Selecteer een pagina
Warm en koud herstel

Verkoudheid, gespannen, oververhit, pijntjes en blessures. We krijgen er allemaal wel eens mee te maken maar kunnen dit door middel van koelen of juist verwarmen herstellen of in ieder geval het herstel bevorderen. Via zowel extern zoals: een ice pack, zalf, koude douche, warme douche, dikke/dunne kleding. Maar dit kan ook van binnen uit met bijvoorbeeld voeding of ademhalingsoefeningen.

Allereerst is het belangrijk om te weten of we te maken hebben met een koude of een warmte. Vaak pakken we een pijnlijke plek beet uit reactie of angst/bescherming maar hoe voelt dat? Dan heb ik het niet over het beetpakken maar meer over de plek van de pijn, is het warm of koud, kloppend of stekend, klopt je hart snel of juist langzaam.
Met griep doen we dit (vooral bij kinderen) automatisch door het voorhoofd te voelen of het warm aanvoelt en er koorts aanwezig is. Even voelen voor de temperatuur en bewust zijn van het gevoel van die plek en de rest van je lichaam kan je een hoop informatie geven.

Een belangrijke side note om te weten is dat het lichaam super slim is en alles met een reden doet zoals: koorts is het verhogen van temperatuur om virussen te doden en veel processen op gang brengen om antilichamen aan te maken zodat je sterker terug komt.

Een verkoudheid is een mooi voorbeeld dat er koude in het lichaam zit en dat je lichaam er alles aan doet om dit te verwarmen. Hier kunnen we mee helpen door een warme douche te nemen (tijdelijke hulpmiddel), borst en rug een beetje in te smeren met tijgerbalsem (tijdelijk hulpmiddel). Maar naast deze tijdelijke hulpmiddelen kunnen we ook verwarmende bouwstoffen geven via voeding zoals warme thee (zeker met kruidige smaken zoals kaneel, rooibos, zoethout en gember), of warme havermout (ook hier kan je kaneel of gember bijvoorbeeld aan toevoegen), soep en vlees zijn ook twee goede verwarmers. Vlees heeft iets moois tijdens het verteren en dat is namelijk het hoogst haalbare thermisch effect van voeding omdat er meer energie nodig is voor het verteren en opnemen ervan(en dus het lichaam verwarmd).
Andersom bij oververhitting van het lichaam in bijvoorbeeld de zomer kunnen we het lichaam verkoelen met bijvoorbeeld: citroen, sinaasappel, meloen, banaan en munt. Dit kan natuurlijk ook in een verkoelend drankje zoals citroen en munt in een glas met water en een ijsblokje.

Bovenstaand kan handig zijn om te weten maar ook kunnen we het lichaam voorbereiden door progressief de blootstelling te vergroten zodat als het moment daar is dat het lichaam er geen last van heeft. Neem koud douche als voorbeeld. Wim Hof heeft dit populair gemaakt en inmiddels met meerdere wetenschappelijke studies bewezen (daarvóór werkte het uiteraard ook al maar wij mensen willen vaak een bevestiging en een verklaring). Door je douche beurt te eindigen met koud water, zo koud als je kan volhouden terwijl je je ademhaling onder controle kan houden. Dit kan je keer op keer verlengen of verkoelen waardoor je lichaam beter om kan gaan met stressvolle situaties, denk aan: overspannen tijden, maar ook een verkoudheid valt hieronder. ’S ochtends maakt dit je uiteraard ook gelijk wakker en scherp en zet verschillende processen in het lichaam op gang zoals: metabolisme en o.a. Endorfine, dit is het hormoon van het geluksgevoel en remt tegelijkertijd Cortisol (stresshormoon)! Je leert hierdoor beter om te gaan met stress!

Balans is altijd belangrijk en probeer in plaats van altijd wakker en energiek te zijn, je lichaam ook te “trainen” om te kunnen rusten en dus te herstellen. ’S avonds een warme douche om het lichaam te ontspannen en klaar te maken voor een goede nachtrust. Ook de hartslag word verlaagd door de huidige stress te verlichten via de aanmaak van het hormoon Oxytocine.
Het verwarmd en versoepeld de (stijve) spieren en kan je een compleet gevoel van rust geven.

De balans tussen al het bovenstaande is ten allen tijden belangrijk (Yin en Yang). Zeker nu we wat achtergrond informatie van alle redenen en opties hebben besproken. Mocht je hier meer over willen weten, staat er een WARM welkom met meer info te wachten in Het Movement Traject.