen aan elkaar plak?
Omdat er vaak combinaties bij komen kijken zoals stabiliteit en kracht leveren in een (soms) ongebruikelijk richting is het leuk om te onderzoeken hoe jij dat voor elkaar krijgt.

De vaak terug komende loop die ik gebruik is Ontdekken, Aanpassen/Verbeteren, Improviseren.
Bij het stukje Ontdekken kom je telkens opnieuw uit. De reden hiervoor is dat je niet weet wat je niet weet. Mooi gezegde (maar het is waar) dat als je niet weet wat de mogelijkheid van je lichaam of een bepaalde beweging is dat je improvisatie beperkt zal zijn. Hoe meer je ontdekt en verbeterd, hoe meer opties en ideeën je zal krijgen qua improvisaties. Als je heupmobiliteit vooruit is gegaan bedenk je je misschien ineens om tijdens een bearcrawl je voeten voorbij je handen te plaatsen. Je ontdekt dat het misschien net wel/ net niet lukt waardoor je die beweging verder gaat verbeteren en je meer bewegingsvrijheid vergaart en tegelijk nieuwe bewegingen in je mogelijkheden hebt toegevoegd. Doordat er meer opties zijn ontstaan, zal je bovenkamer ook verder durven en kunnen improviseren.


Uiteraard is dit improviseren out of the blue niet verstandig en is er een basis waarvan je lichaam kan wennen aan de druk op gewrichten en de uiterste posities die we onderzoeken en vragen van het lichaam.
Hiervoor zijn de 5 levels ontstaan in het Movement Traject, om je lichaam te laten wennen en ontdekken van mogelijke zwakke schakels. Je zal deze 5 levels verbeteren waarna je kan improviseren, en zo zie je dat de loop van ontdekken, verbeteren en improviseren ook hier weer terug komt.


Het lichaam kan extreem veel bewegen en de samenstelling van structuren zijn verbazingwekkend te noemen waardoor het extreme kracht toe kan laten en kan genereren zonder te scheuren of breken. (Het kan uiteraard wel scheuren en/of breken).
Hoe meer onderzoek wij naar beweging doen, hoe leuker het word en beter ons lichaam ons kan beschermen tegen eventuele scheuren, breuken en pijntjes. We krijgen een groter bereik, sensomotorisch verfijnder en meer opties om te zitten/lopen/vallen.

De connectie die we krijgen met ons lichaam en de bewegingsvrijheid en bewegingsmogelijkheden die verbeteren zorgen dat we ons meer “thuis voelen” in ons lichaam. Vaak kunnen we bewegen maar hierin zitten ontzettend veel lagen en ontdekkingen. Ontdekkingen die verbeterd kunnen worden waarna we kunnen improviseren tot nóg meer beweging. Ons lichaam is klaar voor alles wat in ons leven te wachten staat aangezien we van top tot teen een ontzettend brede aansturing van het lichaam hebben met veel mobiliteit, stabiliteit, kracht, snelheid en reactie vermogen maar tegelijk de rust kunnen vinden en een kei zijn in herstellen.

We onderzoeken veel extern, maar de beweging van ons eigen lichaam met bijbehorende mogelijkheden kan je een betere verbinding geven met die geavanceerde machine genaamd: jouw lichaam.
Onderzoek de 5 levels, beweeg meer en beter, vergaar meer bewegingsvrijheid, kracht, snelheid en rust.
Mr Motion bied je in het movement traject alle tools voor een volledige leefstijl die passend is in jouw leven terwijl je naar je doelen werkt op een leuke en onderzoekende manier.

Wil je meer weten? Lees de andere blogs over voeding, training, beweging en herstel óf sluit je aan bij de ander movers door te starten met het Movement Traject!

Onze socials

Bekijk ook deze artikels:

Zet voeding jouw in beweging (Deel 2)

Voeding is meer dan alleen eten, het is de brandstof voor je lichaam en bepaalt hoe je functioneert, beweegt en je voelt. Een effectief eetpatroon is duurzaam en past bij je dagelijkse leven en beweging. Het draait niet om strikte diëten, maar om een gebalanceerde, flexibele aanpak die jouw doelen ondersteunt, bijvoorbeeld:

– Intensieve trainingen vragen om voldoende kwalitatieve voeding.
– Herstelgerichte bewegingen vereisen rust en evenwichtige voeding.
– Gewichtsverlies kan ondersteund worden door een combinatie van beweging, voldoende slaap en voldoende kwaliteit maar minder kwantiteit voeding

Lees meer

Zet voeding jou in beweging? (Deel 1)

Welke voeding past bij jou?

Voeding is de brandstof voor je lichaam en heeft invloed op je energie, prestaties en gezondheid. Het kiezen van de juiste voeding hangt af van je doelen en levensstijl.

Belangrijke factoren bij voeding:
Calorieën en balans: Afvallen of aankomen draait om calorie-inname vs. verbruik, maar ook om de kwaliteit van voeding, macro- en micronutriënten, slaap en beweging.
Voedingskeuzes: Richt je op gezondheid, energie, prestaties en flexibiliteit.
Verschillende voedingspatronen:
Vegetarisch: Rijk aan vezels en micronutriënten, maar let op voldoende eiwitten en B12.
Carnivore: Veel eiwitten en vetten, maar weinig vezels en variatie.
IIFYM (If It Fits Your Macros): Flexibel en effectief, maar kwaliteit van voeding blijft belangrijk.
Wat past bij jou?
Er is geen perfect dieet. Kies een voedingsstijl die past bij jouw doelen en levensstijl, combineer waar nodig en luister naar je lichaam. Het belangrijkste is een duurzame aanpak die werkt voor jou!

Wil je meer begeleiding? Overweeg 1-1 coaching voor voeding, beweging en mindset.

Lees meer

Wervel voor wervel meer bewegingsvrijheid in de wervelkolom

Je wervelkolom speelt een cruciale rol in al je bewegingen, maar wordt vaak beperkt door een zittende levensstijl en verkeerde bewegingspatronen. Dit kan leiden tot stijfheid, pijn en blessures, wat zowel sportprestaties als dagelijkse activiteiten beïnvloedt.

Veelvoorkomende klachten, zoals rugpijn bij hardlopers, spanning bij gewichtheffers of instabiliteit bij yogi’s, ontstaan door een gebrek aan mobiliteit, stabiliteit of belastbaarheid van de wervelkolom. Ook langdurig zitten of een voorovergebogen houding bij schermgebruik kan ademhaling en houding negatief beïnvloeden.

Door bewust te werken aan de mobiliteit, stabiliteit en kracht van je wervelkolom kun je klachten voorkomen en je bewegingsvrijheid vergroten. Het Fine Spine Programma biedt gerichte oefeningen om je rug gezonder en soepeler te maken.

Lees meer